nieuws

Hoe kies je een werktas, de belangrijkste must-have in je zakelijke garderobe?

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe kies je een werktas, de belangrijkste must-have in je zakelijke garderobe?

De damestas is de enige accessoire met een échte functie. In je werktas moet alles passen wat je zakelijk en privé nodig hebt. Zo bepaal je welke werktas bij jou past.

De zakelijke tas is in eerste instantie bedoeld voor je werkspullen. Je laptop of tablet, telefoon, agenda en notitieblok zijn zomaar een paar items die meegaan. Waarvan de laptop de grootste ruimtevreter is. Maar ook de lunch en een flesje water gaan mee in de werktas. Tel daarbij op persoonlijke items zoals sleutelbos, make-uptasje, kledingitems, zakdoekjes et cetera. Je kunt het soms zo gek niet bedenken of het verdwijnt in de damestas.

Om zakelijk en privé zo goed mogelijk gescheiden te houden, zijn compartimenten nodig. Als je laptop meegaat heb je daar sowieso een groter vak voor nodig. Gelukkig bieden de meeste moderne werktassen hier uitkomst, met telefoonvak, ritsvak en diverse andere insteekvakken. En een goede flap en stevige sluiting waarmee je alles afsluit om te voorkomen dat de inhoud er pardoes uitglijdt.

Welke werktas past bij jou?

Is het veilig vervoeren van je laptop de voornaamste functie van je werktas? Dan is een officiële laptoptas voor jou de beste optie. Hierin kun je jouw laptop opbergen zonder dat er een beschermende insteekhoes omheen moet. De tas beschikt over een speciaal zacht bekleed compartiment met een lipje om hem af te sluiten. Een laptoptas is over het algemeen wat robuuster en breder dan een gewone tas, de laptop moet er immers in de breedte in passen.

Wil jij een werktas die je vlotjes vol kunt gooien met al je spullen en waar je ook die paar boodschapjes nog in kwijt kunt? Dan is de shopper voor jou. De moderne shopper is van leer en niet per se groot, groter, grootst. De meeste leren shoppers zijn A4-formaat of iets groter. Je laptop past hier rechtop in. Denk nu wel aan een laptop-sleeve, want deze tas heeft geen apart zacht vak. Kies het liefst een exemplaar dat je met een knoop of lus kunt dichtmaken. Nadeel van de shopper is dat hij door het gebrek aan vakjes een grabbelton neigt te worden.

De beste oplossing is wellicht de moderne businesstas. Deze lijkt op een gewone damestas, stijlvol met smaakvolle details maar evengoed multifunctioneel. Let bij je keuze eens extra op de kleur van je tas. Stem hem af op je persoonlijke kleurenpalet, dan past hij altijd bij je garderobe. Draag je zakelijk veel gedekte tinten, kies je werktas dan juist in een vrolijke kleur. Andersom werkt een basistint voor jou waarschijnlijk beter. Let ook op het formaat in verhouding tot je lichaamslengte. Over het algemeen geldt: hoe groter de vrouw, hoe groter de tas.

Over het algemeen geldt: hoe groter de vrouw, hoe groter de tas

Ga jij met het openbaar vervoer of op de fiets naar je werk? Dan biedt de rugtas uitkomst! Ook daarvan zijn tegenwoordig zeer representatieve exemplaren verkrijgbaar.

Het is niet handig om je hele hebben en houwen mee te sjouwen als je naar de kantine gaat, of even aan de wandel binnen het bedrijf. Dan wil je wel je mobiel, bedrijfspas en lippenstift meenemen. Een mini-bag die je in je werktas opbergt, neem je dan gemakkelijk mee. Deze tasjes hebben vaak een handig hengsel dat je om je pols kunt hangen of zelfs een smal cross-shoulder-bandje.

 

Fiona Koning is adviseur bij Style Fitters, adviesbureau voor het versterken van je uitstraling en zakelijke presentatie.

Reageer op dit artikel