nieuws

Zelfsturing: ‘Ik ben niet meer het type horen, zien en zwijgen’

Persoonlijke ontwikkeling

Zelfsturing: ‘Ik ben niet meer het type horen, zien en zwijgen’
Marina Diependaal. Foto: Diederik van der Laan

Wie z’n ambities wil waarmaken, doet er goed aan de regie in eigen hand te nemen. Met onzekerheid en bescheidenheid kom je niet zo ver als je misschien zou willen. Met zelfleiderschap en zelfsturing wel. Secretaresse Marina Diependaal volgende een training zelfsturing. ‘Ik kan dit.’

Naam: Marina Diependaal
Functie: Secretaresse kabinetschef
Organisatie: Provincie Noord-Holland

“Mijn duo-collega is jonger en ondernemender dan ik, ik laat me graag meeslepen in haar enthousiasme en merk dat ik daar zelf ook actiever van word. Ik sloot me graag aan bij haar idee om een training zelfsturend secretariaat te doen.

De insteek daarvan is dat we best zelf kunnen beslissen wat goed is voor ons werk en onze samenwerking. Denk aan de inrichting van processen of opleidingen die je nodig hebt. Je kunt dat zelf organiseren, al moet je je plan natuurlijk wel even bespreken met de interne opdrachtgever. Die stimuleert ons gelukkig zo te werken. Niet zo gek, we maken zijn werk makkelijker. En ik beleef er veel plezier aan. Het werk is afwisselender en interessanter, ik ben inhoudelijker betrokken bij de ontzettend uiteenlopende dingen die in de provincie gebeuren.

Meer zelfvertrouwen

Ook heb ik een aantal coachgesprekken gehad. Omdat ik jarenlang werkte voor een klassieke manager was ik best een klassieke secretaresse. Toen ik voor een nieuwe manager zou gaan werken, heb ik op advies van mijn collega onderzocht hoe ik me sterker kon opstellen. Heel nuttig om eens goed naar mezelf te kijken en vooral ook om m’n krachten te ontdekken. Dat gaf me handvatten om met meer zelfvertrouwen in het werk en ook in m’n privéleven te staan. Ik moest me echt even bewust worden van: ik kan dit, ik doe het goed!

Grenzen aangeven

Je karakter kun je niet veranderen, je instelling en je gedrag wel. Ik ondersteun nog steeds graag, maar het type ‘horen, zien en zwijgen’ ben ik niet meer. Ik kan m’n gevoel beter plaatsen en onder woorden brengen en beter m’n grenzen aangeven. Doordat ik nu meer op mezelf en m’n kunnen vertrouw, heb ik meer rust en kan ik dingen beter overzien. Door meer door te vragen, ontdek ik dat dingen soms anders liggen dan ik in de gauwigheid zou hebben aangenomen. Dat komt de communicatie ten goede. En de kwaliteit van mijn werk.”

Aan de slag met jouw zelfleiderschapManagement Support Event 2018

Op 15 november organiseert Management Support het jaarlijkse Management Support Event. Dit jaar staat het event volledig in het teken van zelfleiderschap en zelfsturing. Schrijf je snel in en laat je inspireren door onze sprekers.

Voor nog meer verdieping schrijf je je in voor de training Persoonlijk leiderschap.

Reageer op dit artikel