tips & tricks

Je talenten en kernwaarden [Vakbase]

Persoonlijke ontwikkeling

1. Ken je jezelf?

Iedereen wordt geboren met een aantal talenten. Je kunt ze als een cadeau zien, omdat je ze gewoon gekregen hebt. Ze liggen aan de basis van het gedrag dat jij in jouw dagelijks leven laat zien en waar je veel positieve energie uit haalt. Als je het talent niet kunt toepassen op je werk, merk je dat het negatieve energie geeft, dan lekt er energie uit je weg. Als je binnen je werk persoonlijke doelen stelt, is het belangrijk ze steeds te toetsen aan jouw specifieke talenten. Denk er eens over na welke drie talenten jij in je jeugd liet zien. Waar werd je vrolijk en blij van? Wat zorgde ervoor dat je je in je element voelde? Hoe komen deze talenten nu terug in jouw werk? Welk talent gebruik je nu nog onvoldoende?

Voorbeelden van talenten:
1. mensen verbinden
2. daadkracht
3. organiseren
4. initiëren
5. motiveren
6. moed
7. diplomatie
8. relativeren
9. inleven
10. analyseren

2. Wat vind ik belangrijk in mijn werk?
Als je je bezint op wat je nu eigenlijk wilt en belangrijk vindt in het werkleven, zul je terugkerende thema’s ontdekken. Misschien ben je iemand die vooral van afwisseling houdt of ben je een echt mensenmens of juist een persoon die graag inhoudelijk en tot in detail met iets bezig is. Misschien ben je wel een heel resultaatgericht mens. Of misschien vind je erkenning en zekerheid belangrijk. Is het belangrijk welk salaris je hebt of is een prettige werksfeer veel belangrijker voor je? Iedereen is natuurlijk anders en alleen jij kunt bepalen wat je uit een werkdag wilt halen.

Wat vind jij belangrijk in je werk?
1. contact met collega’s
2. geld verdienen
3. productief zijn
4. resultaat boeken
5. creativiteit inzetten
6. carrière maken
7. veel leren en je persoonlijk ontwikkelen
8. precisiewerk verrichten
9. mensen helpen
10. maatschappelijk betrokken zijn

3. Kernwaarden
Aan de hand van kernwaarden kun je in je werkleven bepalen wat voor jou werkelijk belangrijk is aan het plezierig en effectief kunnen werken als secretaresse. Als je die prioriteiten van jezelf kent, wordt het gemakkelijker om doelen te stellen en daar je beslissingen uit voort te laten vloeien. Wat heeft prioriteit in jouw werkleven? Ben je taakgericht en wil je iedere dag een aantal taken afhebben? Wil je met plezier samenwerken en investeren in collega’s? Hoeveel ben je bereid in te leveren voor meer voldoening in je werk? Maak eens een top 3 van jouw persoonlijke waarden die op jouw werkleven van toepassing zijn. Denk er niet te lang over na, maar volg vooral je gevoel.
Met het inzicht in jouw talenten en jouw kernwaarden is het veel makkelijker om richting te geven aan jouw werkleven en privéleven. Daarbij is het eerst belangrijk in kaart te brengen hoe de huidige situatie is en vervolgens te visualiseren hoe de gewenste situatie er voor jou uitziet. Daarna kun je concrete doelen gaan formuleren, in actie komen en resultaten gaan behalen.

1. zekerheid
2. vrijheid
3. dienstbaarheid
4. plezier en gemak
5. erkenning
6. respect
7. spontaniteit
8. humor
9. lef
10. uniek zijn

Nu kun je concrete actiedoelen formuleren.

Reageer op dit artikel