vraag & antwoord

‘Ik word altijd genegeerd voor promotie’ – dit zijn de adviezen van lezers

Persoonlijke ontwikkeling

‘Ik word altijd genegeerd voor promotie’ – dit zijn de adviezen van lezers

Een secretaresse met twintig jaar ervaring wordt stelselmatig gepasseerd als het op promoties aankomt. We vroegen onze lezers om advies. ‘Een ander bedrijf zal je graag kansen geven, maar het is aan jou om de eerste stap te zetten.’

“Waar ik tegenaan loop is dat mijn manager en het bedrijf waar ik werk niet (willen) zien waar mijn kwaliteiten liggen”, schreef een secretaresse in de zakelijke dienstverlening ons. ‘Ik werk hier al ruim twintig jaar, heb mij ontwikkeld, cursussen en trainingen gevolgd, mijzelf geprofileerd. De mensen met wie ik werk zien het wel en waarderen het, maar bij PZ, manager/MT en directie wordt er bijvoorbeeld bij een reorganisatie niets mee gedaan.

“Zelf zie ik een functie als PMO binnen het bedrijf wel zitten. Dat heb ik ook aangegeven en ik word daarin gesteund door de mensen met wie ik werk, maar het lijkt alsof de rest vastgeroest zit en het met smoesjes afdoet/negeert.”

Onze lezers reageerden massaal op dit dilemma. Wat adviseren zij deze secretaresse?

Kijk verder

Het is even een stap, maar neem het heft in handen en ga op zoek naar een andere baan. Dat gaat zeker lukken met al die ervaring.
Isabel Hemelaar, PA/VA

Inderdaad, heft in eigen handen nemen en wegwezen daar! Succes.
Bianca van Achthoven, eigenaar 8h Business Support

Er zijn best partijen die wel met je willen werken en in groei geloven. Zoek ze.
Astrid Bol, beschikbare jobhunter en coach

Lijfspreuk

Als de rest vastgeroest lijkt te zitten, dan ben jij de olie die dingen in beweging wilt houden. Dat lukt bij dit bedrijf dus niet. Laat je talenten en voortgang niet tegenhouden! Een ander bedrijf zal je graag kansen geven. Maar het is aan jou om de eerste stap te zetten. De verandering/beweging kan in dit geval alleen door jouzelf gebracht worden. Hopelijk kan een van mijn lijfspreuken je helpen:

The three C’s of life: choices, chances, changes
You must make a choice to take a chance or your life will never change

Renate Scholl, scrummaster bij Achmea

Heb lef

Er zijn meerdere wegen die je zou kunnen bewandelen. Zoals reeds aangegeven zou je op zoek kunnen gaan naar iets anders. Maar als dit bedrijf jou nog wel past, dan zou ik op zoek gaan naar de oorzaak. Wat maakt dat het door collega’s wel wordt gezien en door MT/directie niet? Heb lef en ga hierover het gesprek aan… ervan uitgaande dat je dit nog niet hebt gedaan.
Daphne Hulsink, directiesecretaresse bij Autimaat

Containerbegrip

De laatste jaren is er een wildgroei ontstaan aan benamingen voor PMO(’er) en is het een containerbegrip geworden. Ervan uitgaande dat je project management office bedoelt, is er dus ook al een projectmanager met diverse taken op het bedrijf aanwezig. Bij mij rijst dan de vraag: is er überhaupt behoefte voor de functie PMO binnen de organisatie?

Let wel, ik ken de organisatie niet en ook de omstandigheden waarin je je huidige werkzaamheden doet niet, maar het lijkt me redelijk als het MT in een gesprek duidelijk aangeeft wat de reden is dat ze de functie niet voor jou ambiëren. Wat zijn de verschillende verantwoordelijkheden, taken en competenties die je nodig het om als PMO binnen het bedrijf te kunnen werken? Verzamel alle feiten en maak een afspraak. Weggaan kan altijd nog….
Vincent Cairo, coach en oprichter kantoor.nl

Loyaal

Je bent waardevol voor je organisatie en loyaal. Dat je nog niet weg bent, daaruit leiden je managers af dat dat de komende tijd wellicht ook niet gebeurt. Voordeel voor hen is dat je je toch steeds verder ontwikkelt. Uiteraard willen ze dat zo laten en profiteren van steeds meer kennis en kunde. Vraag je af: wil ik doen wat ikzelf leuk vind en zelf aan zet zijn, of blijven wachten en geen erkenning ontvangen?
Rachel Drosterij, eigenaar Spatium Office

Onderbouw met referenties

Je geeft aan dat de mensen met wie je werkt jou in een PMO-functie zien zitten. Ik zou deze collega’s vragen om een referentie te schrijven. Een referentie op LinkedIn bijvoorbeeld. Deze referenties kun je wellicht een keer op tafel brengen tijdens een functioneringsgesprek of POP-gesprek. Dan kun je gelijk ter sprake brengen dat je graag richting PMO wilt gaan en onderbouwen dat je dit ook kan. Vragen of er misschien concrete projecten zijn waarin je jouw skills kunt laten zien en dan achteraf evalueren hoe dit is gegaan.

Als dit allemaal binnen jouw organisatie niet van de grond wil komen, zou ik ook eens bij andere organisaties kijken of je daar zo’n functie kunt bemachtigen. Zodra je referenties van collega’s kunt laten zien, heb je aardig wat strepen voor op andere sollicitanten. Mocht je niet de kans krijgen om een project te trekken bij je huidige werkgever, dan zou je ook ervaring op kunnen doen via vrijwilligerswerk. Dat is niet betaald, maar kan je wel op je cv meenemen en ook weer referenties van vragen.
Gwyneth Holla, managementassistent FT-advocaten

Werkdilemma’s

“Wij, secretariaat Financiën van Provincie Gelderland, willen graag weten of iemand een leuke cursus/training voor ons weet die ons helpt om onze rechterhersenhelft te trainen. Het creatieve brein. Kleur, ritme, beelden etc.” Mail jouw advies naar redactie.managementsupport@vakmedianet.nl.

Heb je zelf een werkdilemma waar je advies over wilt? Mail dan naar hetzelfde adres. Anoniem meedoen mag ook. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen te redigeren en in te korten.

Reageer op dit artikel