nieuws

Projectmanagement: sterk in je schoenen staan

Persoonlijke ontwikkeling

Projectmanagement: sterk in je schoenen staan
Secretaresse/projectassistent Judith Stenvers. Foto Dennis Wisse / Fotobureau Roel Dijkstra

Door projectmanagement op te pakken als nieuwe taak, verrijk je je functie en ben je van meerwaarde voor je organisatie. Projectassistent/secretaresse Judith Stenvers vertelt hoe ze projectklussen klaart: ‘Ik heb altijd veel met mannen gewerkt, dan leer je dingen van je schouders af te laten glijden.’

Naam: Judith Stenvers
Functie: projectassistent/secretaresse (2009-2012)
Bedrijf: TennetT

“Ik werk nu bij Dura Vermeer als medewerker Service en onderhoud, maar als projectassistent bij TenneT zat ik op locatie bij een bouwproject in Bleiswijk. Ik had een eigen kantoortje in de bouwkeet en ondersteunde de bouwleider bij het werk met de onderaannemers.

De rol van projectassistent

De rol van projectassistent

Dat ging om administratieve zaken: notuleren van bouwvergaderingen, bewaken van openstaande actiepunten, te woord staan van de onderaannemers die zich op de bouwlocatie meldden, het laten ondertekenen van werkbonnen en het verspreiden van revisies. Als er iets geregeld moest worden door onderaannemers en dat gebeurde niet, dan liep ik naar ze toe om ze achter de broek aan te zitten. Zij zaten in een andere bouwkeet.”

Je niks aantrekken van kortaf gedrag

“Ik was de enige vrouw tussen allemaal mannen. Dan wordt er weleens iets geroepen of gezegd, maar daar kan ik wel tegen. Je moet dat niet op jezelf betrekken. Het gaat over werk en heeft niets met jou te maken.

Vaak gebeurde het in de drukte of de stress. Dan krijg je weleens iets over je heen. Niet dat ze gaan schelden, maar dan zijn ze bijvoorbeeld een beetje kortaf. Bij mij gaat dat het ene oor in, het andere uit.

Als iets nog niet getekend was en ze zeiden: ‘Later’, dan gaf ik aan: ‘Oké, je weet waar ik zit, kom het straks maar brengen.’ Vaak zeiden ze dan wel: ‘Sorry, ik was een beetje kortaf.’ Ik had altijd een goed contact met de mensen die er werkten.

Je moet sterk in je schoenen staan op een bouwproject. En humor hebben, daarmee kun je dingen naar je hand zetten. Ik had veel persoonlijk contact. Natuurlijk stuurde ik ook weleens iets via de mail, maar vaak printte ik het uit en legde het op iemands bureau.

Persoonlijk contact wordt gewaardeerd

Persoonlijk contact wordt toch meer gewaardeerd. Ook als anderen niet communiceren, bijvoorbeeld omdat ze er niet zo sterk in zijn, moet je dat zelf juist wél blijven doen. En als je iets wilt weten of niet begrijpt, vraag het altijd! Als je niks vraagt en het gaat fout, dan heb je pas echt een probleem en ontstaan er sneller conflicten.”

Durf het conflict aan te gaan

Durf het conflict aan te gaan

“Ik heb altijd veel met mannen gewerkt, dan leer je dingen van je schouders af te laten glijden. Als je te lief bent, wordt er over je heen gelopen, dus je moet direct zijn. Als je niets durft te zeggen, hebben ze dat snel door en hebben ze je zo op de kast.

Ik voel me niet snel aangevallen en heb mijn woordje klaar als er een keer een flauw grapje wordt gemaakt. En soms kun je gewoon beter niet reageren. Maar ik heb nooit seksueel getinte opmerkingen gehad, het bleef altijd netjes.”

Reageer op dit artikel