nieuws

Zo werk ik: ‘Ik stel mezelf echt op de proef’

Persoonlijke ontwikkeling

Zo werk ik: ‘Ik stel mezelf echt op de proef’
Monique Klaassens-Pasmans (47), executive secretary Global Business Development DSV Solutions.

In de rubriek ‘Zo werk ik’ vragen we managementassistentes naar hun zichtbaarheid en duurzame inzetbaarheid op hun werk. Hoe zij hun positie innemen, wat hun passie is en welke talenten ze inzetten, hoe zij hun toekomst en het vak zien en wat hun beste tips voor vakgenoten zijn. Dit keer staat de doortastende Monique Klaassens-Pasmans in de spotlight.

Spot op: Monique Klaassens-Pasmans (47)
Functie: executive secretary Global Business Development DSV Solutions
Motto: ‘Blijf dicht bij jezelf, wees authentiek en straal eigenheid uit’
Talenten: organiseren, verbinden, doorzettingsvermogen, attent zijn, doortastend, directheid, toegewijd.
Ontwikkelpunten: “Uit mijn comfortzone stappen. Ik houd namelijk van regelmaat en vertrouwde gewoontes of vaste stramienen, terwijl mijn werk vaak adhoc is. Ik wil mijzelf op deze manier scherp houden.”

Je kunt iemand verder helpen, zonder het zelf te doen

Carrière, taken en passies

Na haar opleiding meao secretarieel, doorliep Monique de particuliere businessschool Notenboom. “Hier kon ik naar mijn idee alle kanten mee op. Ik had geen concreet beroep voor ogen. Ik heb nauwelijks gesolliciteerd, ik ben altijd via mijn netwerk voor werk gevraagd. Ik startte bij een verzekeringsgeneeskundige letselschadeadviseur.” Later ging Monique bij Frans Maas voor diverse directeuren aan de slag. “De overname door DSV van dit bedrijf zag ik als kans en vernieuwing. Ik kwam bij de afdeling Finance terecht en heb daar onder andere de hele verhuizing geleid.”
Monique werkt nu in het team Global Business Development voor de CCO (Chief Commercial Officer), het daarbij behorende internationale salesteam en de CEO van DSV Solutions. “Ik heb de leukste baan! Afwisseling, vrijheid, ik kan mijn ei en organisatietalent kwijt, mijn ideeën worden gehoord en vaak uitgevoerd. De logistieke wereld is nog steeds een mannenwereld en dat is voor mij een prettige werkomgeving.”
Moniques passie is conferenties organiseren, dit doet ze twee keer per jaar (International Sales Conference en Management Conference voor alle managing directors van het logistieke team van alle landen van DSV Solutions). “Ik blijf mijzelf triggeren, stel mezelf echt op de proef. Achterover leunen is leuk, maar moet je niet te vaak doen. Daar val je van in slaap…”

Moniques tips voor vakgenoten

  • Geen dingen doen die te ver van je af staan.
  • Blijf kritisch en secuur.
  • Roep jezelf even uit de waan van de dag en gun jezelf wekelijks een positieve reminder.

 

Positie, kwetsbaarheid en zichtbaarheid

Moniques directeur merkt niet dat zij parttime werkt, doordat zij altijd op berichten reageert en flexibel is. “Ik kan ook thuis op de bank een half uurtje werken wanneer ik dat wil. Dat geeft mij rust.” Monique werkt al zo lang bij DSV Solutions, dat ze makkelijk ergens binnen loopt. Collega’s kennen haar en weten wat ze doet. Collega’s van andere vestigingen vragen haar ook weleens of zij iets voor hen kan regelen. “Dat doe ik ook, het is een kleine moeite. Of ik geef aan via wie de vraag opgelost kan worden. Dat noem ik verder helpen, zonder het zelf te doen.”
Als Monique op het werk gekwetst wordt, dan spreekt ze dat uit en gaat ze het gesprek aan. Ook spreekt ze collega’s die te ver gaan aan op hun gedrag – met humor. Als we Monique goed kennen, dan weten we dat ze ook onzeker kan zijn. Bijvoorbeeld om voor een groep te spreken. “Ik doe dit wel als manager van Dames 1 bij de hockeyclub. Ik weet dan waarover ik praat. Vrijwilligers en sociaal maatschappelijke functies zijn altijd nodig en dit vind ik hartstikke leuk.”

Je moet je stem laten horen, anders weten mensen niet wat ze je kunnen brengen

Toekomstdromen en inzetbaarheid

Monique heeft recent een evaluatiegesprek gehad. In de toekomst wil ze meer ondersteunen in projecten van haar afdeling. “Zo ben ik niet afhankelijk van twee personen, maar meer van het gehele team. En hier hoort wellicht ook een opleiding projectmanagement bij.” Ze merkt dat de vraag naar management assistants groter wordt. “Ik krijg het steeds drukker en steeds vaker de vraag werkzaamheden over te nemen die het management eerst zelf deed. Ook bij collega-assistants is dit zo. Soms komen er grote klussen bij als een verhuizing of een grote verbouwing. Dit gebeurt naast je gewone werk. Als je zichtbaar bent op je werk en je vraagt of je kunt helpen, dan trek je ook werk naar je toe. Je moet je stem laten horen, anders weten mensen niet wat ze je kunnen brengen.”

Jocelyn Rebbens

Jocelyn Rebbens

Advies Jocelyn Rebbens

Monique komt op mij rustig, doortastend en flexibel over. Ik denk dat ze van onschatbare waarde is voor de organisatie en verwacht groei voor haar vanuit de afdelingsbrede projecten. Vanwege haar wens meer uit haar comfortzone te komen, gun ik Monique dat ze juist op werkvlak meer voor collega’s gaat spreken en haar kennis en ervaring zo kan delen. Een goede voorbereiding is het halve werk! Leuke tips via NRC online: Speechen kun je leren; 10 TEDx-tips voor een overtuigende voordracht of lees eens De TED-methode – Impactvol presenteren van Chris Anderson. Uit ervaring weet ik dat het een kwestie is van doen en ‘vlieguren’ maken. En vooral perfectie loslaten. Succes!

Reageer op dit artikel