vraag & antwoord

Hoe kan ik een zelfverzekerde houding aannemen in mijn functioneringsgesprek?

Persoonlijke ontwikkeling

Je lichaamstaal speelt een grote rol in de communicatie met anderen. Tachtig procent van de communicatie wordt bepaald door uiterlijke kenmerken, zoals je stem, je kleding en je lichaamshouding. Hoe kun je een zelfverzekerde houding aannemen? Let op de positie van je armen en benen als je zit. Een houding waarbij je je armen over […]

Je lichaamstaal speelt een grote rol in de communicatie met anderen. Tachtig procent van de communicatie wordt bepaald door uiterlijke kenmerken, zoals je stem, je kleding en je lichaamshouding. Hoe kun je een zelfverzekerde houding aannemen?

  • Let op de positie van je armen en benen als je zit. Een houding waarbij je je armen over elkaar slaat en je voeten wijder uit elkaar hebt staan dan je schouders breed zijn, geeft autoriteit aan. Dit is geen goede houding als je met je leidinggevende praat.
  • Een staande houding waarbij je je benen kruist en je handen voor je lichaam samenhoudt, komt onzeker over. Je straalt uit dat je hulp nodig hebt, iets wat je niet kunt gebruiken als je zelfstandig taken wilt uitvoeren.
  • Rechtop zittend met je armen over elkaar waarbij je je handen losjes op je schoot laat rusten, komt over als kalm, capabel en zelfverzekerd. Een prima houding, maar let erop dat je niet té relaxed overkomt.
  • Richt je bovenlichaam, knieën, schouders en gezicht naar je gesprekspartner toe. En kijk hem of haar aan. Af en toe wegkijken is niet erg.

Bronnen:
  • Mens Centraal
  • Lichaamstaal
  • Werkwijzer Uiterlijke presentatie, Pauline H. van Ellinkhuizen.
  • Adviesboek Persoonlijk Support, red. M. van Buuren-Verwaijen.
  • Persoonlijke uitstraling, de effecten van lichaamstaal, Ellen Kuners. Uitgeverij Thema.

Reageer op dit artikel