nieuws

Het gewicht van al je petten: 3 vragen die je jezelf moet stellen

Persoonlijke ontwikkeling

Het gewicht van al je petten: 3 vragen die je jezelf moet stellen

Al hoeven ze niet zichtbaar te zijn; iedereen draagt ze: petten. Het zijn de rollen die je in het leven vervult. Hoeveel petten je ook draagt, het is goed om er geregeld naar te kijken: wat is hun gewicht en hoe draag ik dat gewicht?

Je houdt ze niet allemaal je hele leven; soms komen er nieuwe bij, bijvoorbeeld als je moeder wordt, of vallen ze weg, als je stopt met je vrijwilligerswerk. Maar je hebt vast wel eens momenten gehad waarop je dacht: nee, niet ook dát nog erbij! Overbelast is iedereen weleens. Het betekent dat de rekensom tussen wat je beschikbaar hebt aan tijd en energie, en wat er daarvan wordt gevraagd, negatief uitvalt. Op zich geen probleem, maar er zou een alarmbelletje moeten afgaan als dit een chronische situatie is, of als je er veel last van ondervindt.

Er zijn drie vragen die je jezelf zo nu en dan kunt stellen over je petten, als dit een punt is dat je aandacht heeft.

Video: de petten die je draagt

Karen Visser vertelt hoe je kunt weten of de petten die je draagt je nog wel bevallen.

1. Heb ik hem zelf op mijn hoofd gezet, of heeft iemand anders dat gedaan?

Zelf de keuze maken om iets te doen is altijd beter dan de keuze opgedrongen krijgen, hoe subtiel ook. De verwachtingen van anderen – ‘Jij organiseert dat familieweekend toch met één hand achter je rug, jij bent zo’n regeltante!’ – kunnen je parten spelen. Hoe vleiend ze ook zijn.

2. Wat levert deze pet me op?

Al klinkt het pragmatisch, of bijna calculerend: het is gezond om te kijken wat een pet je oplevert. Veel van je petten leveren je dingen op die minder tastbaar zijn, bijvoorbeeld dankbaarheid van een ander, zichtbaarheid in de organisatie of een goed gevoel over jezelf.

In sommige rollen zul je moeten investeren om er iets uit te halen: elk weekend studeren om dat hbo-diploma te halen kan echt zwaar zijn. Je kinderen samen met je partner grootbrengen kost je ook veel, en is in tegenstelling tot dat diploma een stuk minder overzichtelijk qua tijdshorizon.

3. Hoe fijn vind ik deze pet zitten?

Misschien denk je er zelden over na – hoe leuk vind je elke pet op jouw hoofd eigenlijk? Een belangrijk aspect dat nogal eens wordt vergeten.

Niet elke pet kán leuk zijn – we hebben allemaal dingen te doen in het leven waarvan we minder genieten en waarbij we blij zijn dat ze achter ons liggen. Bij het kiezen tussen de petten die je hebt is het wel belangrijke informatie: haal ik er plezier uit? Geniet ik hiervan of is het vooral een last?

De combinatie van sommige petten verloopt soepel; andere combinaties botsen, omdat ze een beroep doen op een beperkte hoeveelheid tijd, aandacht en energie.

Een betere balans

Stilstaan bij de petten die je draagt, professioneel en privé, is een goede manier om te kijken of de balans tussen al die petten voor jou nog voldoet, of juist bijstelling nodig heeft. Tijdens de Workshopdagen leer je in de workshop Betere balans hoe je een balans vindt tussen de veeleisende, soms tegengestelde aspecten van je professionele en persoonlijke leven.

Reageer op dit artikel