nieuws

Netwerken voor professionals: 10 tips

Persoonlijke ontwikkeling

Netwerken voor professionals: 10 tips

Netwerken is erg belangrijk in elk soort werk. Contacten leggen en behouden zorgen voor lijntjes waar je ze nodig hebt wanneer je het het minst zou verwachten.

Door te netwerken zorg je voor zakelijke relaties binnen en buiten je organisatie. Je zet eventuele deuren open naar de toekomst. Misschien ben je weleens met iemand uit een erg leuk bedrijf in gesprek geweest en heb je nu de kans om te vragen of ze daar nog iemand nodig hebben. Als je iemand al kent uit dat bedrijf, heb je een stapje voor op andere sollicitanten. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat deze persoon jouw goede kwaliteiten kent. Andere punten die belangrijk zijn, zetten we hieronder voor je neer.

Tip 1: blijf authentiek

Authentiek ben je als jij je eigen doelen nastreeft, zonder aan de ander voorbij te gaan. Belangrijke tips: vraag naar wat iemand echt denkt of voelt, wees selectief met het benoemen van je ergernissen, blijf eerlijk over belangrijke zaken (en soms wat minder eerlijk over minder belangrijke zaken) en blijf trouw aan jouw waarden.

Tip 2: netwerk vanuit je hart

Durf te laten zien wie je bent en durf echt contact maken met de ander. Positief effect: je zult merken dat vanuit die verbinding je omgeving gaat reageren: betere communicatie, meer motivatie en meer werkplezier zijn een gevolg. Als managementondersteuner kun je een optimale verbindende schakel zijn tussen mensen.

Je zult ervaren dat met de mensen met wie je meer verbinding hebt zaken efficiënter zullen verlopen. Je kunt immers zaken doen puur omdat het wordt opgelegd of meer omdat je het graag voor de ander wilt doen. Je gunt het de ander en het is jou gegund.

Leer beter netwerken tijdens de workshop ‘Netwerken voor professionals’ of bezoek een van de andere workshops op het Management Support Event.

Tip 3: wie goed doet, goed ontmoet

Bepaal welke unieke kwaliteiten, ambitie en passies jij in je hebt en zet die in voor de ander. Wanneer je dat met overgave doet, zul je daar zelf ook veel voldoening uithalen en je zal het later terug ontvangen. Wie goed doet, goed ontmoet.

Tip 4: maak je zichtbaar

Drie op de vier banen worden opgevuld vanuit het netwerk van medewerkers en andere contacten. Inmiddels zoekt 90% van de HR-adviseurs, recruiters, werving & selectie- en detacheringsbureaus via LinkedIn naar de juiste persoon voor een vacature. Werven via LinkedIn bespaart immers tijd en geld: geen vacaturekosten en de vacature is snel vervuld vanwege korte lijnen en betrouwbare bronnen. Een effectief middel dus.

Workshop: Netwerken voor professionals

Workshop: Netwerken voor professionals

Met een goed opgebouwd en inzichtelijk LinkedIn profiel word je gevonden én draag je bij aan de transparantie van de arbeidsmarkt. In combinatie met de tools die LinkedIn biedt voor het zoeken naar de juiste functie en de persoon binnen je netwerk die je daarbij kan helpen, is het profiel een effectief en efficiënt middel om je doel te bereiken als je een reorganisatie niet overleeft: van-werk-naar-werk.

Tip 5: speel in op je gesprekspartner

Hoe makkelijker je de communicatiestijlen van een gesprekspartner herkent, hoe beter je hierop kunt inspelen.

Vrouwen blijken dit beter te kunnen dan mannen. Een coöperatieve communicatiestijl stelt je in staat verbinding en draagvlak te creëren. Wanneer je op een heldere en positieve manier communiceert, draagt dit bij aan je populariteit.

De manier waarop je communiceert en de mate waarin je je aanpast aan andere communicatiestijlen, ligt voor een deel vast in je persoonlijkheid. Dit betekent dat hoe je communiceert niet alleen te voorspellen is, maar ook te veranderen. Goed nieuws dus.

Tip 6: versterk je ‘cirkel van invloed’

Netwerken lukt alleen als je ook echt een netwerk hebt. Zorg ervoor dat je de juiste mensen ontmoet voor jouw netwerk, zodat je je invloed vergroot. Een paar tips: sluit je aan bij een vrouwen – of secretaressenetwerk bij jou in de omgeving, meld je aan voor de LinkedIn groep van Management Support en ontmoet vakgenoten via Management Support.

Tip 7: geloof in jezelf

Geloof in jezelf is een voorwaarde om voluit en krachtig te kunnen leven en de sleutel om het vertrouwen te winnen van anderen. Geloof en vertrouwen is de basis om iets neer te zetten. Als je niet in jezelf gelooft of jezelf niet vertrouwt kun je heel hard je best doen maar er zal weinig veranderen.

Geloof en vertrouwen hangen samen. De crisis is ontstaan door gebrek aan vertrouwen, bijvoorbeeld in de geloofwaardigheid van banken. Daarom zal de crisis pas echt afgelopen zijn als er weer vertrouwen is. En vertrouwen in anderen begint dus bij vertrouwen in jezelf.

Tip 8: geef de ander een roos

Wil jij verbinden met je collega’s? Een gesprek de positieve kant opsturen? Mensen overtuigen van jouw voorstel of gedachte? Zorgen dat je aan de ‘Samen-kant’ in plaats van aan de ‘Tegen-kant’ komt? Gebruik de spelregels van de Roos van Leary. De Roos van Leary is een model dat laat zien hoe beïnvloeden werkt.

Het is een simpel maar briljant werkend model bij het kijken naar actie-reactie tussen mensen en het komt erop neer dat gedrag gedrag oproept. Dus als jij wilt dat een ander zich anders gedraagt, zul je om te beginnen je eigen gedrag moeten veranderen.

Tip 9: niet halen, maar brengen

Netwerken is: bereid zijn je eigen netwerk en kennis open te stellen voor een ander. Netwerken bestaat simpelweg voor het grootste deel uit: geven. Luister oprecht op naar de ander, geef een compliment, wees open en doe iets voor een ander. Je werkt hiermee in feite aan je eigen gunfactor. Bovendien leren anderen je beter kennen.

Tip 10: zorg dat je bent waar het gebeurt

Management Support organiseert de Workshopdagen en het Management Support Event. De plekken om te verbinden en te horen hoe je jouw verbindende rol nóg beter vorm kunt geven, bijvoorbeeld tijdens de workshop Netwerken voor professionals. Topsprekers geven tips, tricks en een flinke dosis inspiratie en humor. Geef je dag zelf vorm en leer van alles om je talenten in te zetten. Bezoek dit soort evenementen en zet jezelf in een goede positie om te netwerken.

MS Event 2019: Agile assistants hebben de toekomstManagement Support Event 2019

Tijdens het Management Support Event 2019 leer jij technieken en vaardigheden voor de toekomst van de managementondersteuner. Geef zelf richting en invulling aan jouw toekomst.

Boeiende workshops tijdens het event:

Reageer op dit artikel