nieuws

Zelfleiderschap: ‘Ik durf wat meer het voortouw te nemen’

Persoonlijke ontwikkeling

Zelfleiderschap: ‘Ik durf wat meer het voortouw te nemen’
Lizette Jak. Foto: Diederik van der Laan

Wie z’n ambities wil waarmaken, doet er goed aan de regie in eigen hand te nemen. Zelfleiderschap is het credo. Managementassistent Lizette Jak ging ermee aan de slag: “Met een cursus Senior management support en een coachtraject leerde ik naar mezelf kijken en ontdekte ik m’n kwaliteiten.”

Naam: Lizette Jak
Functie: managementassistent van de directie
Organisatie: Samenwerkingsverband bassischolen De Westfriese Knoop

“Bij de invoering van passend onderwijs in 2014 heb ik als secretariaatsmedewerker gesolliciteerd op een functie als managementassistent. Tot dan toe liep m’n carrière zoals die liep, hier nam ik het heft in eigen hand. Ik was toe aan een nieuwe stap en kreeg de kans: ik werd aangenomen.

Ik was me ervan bewust dat ik me flink zou moeten ontwikkelen. Meegenomen worden in beleidstaken vergt nu eenmaal wat anders dan m’n oude werk. Natuurlijk moest ik praktische zaken bijspijkeren, ik heb bijvoorbeeld trainingen iBabs en Office 365 gedaan. Maar de kern van mijn ontwikkeling zat niet zozeer in ondersteunersvaardigheden, meer in het feit dat ik graag steviger in m’n schoenen wilde staan.

Je kwaliteiten ontdekken

Met een cursus Senior management support en een coachtraject leerde ik naar mezelf kijken en ontdekte ik m’n kwaliteiten. Ontzettend belangrijk als je wilt uitvinden wat je leukst vindt, wat je het beste kunt en welke kwaliteiten je door moet ontwikkelen om te bereiken wat je wilt. Bij mij was dat vooral leren grenzen stellen, doorvragen en niet invullen voor een ander. Dat bleek heel waardevol.

Wat ik het fijnste vind om te doen, is het organiseren van evenementen en bijeenkomsten. Als ik ’s ochtends wakker word en eraan denk dat ik dat mag doen, word ik blij. En hetzelfde geldt voor communicatie, maar daar worden mijn directe collega en ik allebei warm van, dus dat moeten we eerlijk verdelen.

Uit de 360-graden-feedback tijdens het loopbaantraject kreeg ik mee dat ik heel goed kartrekker van projecten zou kunnen zijn als ik wat meer het voortouw zou nemen. Dat maakte me ervan bewust dat ik soms wat meer uit de bescheidenheid en uit de pure ondersteuning moet stappen. Zeker als ik die projecten waar ik blij van word naar me toe wil trekken en dat portfolio wil uitbouwen, moet ik groeien in de adviseursrol. Als het in m’n straatje past, zet ik al makkelijker een stap naar voren. Een project rond de AVG, regeltjes, formulieren, daar ben ik niet zo happig op. Wel op het doorvoeren van de nieuwe huisstijl in communicatiemiddelen of het maken van de nieuwsbrief, dus dat doe ik nu ook.

Ik ben begonnen met beter doorvragen, dat is nog een verbeterpunt. Als iemand mij iets vroeg, ging ik meteen aan de slag. Maar dan kom je onderweg van alles tegen wat je niet hebt afgedekt en als projectleider moet je dat wel in de gaten hebben. Dus zorg ik steeds beter dat ik van tevoren weet wat er nodig is, welke stappen we moeten zetten en wanneer het er moet liggen. Projecten lopen meteen beter als je dit doet, een goede stimulans.”

Management Support Event 2018

Aan de slag met jouw zelfleiderschap

Op 15 november organiseert Management Support het jaarlijkse Management Support Event. Dit jaar staat het event volledig in het teken van zelfleiderschap en zelfsturing. Schrijf je snel in en laat je inspireren door onze sprekers.

Voor nog meer verdieping schrijf je je in voor de training Persoonlijk leiderschap.

Reageer op dit artikel