blog

VUCA-wereld? En wat het voor jou betekent

Professionele ontwikkeling

VUCA-wereld? En wat het voor jou betekent

Hoe houd jij je als ondersteuner staande in een wereld waarin in alles steeds sneller gaat en waar de onzekerheid en complexiteit alsmaar toenemen? Maak kennis met VUCA.

VUCA: Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous

Het is een nieuwe term die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten: de VUCA-wereld. VUCA is een afkorting en staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Dit zijn vier kenmerken van de snel veranderende wereld.

Wat heb jij daar als secretaresse mee te maken?

Volatile: volatiliteit

Het betekent beweeglijk, snel veranderend en wordt vooral gebruikt in de beleggingswereld. Alles om ons heen verandert sneller dan we gewend waren: het politieke landschap, terroristische dreigingen, gele hesjes, fake news.

Doe jij nog steeds hetzelfde als een paar jaar geleden of worden er steeds andere eisen gesteld?

Uncertain: onzekerheid

Onzekerheid die het gevolg kan zijn van volatiliteit. ‘We weten het niet zeker’ is geen populaire boodschap in een nieuwjaarsbijeenkomst. Maar het is meer waar dan ooit. Het getuigt ook van dapperheid om te erkennen dat nieuwe plannen van een onderneming nog volop onzekerheid bevatten. De horizon van een plan ligt niet verder dan een paar jaar.

Complex: ingewikkeld

Ingewikkeld, als gevolg van de steeds directere verbindingen die in het netwerk mogelijk zijn. Aan de ene kant worden tussenlagen uit de keten geknikkerd en met hetzelfde gemak ontstaan nieuwe intermediairs en niche-spelers die met een totaal andere snelheid de markt betreden.

Je baan is met de digitalisering al enorm veranderd en er komt nog veel meer aan.

Ambiguous: dubbelzinnig

Dubbelzinnig, meerduidig. Niets is vanzelfsprekend. ‘Zo doen we het altijd’ gaat niet langer op. Netflix was videoverhuurder en is nu een grote filmproducent, Amazon is een boekenverkoper die nu wereldspeler in cloud-services is. Je beste klant kan binnen de kortste keren je concurrent zijn.

Je wordt geprezen om je inzet en tóch gaan ze proberen om het anders en steeds vaker zonder jou te doen.

5 tips om staande te blijven in de VUCA-wereld

Het meest zekere wat je kunt zeggen: we kunnen het echt niet weten. De uitdaging nu is dus om je zaakjes vandaag zo in te richten dat je morgen kunt reageren. Want het gaat vandaag toch net anders dan wat er gisteren gezegd werd. 5 tips:

  • Leer je natuurlijke talenten te managen en je valkuilen te omzeilen
  • Omarm de verandering
  • Toon leiderschap, op je werk, thuis en bij vrijwilligerswerk
  • Beïnvloed wat je kunt beïnvloeden en laat andere zaken rusten
  • De enige zekerheid… ben je zelf

Draai VUCA om: word wendbaar

Alvast één advies: draai VUCA om. Word wendbaar in een snel veranderende omgeving. Ga onzekerheid te lijf met je eigen zekerheden en competenties. Probeer complexe zaken structuur te geven en maak er behapbare brokken van. Sta voor je eigen werk en show je talent.

Workshop VUCA-wereld en de rol van de secretaresse

Tijdens de prikkelende workshop VUCA-wereld en de rol van de secretaresse gaan we dieper in om de VUCA-wereld, de gevolgen voor het secretariaat en nieuwe manier van werken die hierbij hoort. En je krijgt concrete handvatten om hiermee om te gaan.

Reageer op dit artikel