nieuws

Zo werk ik: ‘Ik ben een netwerker pur sang’

Persoonlijke ontwikkeling

In de rubriek Zo werk ik vragen we managementassistentes naar hun zichtbaarheid en duurzame inzetbaarheid op hun werk. Hoe zij hun positie innemen, wat hun passie is en welke talenten ze inzetten, hoe zij hun toekomst en het vak zien en wat hun beste tips voor vakgenoten zijn. Dit keer: de sprankelende Jacqueline Verberk-Angenent.

Zo werk ik: ‘Ik ben een netwerker pur sang’

Zo werk ik-spotlight op: Jacqueline Verberk-Angenent (55) hoofd secretariaat/managementassistente, Apotheek Radboudumc
Motto: “Volg je hart, want dat klopt!”
Talenten: Echte netwerker, enthousiasteling, verbinder, coach, (organisatie)sensitief en omgevingsbewust, natuurlijk leider, vooruit kijkend, drive, lef, zelfspot.
Ontwikkelpunten: “Minder aantrekken van wat mijn omgeving van mij vindt. Dit is aan de buitenkant niet altijd te zien. Minder bevestiging nodig hebben.”

Carrière, taken en passies

Jacqueline kwam op 17-jarige leeftijd bij de afdeling Inkoop van Honig Merkartikelen in Nijmegen terecht. “Ik heb hier 28 jaar gewerkt, doorgeleerd, mijzelf steeds ontwikkeld en mijn laatste functie was PA voor de CEO. Toen Honig haar deuren sloot, dacht ik: wat nu? De functie van PA/managementassistent vind ik erg leuk. Ik heb vervolgens een assessment gedaan bij Secretary Plus en toen ik daar in de wachtruimte zat, zag ik een functie op het scherm voorbij komen bij het Radboudumc, bij de Concernstaf Financiën. Deze functie sprak mij aan, ik heb gesprekken gevoerd en werd aangenomen.”

Eenmaal bij het Radboudumc merkte ze dat haar zoektocht pas echt begon. Ze heeft op meerdere afdelingen gewerkt, inclusief een tijdelijke opdracht bij de raad van bestuur. Jacqueline heeft veel interne opleidingen gevolgd, ook de Radboud Leergang Leidinggeven.

“Vanaf 1 juli ben ik hoofd Secretariaat bij de afdeling Apotheek. Ik heb de afgelopen jaren veel inzichten over mijzelf gekregen; zo weet ik waar ik warm voor loop, dat ik mensen in hun kracht wil zetten. Ik heb hard moeten werken om mijzelf te bewijzen. Je kiest een weg die je bewandelt, maar niet de mensen die je tegenkomt. Ik ben nu geen PA meer. Ik wil graag een leidinggevende zijn, in een coachende rol. Mijn rugzak met ervaringen draagt hierin zeker bij.”

Jacqueline neemt voor haar team en haar medewerkers graag de wind uit de zeilen, maar laat hen ook af en toe in hun valkuilen stappen. “Van je eigen fouten leer je tenslotte het meest.”

‘Ik durf mijn kop boven het maaiveld uit te steken’

Positie, kwetsbaarheid en zichtbaarheid

“Wat ik ook doe, ik wil succesvol zijn. Ik ben een netwerker pur sang. Ik wil uitstralen wie ik ben en mezelf kunnen zijn. Humor vind ik daarin erg belangrijk. Je bent als 55-jarige nog lang niet uitgerangeerd en dat wil ik graag aan leeftijdgenoten meegeven. Ik sta midden in het leven, óók in het ‘werkende leven’. Ik sta voor mijzelf en vind het lastig om te gaan met ‘negatieve’ mensen. Gelukkig gaat het me steeds beter af om aan te geven wat hun negativiteit met mij doet. Ik durf kwetsbaar te zijn, ik durf fouten te maken en ook toe te geven, kan me goed inleven in anderen. Van nature ben ik verlegen hoewel ik er zelfverzekerd en verzorgd uitzie.”

Jacqueline is voorzitter van de Secretaresse Vereniging binnen het Radboudumc en heeft met het bestuur de vereniging stevig op de kaart gezet. Er is door hen vier jaar hard aan het imago van de vereniging gewerkt. “Binnen het bestuur noemen ze mij het boegbeeld. Dat streelt mij. We hebben bereikt dat we intern worden gezien en gehoord, mede hierdoor zijn veel bewegingen ontstaan binnen de doelgroep ondersteuners van het Radboudumc.”

‘Je kiest een weg die je bewandelt, niet de mensen die je tegenkomt’

Toekomstdromen en inzetbaarheid

“In mijn nieuwe job wil ik vooral nieuwsgierig en open functioneren. Wat mijn medewerkers doen, hoef ik niet exact te weten. Ik wil hun werk wel begrijpen en eventueel over kunnen nemen en ik wil continu mijn hersenen trainen. Ik ben net herkozen als voorzitter van de SecretaresseVereniging. Deze rol vraagt veel energie en tijd en dat vind ik tegelijk enorm leuk. Ik sta graag op de barricade.

Ik durf mijn kop boven het maaiveld uit te steken. Meestal gaat dit goed, maar mijn kop wordt er ook wel eens afgehakt. Ik zie mijzelf in de toekomst meer in een coachende rol en wijs mensen graag de weg in mijn vakgebied. Ik wil ze zelfvertrouwen terug laten winnen. Door goede vragen te stellen. Na een ‘half uurtje Jacqueline’ gaat het leven weer beter, dat hoop ik dan te horen!”

Jacquelines tips voor vakgenoten

  • Als je het niet leuk hebt, zoek dan iets anders.
  • Werk met je manager op basis van vertrouwen.
  • Zorg dat je de mens blijft zien.

Advies van Jocelyn Rebbens

Jocelyn Rebbens

Jocelyn Rebbens

Jacqueline komt stralend en sterk over, zowel qua uiterlijk als qua innerlijk. En dat levert soms onbedoeld een strijd met haar (vrouwelijke) omgeving op. Als coach kom ik dit vaker tegen en ik heb het zelf ook ervaren; dat vrouwen elkaar eerder afbreken dan iets gunnen. Daarom gun ik Jacqueline dat zij de strijd daar laat waar-ie thuis hoort, bij de ander.

Interessante leestip is het boek van advocate Marry de Gaay Fortman Verdrink geen dooie eend en haar interview in NRC. Haar motto: ‘Vrouwen, zorg dat je zichtbaar bent!’ Ik gun Jacqueline dat ze vanuit haar kracht zichtbaar blijft en zich minder aantrekt van haar omgeving. Stap niet in andermans strijd!

Jocelyn Rebbens

Jocelyn is eigenaar van ReBBels en trainer bij Management Support. Ze geeft workshops, inspiratiesessies en coaching op het gebied van personal branding, futureproof performance en praktische & positieve psychologie. Van haar hand is verschenen: Secretaresse Assistent Wijzer – Personal Branding.

Meedoen?

Ben jij benieuwd hoe jij jezelf neerzet in je werk en of je bewust je talent en inzetbaarheid benut? Meld je dan aan bij hoofdredacteur Vera Bot via verabot@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel