vraag & antwoord

Kan een werkgever een oorbel, piercing of tatoe verbieden?

Persoonlijke ontwikkeling

Of een werkgever dat kan verbieden hangt af van je werkplek en het soort werk dat je doet. Heb je een representatieve functie waarin je veel met bijvoorbeeld klanten of patiënten te maken hebt, dan kan je werkgever een reglement hebben waarin staat wat wel of niet is toegestaan. Let daar dus op wanneer je […]

Of een werkgever dat kan verbieden hangt af van je werkplek en het soort werk dat je doet. Heb je een representatieve functie waarin je veel met bijvoorbeeld klanten of patiënten te maken hebt, dan kan je werkgever een reglement hebben waarin staat wat wel of niet is toegestaan. Let daar dus op wanneer je van plan bent een piercing of een tatoe te nemen. Op andere werkplekken, zoals op kantoor, is een verbod lastiger op te leggen. De regels moeten wel schriftelijk zijn vastgelegd om naleving te kunnen afdwingen. Bedenk dat een piercing en tatoeage gevoeliger liggen dan een oorbel. Dat laatste is bij vrouwen in elk geval heel gewoon. Een tatoeage zelf mag overigens niet verboden worden, maar een werkgever mag wel van je vragen deze te bedekken met een pleister of kleding. De werkgever moet er in elk geval rekening mee houden dat het verbod redelijk moet zijn en in relatie staat met het werk dat wordt gedaan. Een verbod mag nooit te gedetailleerd zijn en bijvoorbeeld ingaan op het soort piercing (tong, wenkbrauw, neus of oor). Dat is een te vergaande inbreuk op de privacy en de vrijheid van meningsuiting.

Reageer op dit artikel