nieuws

Dresscodes op kantoor: 4 smaken en bijbehorende opties

Persoonlijke ontwikkeling

Dresscodes op kantoor: 4 smaken en bijbehorende opties

Imagostylist Berna de Jong onderscheidt vier soorten dresscodes voor vrouwen op kantoor. Ze adviseert over de opties die je daarbinnen hebt.

Dresscodes of kledingvoorschriften voor op kantoor. Bestaan ze eigenlijk wel? Jazeker! Alhoewel lang niet elk bedrijf de dresscodes of kledingvoorschriften op papier heeft staan, bestaan er vaak ongeschreven regels als het gaat om gepaste kleding voor kantoor. Zo zijn het dragen van Uggs, een legging, een gebleekte spijkerbroek, korte broek of slippers in veel bedrijven of organisaties niet toegestaan. Soms staat dit ook letterlijk vermeld in een personeelshandboek of ander huishoudelijk reglement.

Je denkt misschien dat richtlijnen overbodig zijn, of betuttelend. Iedereen weet toch wel wat gepast is of niet? Maar onderschat dit niet!

Juist omdat er tegenwoordig veel meer kan op het gebied van kleding, maken mensen soms toch minder gepaste kledingkeuzes. Keuzes die niet aansluiten bij het imago van het bedrijf of de functie, waardoor er een mismatch ontstaat. Dit is jammer en voor zowel de persoon als het bedrijf een gemiste kans.

Richtlijnen voor kleding, en dan vooral met voorbeelden erbij, kunnen daarom prettig zijn. Het geeft duidelijkheid over de do’s en don’ts. Ook laat het bedrijf met deze richtlijnen zien dat het kleding en uitstraling relevant vindt. Door aandacht te besteden aan kledingvoorschriften creëert het bedrijf een imagobewustzijn. Kleding spreekt namelijk een taal. Nog voordat je iets zegt, communiceer jij met jouw kleding en ontstaat er een indruk en beeld van jou. Het is dus belangrijk stil te staan bij kleding en kledingstijl.

Welke kledingcodes kunnen we onderscheiden? Ik hanteer een model met vier dresscodes die ik in dit artikel bespreek.

1. Zakelijk formeel (business dresscode)

Het gaat hier om formele kleding waarmee je gezag en autoriteit uitstraalt. Dit betekent kleding met een hoog kleurcontrast (verschil tussen donkere en lichtere kleur). Deze kleding zie je vooral bij banken, hotels, verzekeringsmaatschappijen, accountantskantoren en bijvoorbeeld bij kantoren op de Amsterdamse Zuidas. Deze dresscode is het meest strikt van alle vier codes. Het laten zien van je persoonlijkheid of eigen stijl is bij deze dresscode niet mogelijk of minder gewenst.

Voor de vrouw betekent dit dat zij kan kiezen uit een zakelijke jurk (effen en op knielengte), een broekpak (colbert en broek in dezelfde stof) met klassieke blouse of top of een rok (op knielengte) met jasje. Een getailleerde pasvorm en effen stoffen met een gladde structuur zijn bij deze code belangrijk. Panty’s zijn vaak een must en breisels, zoals een vest of coltrui, een no-go. Een spijkerbroek is bij deze dresscode eveneens uit den boze.

Voor de schoen is een gladleren pump in een donkere kleur de beste keuze. Kies als kleding voor donkere koele kleuren (blauw, antraciet, felrood) en kleurcombinaties met een groot contrast (donkerblauw/wit, zwart/rood). Op deze wijze communiceer je de volgende kwaliteiten met jouw kleding: betrouwbaarheid, zelfverzekerdheid, overwicht en stabiliteit. Houd het met accessoires subtiel en rustig.

zakelijk formeel dresscode kantoor

Zakelijk formeel (business dresscode)

2. Zakelijk semi-formeel (business casual)

Deze dresscode zie je meer en meer in het bedrijfsleven. Ook bij overheidsinstellingen en het midden- en kleinbedrijf is deze kledingstijl populair. Semi-formeel is een lossere dresscode en kent iets minder strakke regels. Bij deze dresscode wil je kleding die het volgende communiceert: benaderbaarheid, ontvankelijkheid, invloed en betrouwbaarheid.

Deze kwaliteiten vertaal je in kleding met een minder hoog kleurcontrast (donkerblauw/lichtblauw), zachtere kleuren en een lossere snit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een nette broek (geen spijkerbroek, uitgezonderd op de casual Friday) met daarboven een blouse of coltrui met colbert. Ook een (zakelijke) jurk kun je hier goed dragen. Een jasje is bij deze zakelijke dresscode vaak wel cruciaal. Dit geeft immers de professionele, invloedrijke look die kenmerkend is voor deze kledingstijl.

3. Zakelijk informeel (smart casual)

Zakelijke informele kleding is nonchalant én verzorgd. Het is nette vrijetijdskleding. Dit type kleding wordt vaak gedragen bij bedrijven met een lossere, informele bedrijfscultuur, banen met weinig klantcontact en bijvoorbeeld in het onderwijs. De communicatie-uiting van kleding is hier: toegankelijkheid en benaderbaarheid. Het gaat erom een nette, verzorgde look te creëren door meer formele stukken te combineren met meer nonchalante, casual kledingstukken. Deze kledingstijl kan modieus en sportief ogen doordat je (ook) trendy kledingstukken kiest. Belangrijk is wel dat er een verzorgde, nette look ontstaat. Sneakers zijn hierbij vaak te casual.

Keuzes die je hier kunt maken zijn: een nette donkergewassen spijkerbroek met blouse, nette top, vest of sweater. Een meer casual jurk, een sportievere schoen (of laarsje). Je kunt hier voor meer kleur gaan en ook de meer warme kleuren (herfsttinten, tinten bruin, mosgroen) mogen hier uit je kast.

semi-formeel en informeel dresscodes kantoor

Zakelijk semi-formeel (business casual, links) en zakelijk informeel (smart casual)

4. Casual kleding (vrijetijdskleding)

Het woord zegt het al: het gaat hier om vrijetijdskleding. Deze kleding is in de regel niet geschikt om naar kantoor te dragen omdat deze kleding te casual en te informeel oogt (uitgezonderd bepaalde – bijvoorbeeld creatieve – branches of beroepen). Gemakkelijk, comfortabel, casual, trendy, stoer en hip zijn hier de kernwoorden.

Casual kleding voor de vrouw: grove breisels, mouwloze truitjes, sandalen of slippers, grote kleurrijke (bloemen)prints. Pasvorm is minder belangrijk en mag oversized zijn. En ook qua kleur, combinaties en accessoires kun je hier meer uitpakken en dragen wat jij mooi vindt staan.

Ik ga ervan uit dat deze vier regels jou kunnen helpen om gepaste kledingkeuzes te maken.

Onthoud dat kleur, kleurcontrast, dessin, materiaal en pasvorm de elementen zijn waarmee je kunt spelen om een meer of minder formele look te laten ontstaan. Het dragen van pastelkleuren zorgt voor een meer benaderbaar uiterlijk dan als je donkere kleuren draagt. Effen kleding draagt meer bij aan een professioneel voorkomen dan een drukke print. Getailleerd wordt als meer formeel ervaren dan oversized. Welke kledingstijl je ook kiest: nette, verzorgde kleding en een verzorgd uiterlijk geldt altijd en overal. Zeker wanneer je regelmatig contact hebt met klanten of relaties.

In mijn werk als imagostylist wil ik mensen meegeven dat de uiterlijke verpakking ertoe doet. Kleding en kleur zijn belangrijke onderdelen van deze verpakking en bepalen voor een groot deel jouw persoonlijke, visuele presentatie. Met de juiste ‘verpakking’ zorg je ervoor dat je geloofwaardig overkomt en dat de eerste indruk positief is. Hierdoor ben je een geloofwaardige gesprekspartner en

wordt je sneller serieus genomen. Kies je kleding en kleur daarom met zorg én strategisch, zodat jij de indruk maakt die jij wilt achterlaten.

Een sterke uiterlijke presentatie zet jou en daarmee jouw bedrijf in de schijnwerpers!

Meer kledingtips voor op kantoor?

Berna de Jong is imagostylist en eigenaar van Berna de Jong Kleur & Stijl. Ze blogt regelmatig over tips om stijlvol en goed gekleed voor de dag te komen. Lees van haar ook:

Reageer op dit artikel