nieuws

Last van piekeren? Misschien kan deze ‘reparatiekoffer’ je helpen

Persoonlijke ontwikkeling

Last van piekeren? Misschien kan deze ‘reparatiekoffer’ je helpen
Wim Thielemans

Snelle veranderingen en frustraties kunnen tot vluchtgedrag leiden, maar volgens Wim Thielemans kun je ook in jouw huidige baan het werkgeluk weer terugvinden. Hij vertelt over zijn boek Jobrepair en de ‘reparatiekoffer’ die hij voor jou ontwikkelde.

Jouw baan uitoefenen lijkt steeds meer op het ontwarren van een gordiaanse knoop. Jouw omgeving daagt je uit om je elke dag opnieuw uit te vinden. Veranderingen in het takenpakket, automatisering die de baan binnensluipt, andere competenties die nodig zijn om taken te kunnen blijven doen. Dit overgoten met een portie stress, humeurige bazen, collega’s die regelmatig uitvallen en een privésituatie die meer dan je aandacht vraagt. Je twijfelt meer en meer over je baan en hebt het gevoel dat je zelf niets kunt ondernemen. Maar is dat wel zo?

Het uiteindelijke doel is om je baan future-proof te maken zodat je er weer een tijd tegenaan kunt zonder zorgen. En dit zonder ondoordacht van baan te hoeven veranderen, want vaak denk je dat dat de oplossing is als het even tegenzit.

Vijf soorten frustratie

Belangrijk is dat we ons bewust worden van de frustraties die we hebben. Die herkenning geeft voor velen al een geruststelling dat je niet de enige bent die ze heeft. Alle soorten frustraties die we tegen zijn gekomen in onze praktijk hebben we gegroepeerd in vijf categorieën. Die hebben we samengebracht in het acroniem BROUWT: Beloning, Relaties, Omgeving, Uw Waarden en Taken. In mijn boek Jobrepair krijg je tips om met die frustraties om te gaan of ze op te lossen.

De frustratie rond beloning lichten we toe aan de hand van een voorbeeld. Het klinkt misschien verrassend, maar als je denkt dat het hier gaat over de ergernis omdat je een ondermaats loon krijgt uitbetaald, dan heb je het mis. Dat komt slechts zeer weinig voor.

Het gaat bijna altijd over de beloning in de vorm van waardering voor het geleverde werk. Als je een baas hebt die er geen oog voor heeft, blijf er dan niet op hopen. Sommige managers geven spijtig genoeg alleen maar opmerkingen over wat ze niet goed vinden. Leer ermee leven en draai de knop om. Zoek waardering bij je collega’s.

Reparatiekoffer

Niet iedereen heeft zin om lang te gaan knutselen aan zijn baan en dan komt een quick and dirty oplossing goed van pas. Maar daarmee red je het niet als er van alles tegelijk aan de hand is, als de frustraties dieper geworteld zijn. Om die reden heb ik een jobreparatiekoffer ontwikkeld. Die heeft zes lades. Elke lade is toegespitst op een basisonderdeel van het werk. En bij elke lade zitten verschillende tools. Dat maakt het gemakkelijker om korter of langer stil te blijven staan bij dat kapotte basisonderdeel.

In lade 1 hebben we het over je carrière. Sta eens bewust stil bij de vorm van jouw loopbaanpad tot nu toe en welke carrièrevorm je in de toekomst wilt tekenen. Ook vlakke carrièrepaden kunnen best wel interessant zijn!

Lade 2 heeft het over jouw besturingssysteem, jouw attitude-dna. Attitudes verklaren waarom de dingen lopen zoals ze lopen en wat je eraan kunt doen. Het in kaart brengen van je attitude-dna is een belangrijke stap om na te gaan wat je kunt repareren aan je baan, zodat die nauwer aansluit bij waar je echt voor staat.

Opleidingsgids 2020

Opleidingsgids 2020

Doen wat je goed kunt maakt je gelukkig. In lade 3 hebben we het over je competenties. Oefen je sociale competenties. Ze maken dat je multi-inzetbaar bent. Sociale vaardigheden staan in de top-10 van de competenties van de toekomst.

Doe eens een eenvoudige analyse van je takenpakket. Het wordt vlug duidelijk welke taken je leuk vindt en welke je vermijdt. Daar gaat het over in lade 4. Als een minder leuke taak je dag in grijze tinten kleurt, kan je heel eenvoudig nagaan hoeveel procent werktijd die taak in beslag neemt. Vaak valt dit best wel mee en zijn er technieken om beter om te gaan met de stoorzender.

In lade 5 zoeken we uit wat er nog niet aan bod kwam als het over jouw baan gaat. Zo leer je dat je ook in een bedrijfscultuur die niet goed zit, toch een leuk en vlot draaiend team kan uitbouwen. Het start met het uitspreken van je wens, niet met het blijven zitten met je zorg.

Om het overzicht te bewaren voegen we in lade 6 een canvas toe waarmee je beter beslissingen kan nemen over je baan (suggesties). Je leert beslissen wat je gaat aanvaarden in je baan, wat je wilt aanleren en welke situaties je wilt aanpakken.

ABC van werkgeluk

Wil je een stuk sneller schakelen in je baan? Begin jezelf dan niet te vergelijken met anderen, want dan ben je goed op weg om ongelukkig te worden in wat je doet. We zijn allemaal verschillend. Kijk naar jezelf, naar wat je graag doet, wat je goed kan, waar je jezelf in kan verliezen.

Creëer een omgeving waarin je kan werken volgens het ABC van geluk op het werk. A van autonomie, zelf verantwoordelijkheid mogen nemen voor je taken en hoe je ze doet. B van betrokkenheid, het gevoel hebben in een team te zitten waar naar je geluisterd wordt. C van competentie, kunnen doen waar je goed in bent en de tijd krijgen om verder je competenties te ontwikkelen.

Neem het heft zelf in handen. Met een portie aangeleerde hulpeloosheid kom je er namelijk niet. Thuis los je toch ook problemen op en steek je je handen uit de mouwen? Wat houdt je nog tegen om je eigen jobreparateur te worden? De toolbox hoef je alvast niet meer zelf te ontwerpen.

Gratis webinar

Wim Thielemans schreef het boek Jobrepair – De slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk. Wim herkent al twintig jaar trends om de werkplek van de toekomst te creëren. Zijn vorige boek Slim interviewen werd genomineerd als beste boek voor recruiters in Nederland en beste Learning & Development-boek in België.

Wim verzorgt op 17 december een webinar waar je gratis aan kunt deelnemen. Schrijf je hier in.

Bekijk ook het opleidingenplatform van Management Support, met trainingen als Slim omgaan met gedoe en Meeveranderen en regie houden.

Reageer op dit artikel