opleiding

Persoonlijke ontwikkeling

Effectief assertief

Vind jij het soms lastig om voor je eigen belangen op te komen? Of om nee te zeggen? Om je mening te laten horen en feedback te geven? Of aan te geven waar je grenzen liggen? Leer dan effectief assertief te zijn.

Assertieve personen kennen zichzelf en het effect van hun gedrag op anderen. Ze kunnen situaties goed inschatten en hun gedrag afstemmen op de omstandigheden.En ze komen op voor zichzelf zonder een ander te kwetsen.

Effectief assertief

 

In deze training leer je je grenzen af te bakenen en voor je belangen op te komen. Je krijgt handvatten aangereikt om overtuigend over te komen. Je wordt je bewust van je lichaamstaal en hoe je die kunt sturen en versterken. Je werkt aan verbetering van je vaardigheden.

In de oefeningen word je je bewust van je eigen verbale en non-verbale gedrag en het effect ervan. Wat kun je beter niet zeggen? Wat wel? Zo krijg je grip op de situatie en kun je experimenteren met verschillende gedragsvarianten.

Wat leer je?

 • Je leert je grenzen af te bakenen, voor je belangen op te komen en te staan voor wat jij belangrijk vindt
 • Je krijgt handvatten aangereikt om overtuigend over te komen tegenover verschillende gedragstypes
 • Je wordt je bewust van assertieve en niet assertieve intonatie en lichaamstaal
 • Je wordt je bewust van stellig taalgebruik en wat je vooral niet moet zeggen

Welke onderwerpen?

 • Inzicht krijgen in assertief gedrag, verbaal en non-verbaal
 • Leren nee zeggen op een rustige, ontspannen manier
 • Feedback geven en ontvangen
 • Inzicht krijgen in de effecten van het eigen gedrag op anderen
 • Omgaan met dominante personen
 • Professionele gesprekken voeren
 • Duidelijke afspraken maken met de ander

Meer informatie en aanmelden

Brochure aanvragen

Reageer op dit artikel