vraag & antwoord

“Mijn verlof is geweigerd! Kan ik deze weigering aanvechten? En hoe hou ik mezelf gemotiveerd?”

Persoonlijke ontwikkeling

“Mijn verlofverzoek is afgekeurd door de directeur vanwege de drukke ‘commerciële tijd’. Hoewel ik niet aan het hoogseizoen gebonden ben, word ik nu gedwongen wél in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Ik ben er boos over. Hoe houd ik mezelf gemotiveerd? Kan ik hiertegen in gaan?” Wat vervelend dat je verlofverzoek is afgekeurd. Je […]

“Mijn verlofverzoek is afgekeurd door de directeur vanwege de drukke ‘commerciële tijd’. Hoewel ik niet aan het hoogseizoen gebonden ben, word ik nu gedwongen wél in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Ik ben er boos over. Hoe houd ik mezelf gemotiveerd? Kan ik hiertegen in gaan?”

Wat vervelend dat je verlofverzoek is afgekeurd. Je plannen konden niet doorgaan, en nu voelt het alsof je gedwongen bent in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Maar wat zit je nou eigenlijk echt dwars? Kan het gaan over het feit dat er voor jou besloten wordt, en dat je daarbij het gevoel dat je geen keuze hebt? Het besluit is klaarblijkelijk genomen: het verzoek is afgewezen. Daar zul je je bij moeten neerleggen. Het goede nieuws is dat je wél een keuze hebt over hoe je hier mee om wilt gaan en over hoe je je voelt. Je kunt balen en boos zijn, je kunt bij de pakken neer gaan zitten, je kunt je afvragen hoe je gemotiveerd kan blijven en je kunt er tegenin gaan, je kunt ontslag nemen enzovoorts. Veel interessanter is hoe je een positieve draai kan geven aan de afkeuring van je verlof.

Uit je vraag formuleer ik een aantal stellingen die ik met je wil onderzoeken:

Mijn verlofverzoek is afgekeurd. (Of de directeur komt mijn wens niet tegemoet.)
Ik word gedwongen in het hoogseizoen op vakantie te gaan.
Ik ben er boos over.
De afwijzing heeft invloed op mijn motivatie.
Ik wil er tegen vechten.

Volgens de theorie van Byron Katie kun je elk van de stellingen onderzoeken met de volgende vier vragen.

1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3.)
2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Wanneer je de vragen aan jezelf hebt gesteld, kan het zijn dat je je al anders voelt. Ik vul wat mogelijke gedachten voor je in:

Er is naar je wens gekeken, en deze kon dit jaar niet ingewilligd worden.
Je kunt ervoor kiezen om in het hoogseizoen op vakantie te gaan.
Ondanks de teleurstelling ben je blij dat je toch vakantie kunt opnemen.
Je bent erg gemotiveerd en dankbaar dat je een baan hebt.
Je bent van toegevoegde waarde in je werk, want je kan in drukke tijden niet gemist worden.
Je accepteert dat jou toekomt, wat jou toekomt. Wees mild en dankbaar voor wat er is en voor wat je hebt.

En ja, je mag je teleurstelling over het afkeuring van je verlofverzoek best uiten, misschien lucht het op.

Met dank aan Barbara Schure van Mind Today

Hoe overleef je de vakantie van collega’s?
Warmte en persoonlijke aandacht op de werkvloer: 10 tips
Hoe ga je om met lastige collega’s?
Boek: Een functie met toekomst
Training: Van perfectionist naar optimalist

Reageer op dit artikel