nieuws

Zwarte kleding op kantoor: ken je opties, weet wat je uitstraalt

Persoonlijke ontwikkeling

Zwarte kleding op kantoor: ken je opties, weet wat je uitstraalt

Zwart heeft zowel positieve als negatieve connotaties. Imagostylist Berna de Jong legt uit wat je uitstraalt met zwarte kleding op kantoor en wat jouw opties zijn.

Zwart is een van de kleuren die je op kantoor vaak ziet. Zwart is chic, oogt elegant en formeel. Er zijn zelfs mensen die nagenoeg altijd in het zwart gekleed gaan. Historicus en tv-commentator Maarten van Rossem bijvoorbeeld, en kunstschilder Ans Markus. Ook in bepaalde sectoren is zwart trendy en niet weg te denken, zoals in de creatieve en de modesector.

Zwart is ook de kleur die populair is in de maand december. Het is een kleur die verbonden is aan Kerst en oud en nieuw, omdat het een feestelijke en formele kleur is. Nagenoeg elke vrouw heeft een little black dress in de kast. Op het kerstdiner of de kerstlunch voert zwart ook vaak de boventoon.

Zwart is een kleur die bijna elke vrouw graag draagt. De kleur is vertrouwd en voelt veilig. Zwart is bij veel vrouwen ook geliefd omdat de kleur afkleedt. Maar ook is zwart een kleur die makkelijk te combineren is en altijd in de mode. Wat is er nog meer te vertellen over de kleur zwart, en waar moet je op letten als je deze kleur draagt?

Positieve en negatieve connotaties

Zwart geldt als de donkerste kleur van het kleurenspectrum. Zwart is ook een absolute kleur. Dit betekent dat er geen kleurtinten zwart zijn. Zo is er geen lichte of donkere kleur zwart. De combinatie van zwart met wit wordt een grijstint.

In de psychologie van kleur is zwart vaak verbonden met donkere en sombere thema’s. De kleur wordt geassocieerd met de dood, rebellie en het kwaad. Lange tijd is zwart de kleur van rouw en hekserij geweest. De negatieve connotaties die eraan verbonden zijn, blijkt ook uit ons woordgebruik: het zwarte schaap, iemand zwart maken, de zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

Toch zijn er ook veel positieve associaties met de kleur zwart. Waardigheid en rijkdom zijn er bijvoorbeeld mee verbonden. Dit kun je bijvoorbeeld terugzien in de logovoering van veel luxemerken. In de psychologie van kleur staat zwart symbool voor kracht, professionaliteit en elegantie. Dit is ook een van de redenen waarom we deze kleur elk jaar weer terugzien in het modebeeld.

Hoe draag je zwart op het werk? Drie tips.

1. Zwart als basisstuk

Zwart is een prima kleur voor een basisstuk in jouw zakelijke garderobe. Kies bijvoorbeeld een nette broek, rok of jasje in het zwart. Ook een effen zwarte jumpsuit kan zo’n basisstuk zijn. Met een jasje, nette pump of laarsje oogt dit zeker zakelijk.

Natuurlijk is de zwarte zakelijke jurk ook een goed basisitem. Een belangrijke tip hierbij is wel om soms kleur toe te voegen. Voor veel mensen is zwart, zeker als je dit dicht bij het gezicht draagt, niet de mooiste kleur omdat deze minder mooi harmonieert met huid, ogen en haar. Zwart kan je bleek, ouder en vermoeider laten ogen. Door kleur toe te voegen bij het gezicht in de vorm van een sjaal of ketting ontstaat er een luchtiger, frisser en vaak vriendelijker beeld.

vrouw jumpsuit zwart

2. Speel met het camouflage-effect

Met kleur kun je optisch effect aanbrengen in je figuur. Donkere kleuren camoufleren en lichte kleuren accentueren. Op deze wijze kun je met de kleur zwart balans aanbrengen in jouw silhouet. Heb je bijvoorbeeld een A-silhouet, waarbij de schouders smaller zijn dan de heupen en/of bovenbenen, kies dan voor donkere kleuren voor je onderlichaam en lichtere kleuren boven. Is daarentegen je bovenlichaam zwaarder dan je onderlichaam, doe dan het omgekeerde. Draag dan een zwarte top en kies bijvoorbeeld een lichtere kleur broek.

Blijf wel altijd letten op de pasvorm, belijning en stofkeuze. Anders oog je in het zwart juist massief en zwaarder. Zwart leer geeft een stoere look en uitstraling. Weet dat glansstoffen accentueren.

zwarte jurk kerstborrel

3. Kies kleurcombinaties afgestemd op doel en gelegenheid

Met zwart kun je eindeloos combineren. Een veel toegepaste combinatie is met wit. Deze kleurencombinatie geeft een hoog kleurcontrast. Hoe hoger het kleurcontrast is dat je draagt, hoe dominanter en formeler je zult overkomen. Dit kan dus een bewuste keuze zijn als je bijvoorbeeld een professionele en zelfverzekerde indruk wilt maken. Combineer je zwart met grijs-of cameltinten, dan ontstaat er een gedistingeerd en vaak toegankelijker beeld. Zwart in combinatie met felle, heldere kleuren is een uitbundige, extraverte combinatie en zet je op de voorgrond.

Als je kleuren kiest, sta dan stil bij wat jij wilt uitstralen, wat past bij jou en bij de gelegenheid. Voor het kerstdiner of de kerstlunch op het werk is het bijvoorbeeld mooi om zwart te combineren met goud. Dit geeft een luxe, warme en feestelijke uitstraling. Zilveraccenten geven eveneens een feestelijke look.

Wil je meer weten over kleur of het effect van kleur op jouw uitstraling? Boek dan eens een kleurenanalyse bij een imagostylist. Na zo’n analyse weet je welke kleuren jou laten stralen en welke kleuren jij beter kunt vermijden. Op die manier krijg je een garderobe met kledingstukken die jou prachtig staan en die je eindeloos met elkaar kunt combineren. Miskopen behoren dan tot het verleden.

Meer over kleding op kantoor:

Berna de Jong is imagostylist en eigenaar van Berna de Jong Kleur & Stijl. Ze blogt regelmatig over tips om stijlvol en goed gekleed voor de dag te komen. Lees van haar ook:

Reageer op dit artikel