vraag & antwoord

Wanneer spreek je van een platte organisatie?

Persoonlijke ontwikkeling

Onder een platte organisatie wordt verstaan dat de lijnen tussen top en onderliggende laag direct zijn, zonder andere hiërarchische lagen. Er is dus direct(er) contact met de top, niet eerst via een of meer managers.Het is niet aan te geven uit hoeveel lagen de platte organisatie bestaat. Dat verschilt per organisatie. Ook kun je in een […]

Onder een platte organisatie wordt verstaan dat de lijnen tussen top en onderliggende laag direct zijn, zonder andere hiërarchische lagen. Er is dus direct(er) contact met de top, niet eerst via een of meer managers.
Het is niet aan te geven uit hoeveel lagen de platte organisatie bestaat. Dat verschilt per organisatie. Ook kun je in een organisatie een formele hiërarchische structuur hebben, maar kan de bedrijfscultuur zo zijn dat er altijd ruimte is om hogere lagen direct te benaderen. In de boekenshop www.managementboek.nl vind je boeken over dit onderwerp.

Reageer op dit artikel