nieuws

Beter samenwerken met een lastige baas

Persoonlijke ontwikkeling

Bezorgt jouw manager je geregeld stress? Met deze tien tips van coach en trainer Jolanda Meijer uit haar boek Slimmer omgaan met een lastige baas verminder je deze ‘bazenstress’ en verbeter je de relatie met zo’n lastige leidinggevende.

Beter samenwerken met een lastige baas

Je wilt graag dat een baas naar je luistert, je vertrouwt, belang hecht aan jouw welzijn en zich aan afspraken houdt. Het liefst zie je ook dat hij duidelijk communiceert en jou coacht om beter te worden in je werk. Maar ja, diezelfde baas heeft het ook gewoon druk. Er wordt verwacht dat hij vergaderingen bijwoont, klanten tevreden houdt, zijn targets haalt, werkt aan verzuimpreventie et cetera. Alleen een superheld kan dit allemaal aan!

Maak het voor jezelf makkelijker door niet te veel te verwachten van je baas en hem te zien als een gewoon mens met bepaalde zwakheden.

1. Houd je hoofd koel

Door een lastige baas loop je het risico meegesleurd te worden in een neergaande spiraal. Je twijfelt steeds meer aan jezelf of neemt zijn onhebbelijkheden onbewust over. Ga niet mee in zijn negatieve gedrag, laat je niet omver blazen en blijf overeind door je eigenwaarde en zelfvertrouwen te versterken.

2. Neem de regie

Wachten tot je baas verandert, is geen optie. Wij hebben immers nauwelijks invloed op het gedrag van een ander. Slimmer is het om te bepalen wat jij wilt bereiken en hoe je jouw eigen gedrag en werkhouding kunt aanpassen. Door zelf het initiatief te nemen, krijg je meer grip op de situatie en zet je die naar jouw hand. Als jij de regie neemt, wordt het een leukere film voor jou!

Bazen zijn geen superhelden, het zijn gewone mensen

3. Verdiep je in je baas en in jezelf

Onderzoek met welk gedrag van je baas jij moeite hebt en word je bewust van jouw (automatische) reactie daarop. Is die wel effectief of kun je beter je gewoontes veranderen? Ontdek zowel de goede kanten van je baas (ja, die heeft hij echt) als jouw eigen kwaliteiten die je kunnen helpen in deze situatie.

4. Stel je professioneel op

Blijf respectvol naar je baas, ook al ben je het niet met hem eens. Focus je niet op zijn zwakheden maar op je eigen werk. Laat de beste versie van jezelf zien, maak je onmisbaar. Zorg dat je weet wat hij van jou verwacht, werk proactief en blijf jezelf ontwikkelen. Houd het zakelijk en maak het niet te persoonlijk. Je kunt nou eenmaal niet altijd goede vrienden zijn met je baas.

5. Verander je kijk op de situatie

Niet alle zegen komt van boven. Misschien hecht je te veel waarde aan het oordeel van je lastige baas. Veel frustratie kun je voorkomen door te accepteren dat hij een vreemde vogel is en je waardering of motivatie elders te zoeken. Denk aan goede relaties met collega’s of klanten.

6. Ontwikkel een gebruiksaanwijzing

Zou het niet handig zijn als je bij elke baas een gebruiksaanwijzing kreeg? Dan weet je hoe hij in elkaar zit, hoe je veilig met hem omgaat en wat je vooral niet moet doen. Bij een lastige baas is het slim om zelf zo’n gebruiksaanwijzing te bedenken. Zo ga je beter om met zijn lastige gedrag, voorkom je communicatiestoornissen en krijg je meer grip op de situatie.

Manage je manager volgens Lucy Brazier

Manage je manager volgens Lucy Brazier

7. Communiceer helder

Niet elke baas communiceert op dezelfde manier. De een is kort van stof terwijl de ander van smalltalk houdt. Als je wilt dat je baas naar je luistert, pas dan jouw manier van communiceren aan en spreek zijn taal. Zorg dat je weet waar je het over hebt, leer om kritiek beter te incasseren en train jezelf in het geven van feedback. Naast de inhoud is vooral de verpakking van je boodschap belangrijk.

8. Bewaak je grenzen, nee is ook een antwoord

Wil je 24/7 klaar staan voor je baas of heb je zelf ook een leven? Veel (bazen)stress komt voort uit het niet opkomen voor jezelf en het overschrijden van grenzen. Vind je het lastig om nee te zeggen? Leer dan hoe je assertief je grenzen aangeeft. Wacht niet tot het te laat is en herken tijdig signalen van bovenmatige stress zoals slaapstoornissen, weinig energie, fysieke pijn, een kort lontje of concentratieproblemen.

9. Maak een plan B

Onderzoek alternatieven en opties binnen de arbeidsmarkt. Over welke kwaliteiten, opleidingen en ervaring beschik jij? Welke competenties kun je nog ontwikkelen en wat zijn de financiële gevolgen van een andere baan? Door zo’n plan B achter de hand te hebben, voel je je minder afhankelijk van je baas en heb je een ontsnappingsmogelijkheid als je alles hebt geprobeerd en je bazenstress niet afneemt. Misschien werk jij echt voor een onmogelijke baas en ondervind je hiervoor geen steun binnen het bedrijf. Het voelt als onrechtvaardig om de strijd op te geven, maar je gezondheid is belangrijker!

10. Zoek op tijd hulp

Je staat er niet alleen voor. Blijf niet stilzwijgend toekijken als je er met je baas niet uitkomt. Je kunt terecht bij een onafhankelijk vertrouwenspersoon binnen de organisatie of bij een arbodeskundige, zoals een bedrijfsarts. Denk ook eens aan begeleiding van een externe coach om je te helpen in deze situatie. Waar staat geschreven dat je alles alleen moet doen?

Meer tips over het omgaan met een lastige manager inclusief tools om tot een gebruiksaanwijzing te komen, vind je in het boek: Slimmer omgaan met je lastige baas (2018, uitgeverij AnderZ) van Jolanda Meijer.

Auteur

Jolanda Meijer is trainer/coach. Haar bedrijf De Ruimtewinner biedt individuele trainingsprogramma’s en coachtrajecten aan voor het verbeteren van de mentale weerbaarheid, professionaliteit, persoonlijke effectiviteit  en de vermindering van werkstress (burn-outpreventie).

Verbeter de samenwerking met jouw manager

Als moderne managementondersteuner ben je veel meer dan een secretaresse, je bent een echte sparringspartner voor je manager. Wil jij ook meer toegevoegde waarde leveren en beter samenwerken met je manager of opdrachtgevers? Kom dan naar de tweedaagse training Managementassistent als sparringspartner.

Reageer op dit artikel