nieuws

Vrouwenpakken zijn trendy, let hierop als je ze gaat kopen

Persoonlijke ontwikkeling

Vrouwenpakken zijn trendy, let hierop als je ze gaat kopen

Een pak staat vrouwen net zo goed als mannen, en ze zijn in de mode. Imagostylist Berna de Jong vertelt waar je op moet letten bij het kopen en combineren.

Heb je al eens gedacht aan een pak bij het samenstellen van jouw zakelijke garderobe? Een pak is niet uitsluitend weggelegd voor de man. Integendeel. Het pak staat een vrouw ook prachtig.

Het vrouwenpak is (of blijft) komend seizoen zelfs een trend! Dat is goed nieuws, want het pak is namelijk een klassieker op de werkvloer. Gekleed in een pak kom je stijlvol, maar zeker ook krachtig voor de dag. Klaar om jouw professionele klus te doen! Dat bewees ook talkshowhost Margriet van der Linden. In het programma M dat zij vorig televisieseizoen presenteerde droeg Margriet dagelijks een pak, vaak in een pasteltint. Met het pak was zij krachtig en stijlvol zichtbaar.

Wat is er te vertellen over het pak, na het jasje en de jurk het derde basicitem dat niet mag ontbreken in jouw zakelijke garderobe?

Vrouwenpak kan klassiek en casual

Een pak bestaat uit een broek en een jasje die zijn gemaakt van hetzelfde materiaal, van dezelfde stof. Een ander woord is kostuum. Het was modeontwerper Yves Saint Laurent die in 1966 voor het eerst de vrouw geheel in pak op de catwalk liet shinen. Sindsdien zijn vrouwenpakken niet meer weg te denken uit de garderobe voor de vrouw.

Het fijne aan het pak is dat je dit kledingstuk makkelijk en slim kunt combineren. Een mooie blouse of top erbij en je bent klaar. Je kunt een pak klassiek dragen met pumps of meer casual met hippe sneakers.

Ook kun je de broek en blazer apart van elkaar dragen. Het nadeel hiervan is wel dat het ene stuk dan mogelijk sneller slijt dan als je de stukken consequent gezamenlijk bij elkaar draagt (en dus gezamenlijk laat stomen of wast).

Doordat broek en jasje van dezelfde stof zijn, oogt de combinatie stijlvol en gepolijst. En niet onbelangrijk, je beweegt je gemakkelijk in een pak en hebt geen gedoe met panty’s met de kans op een ladder.

En: voor de vrouw die liever geen jurk draagt, is een vrouwenpak een perfect alternatief. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos met een pak.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vrouwenpak?

Stel jezelf de volgende vragen als je een vrouwenpak wilt aanschaffen.

Voor welke gelegenheid wil je het pak dragen?

Op de werkvloer en voor meer formele situaties, zoals bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, zijn neutrale kleuren meestal een goede en veilige keus. Denk hierbij aan de kleuren blauw of antraciet. Is de situatie of branche minder formeel, durf dan gerust uit te pakken in een opvallende kleur of een uitgesproken dessin, zoals de ruit.

Welk silhouet wil je creëren?

Wil je vooral langer of slanker lijken? Dan is een pak in een pin-stripe of dunne krijtstreep een goed idee met een bijpassende kleur schoen. Kies ook voor een broek zonder omslag, dit laat je benen langer lijken. Heb je vollere (dij)benen, wees dan voorzichtig met een skinny modelbroek of een broek met taps toelopende pijpen.

Vaak kleedt een broek met rechte of wijder uitlopende pijpen mooier af en past dit type broek beter bij een voller figuur. Ben jij tenger gebouwd en wil jij optisch voller ogen? Koop dan een double-breasted jasje en draag een andere kleur schoenen onder je pak.

Door de kleurwisseling gaat het oog van links naar rechts in plaats van verticaal naar beneden en voegt zo gewicht toe. Op deze wijze maak je creatief en slim gebruik van het zogeheten lijnenspel. Wat het lijnenspel is? In verticale lijnen lijk je optisch langer en slanker. Horizontale lijnen doen het tegenovergestelde, maken dus breder en kleiner.

Wat wil jij uitstralen?

Meer autoriteit of juist liever meer toegankelijk? Onthoud dat je in donkere kleuren en een hoog kleurcontrast (bijvoorbeeld navyblauw en wit) meer autoriteit en gezag uitstraalt dan in lichte kleuren. In lichte (pastel)kleuren en in een ton-sur-ton kleurenpalet ben je meer benaderbaar en toegankelijk. Varieer dus met kleur en kleurcontrast al naar gelang wat jouw doel is voor die dag.

Tot slot, drie tips:

1. Zorg dat het pak goed pas en aansluit bij jouw figuur. 

Een pak moet perfect zitten, anders is het wow-effect verloren. Realiseer je hierbij dat de meeste confectiekleding gemaakt wordt volgens gestandaardiseerde maten. Vaak ook voor de gemiddelde vrouw met een lengte tussen circa 1.65 en 1.75 meter. Wanhoop dus niet als een pak niet direct goed zit.

Ben je kleiner of juist veel langer, laat je pak dan vermaken. Veel winkels bieden deze service (tegen betaling) aan. Er is in Nederland zelfs een winkel waarin – net als bij de bekende herenvariant – een kleermaker aanwezig is. Hier zijn ook andere verstelwerkzaamheden mogelijk, denk aan het laten uitleggen van de tailleband voor het geval de broek goed past maar de taille net te strak zit. Vaak zijn deze aanpassingen niet al te kostbaar.

2. Laat je goed adviseren.

Dit laatste geldt uiteraard voor elke vrouw, maar zeker als je een minder gangbare maat hebt. Dan is de juiste pasvorm en soort stof extra cruciaal om er goed gekleed uit te zien. Kijk hierbij ook eens wat een imagostylist of personal shopper hierin voor jou kan betekenen.

3. Investeer in kwaliteit en een kwaliteitsstof.

De pakken in het hogere prijssegment zijn vaak gemaakt van een wolmix (cooked wool) . Hierdoor hebben ze vaak een betere pasvorm en gaan ze langer mee. Koop liever geen pak van een synthetische stof. In een synthetische stof ga je sneller transpireren. Ook gaat een pak van een synthetische stof minder lang mee.

Ben je ook enthousiast geworden over het pak? Twijfel dan niet langer en zet het vrouwenpak op jouw lijst van musthaves voor jouw zakelijke garderobe. Classy, chic and timelessly fashionable.

Berna de Jong is imagostylist en eigenaar van Berna de Jong Kleur & Stijl. Lees ook haar artikelen over het kiezen van de jurk die het best bij je past en haar advies over de verschillende typen jasjes in je zakelijke garderobe.

Reageer op dit artikel