vraag & antwoord

Hoe krijg je rust en ruimte in je hoofd?

Persoonlijke ontwikkeling

Wanorde vind je niet alleen in je huis of in je kasten, ook in je hoofd kan het wel eens een rommeltje zijn. Je hoofd zit te vol, je gedachten liggen onder het stof en onrust maakt je hoofd zwaar. Met deze 12 tips maak je je hoofd weer lentefris.

Hoe krijg je rust en ruimte in je hoofd?

Creëer ruimte

Je hoofd is niet gemaakt om alles bij te houden wat je nog moet of wilt doen. Begin met een ‘brain dump’: neem een blad papier en schrijf je hoofd helemaal leeg. Noteer alles en blijf noteren tot je uitgeschreven bent. Dan kun je met je lijst aan de slag: schrap, delegeer, groepeer wat je binnen de vijf minuten kunt afwerken, plan de rest in.

Eerst denken, dan doen

Een effectieve grote schoonmaak van je spullen begint altijd met een denkronde. Dan kun je veel efficiënter werken. Dat werkt ook voor je hoofd: Wat wil je aanpakken en hoe ga je dat doen? Wat wil je anders en wat ga je doen om dat doel te bereiken?

Verwijder storende gedachten

Noteer elke gedachte die vaak door je hoofd dwaalt of datgene wat jou negatief beïnvloedt. Voeg er ook alle onsamenhangende dingen aan toe die in je hoofd ballast zijn. Bekijk je lijst en borstel ze dan een voor een uit je hoofd. Dat lucht op!

Geef positieve gedachten een extra likje verf

Het is des mensen om vooral op het negatieve te focussen. Te veel negativiteit maakt je hoofd zwaar en laat je schouders hangen. Maak van de lenteschoonmaak gebruik om je positieve gedachten op te poetsen. Geef ze een plaats vooraan in je hoofd, dan heb je geen excuus meer om ze te negeren.

Zeg ‘stop’ tegen rommel

Zeg ‘stop’ tegen malende gedachten. Haal alles uit je hoofd dat zich in het verleden heeft afgespeeld en waar je toch niets meer aan kunt veranderen. Focus op het hier en
nu.

Lucht je hoofd

Houd je gedachten en emoties niet voor jezelf, maar praat erover. Door te praten, krijgen je gedachten vorm. Dat helpt om ze in perspectief te plaatsen, ze door een andere bril te bekijken en ze ten gronde aan te pakken.

Doe elke dag iets wat je volledig tot rust brengt

Een vol hoofd krijg je leeg door elke dag iets te doen waar je helemaal rustig van wordt. Ga het niet te ver zoeken en zorg dat er vooral geen ‘moeten’ bij komt kijken.

Herstel wat stuk is

Heb je een probleem, en kun je er iets aan doen, zoek dan een oplossing! Voel je je schuldig omdat je boos bent geweest op een vriend? Zeg ‘sorry’. Maak je je zorgen om je gezondheid? Ga naar de dokter.

Organiseer en vereenvoudig je leefomgeving

Rommel, wanorde en overdaad die je aan de buitenkant niet onder controle krijgt of kunt managen, zorgt voor onrust aan de binnenkant.

Vul je poetsemmer met klein geluk

Maak een lijst met de zaken waar je blij van wordt en verspreid deze kleine geluksmomenten over de dag.

Stroop je mouwen op en doe iets met je handen

Gun je bovenkamer rust en focus op ‘handwerk’. Plant bloemen in de tuin, schil aardappelen, schilder de kamermuren, plooi handdoeken op. Maakt niet uit wat je doet, maar gun je hoofd even ‘vakantie’.

Onderhoud de situatie

Druk elke week de pauzeknop in en evalueer: Is je hoofd nog altijd rommelvrij? Zitten er voldoende lentefrisse gedachten in die je gelukkig maken? Stuur bij waar
nodig. Zo geniet je 365 dagen lang van je lenteschoonmaak!

Over de auteur

Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, professional organizer, mediator, spreker en een veelgevraagd expert in de media. Ze is onder meer auteur van het boek ‘Rust in je huis en je hoofd’, dat sinds 1 juni 2017 te koop is, en van ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’. Met haar bedrijf Barking Dogs zet ze drukbezette professionals, ondernemers en spitsuurvrouwen in de juiste versnelling voor effectiever, prettiger en succesvol leven en werken

Reageer op dit artikel