nieuws

Zelfverzekerd overkomen via lichaamshouding en kleding: de adviezen van experts

Persoonlijke ontwikkeling

Zelfverzekerd overkomen via lichaamshouding en kleding: de adviezen van experts

Zelfvertrouwen uitstralen begint met de juiste combinatie van lichaamshouding en kleding. Experts Fiona Koning en Ellen Giesberts geven hun beste tips.

Op de werkvloer wordt een proactieve rol van de managementassistent verwacht. Dit betekent dat je het roer in handen durft te nemen, vooruit kunt kijken en ervoor zorgt dat er resultaat geboekt wordt.

Ook geeft men de voorkeur aan een assertieve assistent. Die komt zelfverzekerd voor haar eigen belangen op, is mondig en durft uit te komen voor haar mening zonder de omgeving negatief te beïnvloeden.

Je komt zelfverzekerd over als jouw lichaamshouding een krachtige uitstraling heeft. Dit toont dat je gelooft in je eigen kwaliteiten. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken als je je wat onzekerder voelt. Het helpt je om krachtiger over te komen en je ook zo te voelen. Oefening baart kunst, en tot die tijd: fake it till you make it!

Oogcontact en gezichtsuitdrukking

Maak oogcontact als je in gesprek bent met iemand. Als je vaker wegkijkt, luisteren mensen minder goed. Door iemand aan te kijken (zonder te staren) komt je boodschap beter over en houd je de aandacht vast. Je geeft hiermee aan: “Ik heb iets te vertellen en ik wil graag dat je naar me luistert”, waardoor verbondenheid ontstaat. Als je in een groep aan het woord bent, wissel het oogcontact dan af na 2 of 3 seconden.

Beweeg je handen niet te veel als je aan het woord bent

Een zelfverzekerde indruk heeft niets te maken met een ontoegankelijke uitstraling of een onsympathieke houding. Een glimlach kan een krachtig effect geven, helemaal als deze oprecht is. Het geeft aan dat je betrouwbaar en eerlijk bent. Een vriendelijke gezichtsuitdrukking klinkt bovendien door in je stem. Praat rustig, maar wel met een krachtige stem.

Lichaamshouding

Personen met weinig zelfvertrouwen kijken vaak naar de grond en staan in elkaar gekrompen. Je komt zelfverzekerd over als je rechtop staat met je hoofd en kin iets omhoog en je schouders naar achteren. Een trotse en open houding bereik je ook door je voeten en schouders op een lijn te plaatsen. Als je je voeten dicht bij elkaar hebt, geeft dat een meer onzekere indruk.

Zorg dat je je handen niet te veel beweegt als je aan het woord bent. Onzekerheid zie je vaak terug als mensen friemelen met hun handen aan een pen of sjaal. Probeer je handen zoveel mogelijk stil te houden als je staat of zit. Een ontspannen houding straalt zelfvertrouwen uit. Ondersteun je woorden met rustige gebaren, maar pas op dat je niet te veel gebaren maakt, want dat leidt weer af van de inhoud.

Denk erover na waar je je bevindt in een ruimte waarin meerdere mensen bijeen zijn. Sta je in een volle zaal graag achterin? Ga eens voorin staan, zorg dat je zichtbaar bent en maak jezelf groot. Als je met iemand aan tafel zit, dan kun je iets verder naar voren leunen.

Kleding die zelfvertrouwen uitstraalt

Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet als je serieus genomen wilt worden. Een slordig voorkomen doet vermoeden dat je in je werk ook slordig bent. Hiermee boet je onmiddellijk in aan een overtuigende uitstraling.

Een goede pasvorm klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt dit vaak moeilijker gezegd dan gedaan. We kopen een jasje in een confectiemaat en trekken het zo aan. Vaak blijkt de mouwlengte niet goed of is het in zijn geheel te lang of te kort. Een goede snit maakt of breekt je houding; in een te lang of te groot jasje ‘hang’ je als het ware en te kort maakt knullig. Beide leiden af. Hetzelfde geldt voor je rok- of broeklengte. Zorg ervoor dat de lengte van je kleding in harmonie is met jouw lengte.

Kleur

Over kleuren en de psychologie van kleur zijn veel boeken geschreven, en niet voor niets. De kleuren waar je voor kiest zeggen iets over jezelf, en dat is zichtbaar voor de buitenwacht. Belangrijk is dat je weet welke kleuren iets voor je doen en welke niet. Daarnaast zijn de mate van warm of koel en de intensiteit (helderheid) zomaar en paar aspecten die meespelen in het beeld. Een ‘mooi’ beeld is een rustig beeld, in harmonie met jouw natuurlijke kenmerken.

In tweede instantie kijk je naar de betekenis van kleuren; welke kracht straalt een kleur uit en wat zijn de valkuilen? Een algemene regel is: pas op met (te) veel zwart. Het is niet onderscheidend. Als je veel zwart draagt kijken mensen op den duur minder goed naar je, het lijkt of je altijd hetzelfde aanhebt en daardoor val je minder op. Het meest assertief kom je over als je goed in je vel zit en dit zichtbaar weet te maken in je kleding in houding.

 

Fiona Koning en Ellen Giesberts zijn eigenaar van Style Fitters, een adviesbureau gespecialiseerd in het versterken van uitstraling, lichaamstaal en zelfpresentatie. Lees ook hun artikelen over het kiezen van een zakelijke tas en het goed leren lezen en gebruiken van lichaamstaal.

Reageer op dit artikel