vraag & antwoord

Hoe zorg ik voor meer concentratie op mijn werk?

Persoonlijke ontwikkeling

Voortdurende prikkels uit je omgeving kunnen je uit je concentratie halen. Hoe verleidelijk is het om je ook te laten afleiden: door e-mail, telefoontjes, kletsende collega’s, updates op social media, koffiemomenten of whatsapps? Meer concentratie en aandacht krijg je door deze adviezen: Advies 1: richt je aandacht Stop dus met multitasken. Je hersenen zijn niet ingesteld […]

Hoe zorg ik voor meer concentratie op mijn werk?

Voortdurende prikkels uit je omgeving kunnen je uit je concentratie halen. Hoe verleidelijk is het om je ook te laten afleiden: door e-mail, telefoontjes, kletsende collega’s, updates op social media, koffiemomenten of whatsapps? Meer concentratie en aandacht krijg je door deze adviezen:

Advies 1: richt je aandacht

Stop dus met multitasken. Je hersenen zijn niet ingesteld op het uitvoeren van meerdere taken tegelijk. Richt je aandacht op één taak. Dat doe je door andere dingen uit je hoofd te zetten en je gedachten daarover te noteren op een notitieblok of post-it. Richt je op één aspect van waar je mee bezig bent. Zo help je jezelf je aandacht te vergroten. Blijft het toch doormalen in je hoofd, bedenk dan een plan van aanpak om deze taak of dit probleem aan te pakken.

Advies 2: houd aandacht vast

Voortdurend heen en weer schakelen tussen verschillende taken vertraagt de snelheid waarmee je werkt tot wel 40%. Hoe meer je multitaskt, hoe sneller je je laat afleiden… Beperk dit schakelen dus door je werktijd in grotere porties te verdelen zodat je langere tijd ononderbroken aan een enkele taak kunt werken.

Advies 3: hernieuw je aandacht

Je brein is als een spier: wissel inspanning af met rust. Is je aandacht voortdurend verdeeld, dan kan deze ‘spier’ niet herstellen. Breng je aandacht weer op peil door pauzes te nemen en deze te gebruiken om je gedachten de vrije loop te laten.

Lees veel en veel meer over je brein in de boeken Ik2, de beste versie van jezelf (Margriet Sitskoorn) en Nooit meer te druk (Tony Cabbe).

Op 8 november staat je brein centraal op ons congres Het brein; je geheime wapen.

 

Reageer op dit artikel