nieuws

Creatiever leren denken? ‘Verruil routine voor verwondering’

Persoonlijke ontwikkeling

Creatiever leren denken? ‘Verruil routine voor verwondering’

Doe jij alles op de automatische piloot? In haar nieuwe boek leert Stefanie Couwenberg je om vaste structuren vaarwel te zeggen en dingen anders aan te pakken. “Om vaste patronen te doorbreken, moet je leren om meer om je heen te kijken.”

Het klinkt eenvoudig: denk buiten de gebaande paden. Toch weet trainer en auteur Stefanie Couwenberg ook uit eigen ervaring dat dit niet zo simpel is.

Voordat ze het boek Creatief en oplossingsgericht werken schreef, werkte ze 22 jaar als communicatieadviseur. Na al die jaren merkte ze dat ze gefrustreerd raakte over het werk dat ze eerst vol passie deed. Het lukte haar maar niet om dat patroon te doorbreken. Het keerpunt kwam toen ze een training ‘Lenig denken’ volgde. Op de terugweg, na de training, rolden de tranen over haar wangen. Het was alsof ze plotseling helder zag dat het ook anders kon.

Wat heeft die training jou gebracht?

“Ik heb daar geleerd dat je zelf in staat bent om dingen echt anders te doen. Je kunt het heft in eigen handen nemen en je leven veranderen. Dit heb ik eerst in mijn eigen werk toegepast. Daar merkte ik dat het werkte. Uiteindelijk heb ik mijn baan opgezegd en ben ik trainingen gaan geven om die manier van denken ook aan anderen te leren. Die trainingen en de gesprekken met cursisten hebben ertoe geleid dat ik dit boek ben gaan schrijven.”

Waarin verschilt jouw aanpak van andere trainingen en boeken over creatief en oplossingsgericht denken?

“Het is praktischer. Veel andere methodes zijn theoretisch. Ik ben ervan overtuigd dat je praktische tools nodig hebt waar je echt concreet mee aan de slag kunt. Dat maakt de drempel lager om anders te gaan kijken en dingen anders te gaan doen.”

stefanie couwenberg creatief oplossingsgericht werken

Het boek begint met een hoofdstuk waarin je leert naar jezelf te kijken. Wat zijn daarin de belangrijkste elementen?

“Veel mensen denken in patronen. Een patroon is bijvoorbeeld ‘dat kan ik toch niet’ of ‘dat lukt me nooit’. In het eerste hoofdstuk leer je dat soort patronen bij jezelf te herkennen, zodat je ze kunt doorbreken. Je leert te denken in termen als ‘wat kan ik wél?’ ‘Wat gaat er wél goed?’ Dat is belangrijk, want je denken bepaalt je doen. Zolang je denkt dat je iets niet kunt, lukt dat ook niet. Door positief te denken is er vaak meer mogelijk dan je vooraf had gedacht.”

Deel 2 heet ‘Kijk om je heen’. Wat kun je daar als lezer van leren?

“In dit hoofdstuk leer je om jezelf te verwonderen. Mensen doen hun werk altijd op een bepaalde manier omdat ze weten dat het werkt. Bij het organiseren van een evenement, bijvoorbeeld, doorlopen ze vaste stappen en routines. Om dat te doorbreken, als je het eens anders wilt doen, moet je leren om meer om je heen te kijken. Hoe pakken andere bedrijven de organisatie van evenementen aan? Hoe organiseren anderen hun werk? Je kunt ook op andere vlakken leren van de dingen die je om je heen ziet. Misschien erger je je bijvoorbeeld aan een collega. Probeer eens op een andere manier naar die persoon te kijken. Wat heeft of doet diegene waar ik van kan leren? Doorbreek het patroon.”

Hoe pas je dat zelf in je eigen werk toe?

“Ik kan me verwonderen over mooi papier of over mooie foto’s. Dat soort dingen knip ik uit en bewaar ik. Ik ken ook iemand die regelmatig foto’s maakt van de dingen die ze om zich heen ziet. Daar kan ze uit putten op het moment dat ze een opdracht krijgt, bijvoorbeeld voor de inrichting van een nieuwe hal. Zo haal je inspiratie uit je omgeving en dat zet je op een nieuw spoor.

“Kinderen kunnen zich in extreme mate verwonderen. Zij kunnen bijvoorbeeld genieten van een mooie wolkenlucht en zien dingen die wij niet zien. Naarmate je ouder wordt, ga je meer leven volgens vaste structuren en patronen. Dat biedt houvast, maar geeft ook weinig verrassing. Juist verwondering is zo belangrijk in het creatieve denkproces. In dit hoofdstuk vind je hiervoor leuke, nuttige en eenvoudig toe te passen tips.”

stefanie couwenberg training

Deel 3 heet ‘Aan de slag’. Wat kan de lezer daaruit halen?

“Dat hoofdstuk geeft een stappenplan waar je mee aan de slag kunt. Het is daarbij belangrijk dat je daar de tools uit haalt die voor jou werken. Voor de een werkt het om van een fuck it list een bucketlist te maken. Voor een ander werkt het om het doel visueel te maken, bijvoorbeeld door het te tekenen. Zo haalt iedereen weer iets anders uit dat hoofdstuk.”

Creatief en oplossingsgericht denken heeft jouw leven veranderd. Verwacht je dat het voor anderen ook zo’n grote verandering teweegbrengt?

“Dat kan. Maar het hoeft niet. Het ligt eraan waar je op vastloopt. De een loopt vast in zijn werk. Dan kan een andere baan een oplossing zijn. Maar meestal zit het hem in kleinere dingen. Misschien loopt het allemaal niet lekker in je team en kun je dat doorbreken door anders met je collega’s om te gaan. Of misschien loop je privé vast en leert het boek jou om daarin iets te veranderen.

“Het belangrijkste is dat je het creatieve denkvermogen, dat iedereen van nature al heeft, weer in jezelf naar boven brengt. Dat betekent dat je loskomt van de waan van de dag en van een afstand naar je werk of naar een situatie kijkt. Het resultaat is dat je het vuur in jezelf weer ontdekt. Je ontdekt waarom je dit werk ooit bent gaan doen. Het geeft weer energie, passie en inspiratie. Grote veranderingen beginnen met kleine eerste stappen. Begin gewoon ‘iets’ te veranderen in je gedrag en je manier van kijken naar de wereld om je heen.

“Als mensen dat na het lezen van het boek gaan zien, als ze een eerste kleine verandering in hun werk durven toe te passen, hoe klein ook, is mijn missie geslaagd.”

Meer weten?

Reageer op dit artikel