vraag & antwoord

Hoe voorkom je de middagdip?

Persoonlijke ontwikkeling

De middagdip. Wie kent hem niet? Het moment dat de lunch lang geleden lijkt, en het einde van de werkdag nog heel ver weg. Een powernap schijnt goed te helpen, maar die luxe is voor lang niet iedereen weggelegd. Hierbij vijf creatieve manieren waarop je je middagdip wel kunt aanpakken.

Hoe voorkom je de middagdip?

In Nederland hebben we dat vier-uur-momentje, heel slim geclaimd door een bekende soepfabrikant. Maar eigenlijk komt de dip al eerder dan 16.00 uur. Zo wees onderzoek van de National Sleep Foundation uit dat ons lichaam halverwege de middag tussen 13.00 uur en 15.00 uur behoefte heeft aan slaap. Maar ja, kom er maar eens om bij je werkgever: een powernap.

Voorkom de middagdip met deze 5 manieren

Een kop koffie nemen is dan ook niet meer wenselijk, met het oog op de cafeïne die je slaapritme verstoort. Maar deze 5 manieren zijn superleuk om erna met hernieuwde energie aan de slag te gaan.

Dansfeestje

De Amerikaanse hypotheekverstrekker United Shore organiseert iedere donderdag om 15.00 uur een dansfeestje van 10 minuten. Het begon met een initiatief van 6 personen en werd zo populair dat nu zelfs een dansvloer voor 100 personen in het kantoor is aangelegd.

Oefeningen doen

Bij een PR-bureau doen ze iedere dag om 16.00 uur een aantal oefeningen. Alle medewerkers doen mee aan één minuut planken. Daar gaat het bloed weer van stromen en en passant wordt ook het groepsgevoel versterkt.

Frisse lucht

Bij sommige bedrijven wordt naar buiten gaan aangemoedigd, bijvoorbeeld door parasols en tafels op het terras te zetten, zodat men de laptop mee naar buiten kan nemen. Andere organisaties moedigen een wandeling aan. Softwarebedrijf BoomTown heeft zelfs een aantal ‘kantoorhonden’ waarmee je een wandeling kunt maken. Natuurlijk kun je ook al wandelend overleggen.

Nog meer oefeningen

Professor Amy Cuddy heeft de power-pose theorie geïntroduceerd. Door het zo ver mogelijk uitstrekken van het lichaam ga je je sterker voelen. Cuddy deed vele experimenten op dit gebied en vond uit dat mensen die deze oefeningen enkele minuten deden, zich mentaal sterker voelden. Bovendien daalde het cortisolniveau (dat stress veroorzaakt) en steeg het testosteronniveau door deze poweroefeningen.

Trivia-quiz

Bij een marketingbureau komen medewerkers ’s middags bij elkaar voor een korte trivia-quiz. De vragen zijn gebaseerd op actueel nieuws. Het geeft energie en bovendien praten medewerkers over nieuws en de impact van dat nieuws op het bedrijf of de gevolgen voor klanten. Regelmatig mondt de trivia-quiz uit in een productieve brainstorm.

Bron: Fast Company

Reageer op dit artikel