vraag & antwoord

Hoe weet ik of een baan écht bij me past?

Persoonlijke ontwikkeling

Analyseer de functie

– Let op concrete informatie in de vacaturetekst: salaris bijvoorbeeld. Dit werkt selectie al in de hand. Ook andere arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk. Bijvoorbeeld: kinderopvang, opleidingen, werktijden.
– Functie-eisen: taken/verantwoordelijkheden/kenniseisen/vaardigheidseisen. Maak onderscheid tussen ‘wens’ en ‘eis’. In welke mate voldoe je aan de gestelde eisen en wensen? Je maakt natuurlijk meer kans als je voldoet aan de meeste functie-eisen.
– Kun je het gemis aan enkele formele functie-eisen compenseren door opleiding en ervaring? Dit is belangrijk want in je brief en het gesprek moet je duidelijk maken waarom je geschikt bent, hoewel je niet aan alle eisen voldoet.
– Heb je meer te bieden dat voor dit bedrijf en deze baan van belang is? Maak melding van je ervaring, ook al wordt er niet expliciet om gevraagd. Speel jezelf in de kijker als je denkt dat jouw ervaring een meerwaarde heeft bij je sollicitatie.
– Let op de toon en woordkeuze van de vacaturetekst. Voel je je er prettig bij?
– Noteer wat onduidelijk is, want bij je sollicitatie spelen jouw vragen een grote rol. Op het gesprek kun je ze allemaal stellen.

Neem telefonisch contact op
– Blijf niet met vragen zitten, maar bel het bedrijf op en stel concrete vragen. Maak aantekeningen, want alles onthouden lukt je niet. Schrijf steekwoorden op. Zo wordt het schrijven van die sollicitatiebrief ook makkelijker!

Vacatureportal
Gratis e-book Solliciteren… doe je zo!
Wat je beslist moet doen om een baan niet te krijgen
Succesvol solliciteren
Voorbereiden van een sollicitatiegesprek: vragen
Boek: Een betere balans tussen voelen denken doen

Reageer op dit artikel