nieuws

Van grijze muis naar kleurrijke kameleon

Professionele ontwikkeling

Ken je dat… je bent een kei in je werk, maar je hebt toch het idee dat je niet kunt voldoen aan wat er van je wordt gevraagd. Waar is je creativiteit gebleven?

Van grijze muis naar kleurrijke kameleon

Je moet brieven schrijven, e-mails verzenden, klanten spreken, projecten opstarten… je hoofd loopt om! Tegelijkertijd heb je het gevoel dat je niet moet zeuren, omdat troubleshooten nu eenmaal hoort bij een dienstverlenend beroep als assistant. Jij bent als managementondersteuner toch immers een kameleon? Je lijkt door alle hectiek echter niet meer te weten, hoe je van kleur kunt veranderen. Dat is spijtig. Want een grijze muis wil je vooral niet zijn.

Geen ruimte meer voor creativiteit

Al die verwachtingen en de drukte in combinatie met de vaak uitdagende opdrachten – dat geeft stress. Er lijkt geen ruimte meer voor creativiteit. Het werk dat je zo leuk vindt, lijkt steeds meer routine te worden en alles wat afwijkt of je uitdaagt, zie je als last in plaats van uitdaging. Terwijl de reden dat je ooit dit werk koos, was omdat je er zo van genoot om een ander te helpen; om anderen te verrassen met jouw originele zienswijze, je verrassende aanpak en ‘niets-is-onmogelijk’-mentaliteit.

Maar ja… Er zijn zoveel ja-maren. Er is die waslijst van dingen die nog moeten gebeuren. Zo veel te doen en zo weinig tijd!

En juist dan komt er vaak van een manager of collega óók nog een last-minute vraag of je nog ‘even’ iets wilt regelen. En jij denkt: ik wil wel, maar hóé dan?

Oplossingsgericht en creatief denken

Oplossingsgericht en creatief denken biedt uitkomst. En het mooie is: het is geen hogere wiskunde, iedereen kan het! Grote kans dus, dat jij het gewoon al in je hebt, anders had je waarschijnlijk geen dienstverlenend beroep. Je moet alleen de aan-knop weer zien te vinden die je helpt bij het vinden van creatieve en alternatieve oplossingen.

De associatieketting

In deze video licht Stefanie de associatieketting toe, een manier om tot creatieve oplossingen te komen.

Tip: kijk meer naar wat werkt

Begin daarnaast méér te doen van wat werkt en formuleer een probleem eens met de oplossing voor ogen. Zeg eens eerlijk: “Ik zoek een manier om mijn werkdruk te verminderen”, klinkt dat niet een beetje deprimerend?

Wat als je jezelf de vraag stelt (met oog op de gewenste oplossing ‘betere balans’): ”Hoe kan ik een betere balans vinden tussen de waan van de dag (alles wat moet) en de ruimte die ik nodig heb om langetermijnplannen uit te voeren?”

Het denken in oplossingen en aansluitend het verzamelen van ideeën voor het realiseren van die oplossingen, is een heel simpel trucje maar enorm effectief.

Er zijn naast deze tip nog wel 101 dingen die jij nú al kunt doen om weer de frisse wind van de afdeling te worden. Een alleskunner. Een kameleon die schijnbaar moeiteloos van kleur verandert en voor elk probleem een oplossing heeft.

Laat je kleuren (weer) zien! Durf te schitteren en te stralen door oplossingsgericht te denken en te werken. Voeg daar een gezonde dosis creativiteit aan toe en jij bent (weer) de ster van je team.

Honger naar meer

Zin om al eens wat dingen uit te proberen? Om van de uitzondering de regel te maken? In de volgende blog van trainer Stefanie Couwenberg krijg je drie tips om jouw werk leuker en uitdagender te maken. Een snack voor je vermoeide brein, die je laat ervaren hoe het is om je niet alleen een kameleon te voelen, maar er echt een te zijn.

Laat je kleuren weer zien!

Geef jezelf eens een cadeau. In de workshop Creatief en oplossingsgericht denken krijg je hulpmiddelen aangereikt om veranderingen in je denk- en werkwijze voor jezelf en anderen te helpen realiseren. Niet alleen je werk wordt er leuker en uitdagender door. Ook privé kun je de tips die je krijgt om oplossingsgericht te denken meteen toepassen.

Naast deze workshop kun je nog 49 andere workshops volgen tijdens de Management Support Workshopdagen tijdens 9, 10 en 11 april.

Reageer op dit artikel