nieuws

Zo herken je een overbelast brein: 10 signalen

Persoonlijke ontwikkeling

Als assistant ben jij waarschijnlijk de eerste die doorheeft wanneer je leidinggevende of collega’s het te druk hebben. Deze 10 stresssignalen tonen aan dat ze uit balans raken en een overbelast brein hebben.

Zo herken je een overbelast brein: 10 signalen

Nu denk je misschien: “leuk, maar waarom moet ik iets met het overbelaste brein van mijn collega of manager?” Eigenlijk heel simpel, jij hebt er ook last van en je bent de persoon die er waarschijnlijk wel iets aan kan doen. Als je de checklist hieronder leest snap je waarschijnlijk snel waarom ook jij baat hebt bij samenwerken met collega’s met een relaxed brein.

De checklist om een overbelast brein te herkennen

Het kan zijn dat dit al een poosje aan de gang is. Niet iedereen vertoont alle symptomen, maar vaak zijn er een aantal tegelijk aanwezig.

  1. Prikkelbaar gedrag
  2. Van de hak op de tak springen
  3. Het overzicht kwijt zijn
  4. Op afwijkende tijdstippen mailtjes beantwoorden
  5. Snel lopen
  6. Opgetrokken schouders
  7. Keuzes uitstellen
  8. Meer controlegedrag vertonen dan normaal
  9. Onrust
  10. Minder in contact zijn met anderen.

Bewaker van het energieke brein van je leidinggevende

Tegelijkertijd ben jij degene die er iets aan kan doen. Want jij… beheert de agenda’s!

Jij bent de aangewezen persoon om bewaker te worden van het energieke brein van jouw leidinggevende.

Dat kan hij of zij namelijk niet meer zelf als hij of zij het te druk heeft. Er zit dan zoveel stresshormoon in zijn of haar brein, dat de voorkwab niet meer optimaal functioneert.

Wat doe je aan een overbelast brein?

Herken je een overbelast brein bij je manager of collega? Met deze tip van Gerda Bos kun je die persoon helpen.

Zorg voor hersteltijd

Zodra je een van de signalen oppikt, ga je het gesprek aan en stel je een planning op die ruimte biedt voor bezinning. Zorg dat er op tijd hersteltijd is voor het brein, zodat je leidinggevende op ontspannen wijze zijn of haar werk kan doen. En zodat anderen hem of haar serieus blijven nemen.

De gouden regel om een overbelast brein te voorkomen

Plan voldoende rust tussen de afspraken door. Weiger een planning te maken waarin elke minuut vol staat met gesprekken en vergaderingen. Kies er bijvoorbeeld voor om afspraken in te korten naar 3 kwartier in plaats van een uur.

POWER-training: breinvriendelijk werken

We hebben het allemaal steeds drukker. Hoe blijf je stress de baas en zorg je ervoor dat je niet overbelast, laat staan burn-out raakt? In de eendaagse POWER-training Breinvriendelijk werken ga je met vier trainers, onder wie Gerda Bos, aan de slag met kennis en tools om ontspannen te kunnen blijven werken, ook onder druk.

Reageer op dit artikel