vraag & antwoord

Wat houdt persoonlijk leiderschap in?

Persoonlijke ontwikkeling

Wil je ontzorgen op hoog niveau, dan is persoonlijk leiderschap een goede en noodzakelijke kwaliteit. Een mooie term, maar wat houdt persoonlijk leiderschap in? Trainer Peter Vos legt uit. ‘Secretaresses zijn vaak al aan een taak begonnen, voordat ze zich afvragen of ze het wel echt moeten doen.’ Met deze drie tips toon jij persoonlijk leiderschap.

Wat houdt persoonlijk leiderschap in?

1) Sta open voor veranderingen

Ben je een gewoontedier? Of zijn veranderingen voor jou een feestje? In de huidige tijd zijn veranderingen een constante. Ga goed na op welke manier de veranderende rol van assistant op hoog niveau bij je past. Wat verwacht men bijvoorbeeld nu van jou? En wat verwacht je van jezelf?

Ontzorgen betekent niet meer het pamperen van vroeger. Het betekent: vooruit kijken, al ver van tevoren zaken zien aankomen en ter sprake brengen. Zodat degene voor wie je werkt zegt: ‘O daar had ik nog niet aan gedacht!’ Het leiden van je manager begint bij het het leiden van jezelf, en doen wat de organisatie op dat moment nodig heeft.

2) Ontwikkel je innerlijke kracht

“Als iemand aan een secretaresse vraagt: wil jij die eikel uit de boom halen, doen ze dat vaak meteen. Zonder zich af te vragen of ze eigenlijk wel die boom in moeten.” Het gaat erom dat je je bewust wordt van je eigen kwaliteiten en hoe die het beste tot hun recht komen. En welke taken of verzoeken je voortaan loslaat.

Weet dus waar je voor gaat. Stel jezelf vragen als: wat beweegt mij, waar word ik vrolijk van, welke visie heb ik en durf ik die te delen? Deel je visie met je omgeving. Wat gebeurt er? Ben je eigenlijk wel bezig met de zaken die jij belangrijk en leuk vindt, of ben je enkel bezig met de prioriteiten van anderen en het blussen van brandjes?

3) Take a break: het kit-kat-moment

Waar ben je nu eigenlijk mee bezig? Maak bewust keuzes: wat moet er vandaag in elk geval gebeuren? Stel je eigen prioriteiten helder. Velen hebben de neiging uit loyaliteit en dienstverlening hun eigen prioriteiten los te laten. En vervolgens gaan ze iets heel anders doen, bijvoorbeeld hun mail openen en behandelen. Met andere woorden: ze zijn bezig met de prioriteiten van iemand anders.

Reflecteer regelmatig: ben je bezig met datgene waarmee je bezig moet zijn? Doe dit 5 tot 10 minuten per dag, neem je week door, de maand, het kwartaal, enzovoort.
Tip: wat je vandaag gaat doen, heb je gisteren al bepaald. Natuurlijk is een onderdeel van je routine je mail. Maar welke kei, welke grote klus, wil je vandaag gedaan hebben? Zo word je steeds meer baas over je eigen tijd.

Wat houdt persoonlijk leiderschap in?

Wil je aan de slag met persoonlijk leiderschap? Volg dan de training Persoonlijk leiderschap.

Op 15 november organiseren wij het jaarlijkse Management Support Event. Dit jaar staat het event volledig in het teken van zelfsturing en persoonlijk leiderschap. Schrijf je dus snel in als jij ook aan je persoonlijk leiderschap wilt werken.

Reageer op dit artikel