vraag & antwoord

Wat is passende kleding voor op kantoor?

Persoonlijke ontwikkeling

Het is moeilijk precies aan te geven welke kantoorkleding dé passende kleding voor op het werk is. Dat is onder meer afhankelijk van de bedrijfscultuur, (representativiteit van) jouw functie, de contacten met zakenrelaties, de mode op dat moment, jouw leeftijd, smaak, figuur, portemonnee, etc. Twijfel je dan zullen jouw collega’s je beslist willen adviseren. De […]

Het is moeilijk precies aan te geven welke kantoorkleding dé passende kleding voor op het werk is. Dat is onder meer afhankelijk van de bedrijfscultuur, (representativiteit van) jouw functie, de contacten met zakenrelaties, de mode op dat moment, jouw leeftijd, smaak, figuur, portemonnee, etc. Twijfel je dan zullen jouw collega’s je beslist willen adviseren.

De kantoordracht van zakenvrouwen bestaat meestal uit een mantelpak of een broekpak, met daaronder een blouse, een topje of een mooi T-shirt. Uiteraard kan een lange broek of rok met blouse, T-shirt of truitje ook. Goede schoenen zijn belangrijk, met – in een bijpassende kleur – een mooie (liefst leren) aktetas.

In het algemeen gelden voor vrouwen de volgende valkuilen: te korte rokken, afgetrapte (naald)hakken, ladders in de panty, zwarte bh onder witte blouse of trui, diep decolleté, leggings, diepe splitten, allerlei rinkelende sieraden, te veel make-up, afgebladderde nagellak, te strakke kleding zodat alle onderliggende rolletjes te zien zijn, een te strakke broek waardoor ondergoed zich aftekent en een zakelijk uitziende tas die qua kleur absoluut niet bij de schoenen past.

Andere punten waarop je in de werksfeer zou moeten letten: niet te veel parfum, schone nagels, geen vlekken op de kleding, verzorgde schoenen, fris ruiken, verzorgd kapsel. En make-up niet bijwerken in het openbaar!

(bron: M. Berman, Zakelijke Etiquette, Tirion)

Reageer op dit artikel