nieuws

Je loopbaanperspectief verbeteren met het Ontwikkeladvies 45+

Professionele ontwikkeling

Je loopbaanperspectief verbeteren met het Ontwikkeladvies 45+

Met het Ontwikkeladvies 45+ verbeter je je loopbaanperspectief. Je krijgt inzicht in je capaciteiten en de stappen die je kunt zetten om van baan te veranderen of promotie te krijgen. En… het is gratis! Loopbaancoach Caroline Krul vertelt over alle voordelen van deze regeling voor 45-plussers. Een van haar klanten: ‘Dankzij het traject heb ik binnen zes weken mijn droombaan gevonden.’

Als gevolg van selfservice, automatisering of andere veranderingen lopen juist administratieve krachten, waaronder secretaresses, het risico dat hun werk verdwijnt of dat er minder vraag naar komt. Zo bleek uit onderzoek in opdracht van de overheid. Om deze mensen een beter loopbaanperspectief te bieden, kunnen ze gratis een loopbaancoach inschakelen voor het Ontwikkeladvies 45+.

Wat is het Ontwikkeladvies 45+ precies?

Het gaat om een loopbaanadvies dat bestaat uit een aantal gesprekken en een rapport waarin het advies voor jouw loopbaanwensen staat geformuleerd. Dat advies kan bijvoorbeeld het volgen van een training zijn.

Eerste gesprek: wie ben je?

Wie bij loopbaancoach Caroline Krul aanklopt, krijgt drie gesprekken van maximaal twee uur per stuk. “In die gesprekken worden drie stappen gezet”, vertelt Caroline. Eerst kijkt ze met haar klant naar het verleden. “Wie ben je, wat heb je voor ervaring, wat kun je, en een klein stukje: wat wil je?”

Soms gebruikt Caroline daar persoonlijkheidstesten of vragenlijsten bij, die mensen van tevoren invullen. “Of we kijken naar een lijstje met waarden. Daar ga ik dan op broeden tussen het eerste en tweede gesprek, om echt alle opties in kaart te kunnen brengen.”

Tweede gesprek: je opties voor de toekomst

Het tweede gesprek gaat over de toekomst. “Hoe ziet jouw ideaalplaatje er over drie tot vijf jaar beroepshalve uit? Even niet gehinderd door belemmerende gedachten als: dat kan ik niet of daar heb ik geen diploma voor.” In het tweede gesprek analyseren Caroline en haar klant ook al die opties.

Want: “Ik verkoop geen gebakken lucht, het moet reëel zijn. Aan de hand van de arbeidsmarkt, iemands opleiding en belangstelling analyseren we zes tot tien functies die kansrijk lijken om te zien of het echt past. Op het eind van dat gesprek komen we dan tot een top drie van de beste opties.”

Ook wordt er een stappenplan gemaakt; hoe kom je van A naar B?

Het meest gegeven ontwikkeladvies is het volgen van een opleiding

Derde gesprek: personal branding

“Het laatste gesprek kijken we naar personal branding, dus hoe verkoop je jouw merk”, vertelt Caroline. “En dat vertalen we naar een excellent LinkedIn-profiel en cv. En eventueel een aanpak voor efficiënt solliciteren, netwerken en hoe presenteer ik mezelf.”

Het is dus een heel compleet loopbaantraject in drie intensieve sessies. “Mensen krijgen een verslag van alle gesprekken, het ontwikkeladvies met alle uitgewerkte analyses, en het advies over hun keuze met het bijbehorende stappenplan. En daarnaast dus een bijgewerkt cv en LinkedIn-profiel, waarvoor we echt samen achter de computer gaan zitten.”

Waarom zou je het Ontwikkeladvies 45+ aanvragen?

Behalve tijd kost het je geen cent! Bovendien levert het veel waardevolle informatie op, waarmee je je voordeel kunt doen op de arbeidsmarkt. Sinds de overheid vorig jaar het Ontwikkeladvies 45+ introduceerde, heeft Caroline al zestig mensen geadviseerd, en minimaal driekwart daarvan heeft een secretariële functie of is managementassistent.

“Dat is natuurlijk precies één van de doelgroepen waarvoor deze regeling was bedoeld, en het is ook gewoon een grote groep mensen en een functie waarin veel vrouwen zijn opgeleid of beland”, zegt Caroline.

“Het zijn ook de mensen die hun baan tijdens de crisis relatief vaker verloren hebben. Ze hebben daarna wel weer werk gevonden, maar vaak hebben ze flexcontracten aangeboden gekregen of te weinig uren. Andere vrouwen ervaren een gouden kooi. Ze hebben wel een vaste baan, maar het werk is onder hun niveau.”

Heb je nog vijf jaar te gaan tot je pensioen, dan hoef je je waarschijnlijk niet druk te maken. “Maar als je 45 bent, heb je nog 22 jaar te gaan, dan is het wel zaak om er rekening mee te houden dat er minder vraag komt naar jouw beroep. En dat de concurrentie enorm is.”

Je krijgt een stappenplan waarmee je gericht actie kunt ondernemen

Het gevoel dat je meer kan

Een aantal van de vrouwen met een hbo- of universitaire opleiding die Caroline heeft begeleid, heeft het gevoel dat ze meer kunnen. “Toen door de crisis werkzoekenden in de rij stonden voor een baan, hebben werkgevers veelal voor hogeropgeleide mensen gekozen dan noodzakelijk was.

Mbo’ers zijn uit de markt geprezen. Sommige vrouwen hebben ook niet de juiste opleiding, omdat ze vroeger de kans niet kregen om een diploma te halen, maar hebben wel een bepaald werk- en denkniveau. Voor die groep is het vaak moeilijker om werk te krijgen dat ze echt interessant vinden.”

Redenen genoeg dus om het Ontwikkeladvies 45+ aan te vragen, want met het stappenplan kun je gericht actie ondernemen om je loopbaankansen te verbeteren.

Ik ben 55 en hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is om een nieuwe baan te vinden, hoor je altijd. Heeft het nog wel zin om een advies aan te vragen of een opleiding te volgen?

Volgens Caroline is het zeker de moeite waard in je toekomst te investeren, ook als je al 47 of 55 bent. “Je kunt een plan maken voor drie tot vijf jaar om de eventueel benodigde opleiding of trainingen te volgen, ervaring op te doen en zo in die nieuwe functie terecht te komen.”

In het verleden had Caroline een cliënt die klantenservicemedewerker was en zich heeft laten omscholen tot Wmo-medewerker. “Die werkt nu daadwerkelijk in zo’n functie bij de gemeente. Dus een nieuwe baan of functie is met een goed plan, goede begeleiding en een stapsgewijze uitvoering zeker haalbaar, ook al ben je 55.”

Ontwikkeladvies 45+ aanvragen

Het advies is voor de aanvrager gratis. Je kunt het ontwikkeladvies aanvragen bij het CMI-gecertificeerde of bij de NOLOC geregistreerde loopbaancoach.

Voorwaarden: 

  • Beroepsgroepen voor wie het geldt, waaronder secretarieel medewerkers
  • Tussen de 45 en 66 jaar oud
  • Minimaal 12 uur per week werken

Wie Caroline Krul als coach overweegt kan haar benaderen via uitzendbureau Ervaren jaren uit Hazerswoude. De regeling geldt tot 10 januari 2020.

cminl.nl (zoek in register) | www.noloc.nl

Krijg het vertrouwen dat je stappen kunt zetten

Een loopbaantraject biedt nog meer voordelen, vertelt Caroline: “Vooral mensen die wat ouder zijn maken zich zorgen om de vooroordelen over ouderen op de arbeidsmarkt.

Aan die vooroordelen kun je niet zoveel veranderen, maar met hernieuwd enthousiasme en geloof in eigen kunnen wordt het echt makkelijker om een nieuwe baan te vinden.

Je krijgt het vertrouwen dat je stappen kunt zetten. Mensen die bij mij een traject volgen, gaan bovendien met een prachtig LinkedIn-profiel de deur uit en zien de bezoekers op hun profiel omhooggaan.”

Binnen zes weken een droombaan

Hoewel de gemiddelde leeftijd van de mensen die Caroline afgelopen jaar begeleidde 55 was, is zo’n 13 procent van baan gewisseld.

“Van één managementondersteuner kreeg ik een heel enthousiast mailtje: ‘Dankzij het traject heb ik binnen zes weken mijn droombaan gevonden!’Volgens haar kwam dat omdat ze meer zelfvertrouwen had gekregen en veel beter in staat was om zichzelf te presenteren. En van iemand anders hoorde ik dat de aspecten die in het sollicitatiegesprek aan de orde waren gekomen precies de dingen waren waar wij het in de gesprekken ook over hadden gehad.”

Probeer je te specialiseren

“Als je dit werk wilt blijven doen, probeer je dan te specialiseren, bijvoorbeeld tot medisch, juridisch of notarieel secretaresse. Of zoek een aanverwante functie, die er inhoudelijk erg op lijkt maar waar de markt veel beter voor is. Denk dan aan een functie als dokters- of apothekersassistent. Als je je weet te specialiseren, vergroot je je onderscheidend vermogen.”

Dat is belangrijk als de concurrentie groot is. “En een commercieel medewerker binnendienst bijvoorbeeld fungeert ook als spin in het web tussen de buitendienst, de boekhouding en de productie. Je moet veel regelen, organiseren en communiceren; dat kunnen secretaresses als geen ander”, weet Caroline.

1 op de 8 mensen die een ontwikkeladvies kregen, vond een nieuwe baan

Iets meer moeite doen

“Als je wat ouder bent, zul je er altijd iets meer moeite voor moeten doen, maar van de 55 geënquêteerden die afgelopen jaar een ontwikkeladvies van mij hebben gekregen, heeft 1 op de 8 een nieuwe baan gevonden. Dat is een mooi aantal”, stelt Caroline. “En dat vaak alleen op basis van het betere cv of LinkedIn-profiel dat ze hebben gekregen in het loopbaantraject, want een training heeft nog niet iedereen kunnen volgen.”

Het volgen van een opleiding is het advies in 80 procent van de gevallen, schat Caroline. “Dat kan een korte cursus of een langduriger opleiding zijn. Wie als receptioniste wil gaan werken – ook een functie die heel geschikt is voor administratieve krachten en waar momenteel veel vraag naar is – moet meestal een training volgen om met telefoonsystemen om te kunnen gaan.”

Waar haal ik het geld voor een opleiding vandaan?

Loopbaancoach Caroline Krul

Loopbaancoach Caroline Krul

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget voor medewerkers, informeer daar dus naar. Wil je werkgever niet betalen, dan zijn er andere financieringsmogelijkheden.

“De eerste mogelijkheid is het ‘leven lang leren’-krediet. Dat is een regeling van de overheid, waarbij je onder dezelfde gunstige voorwaarden als studenten, bij de DUO in Groningen, een lening kunt afsluiten voor een langdurige opleiding. Ten tweede kun je opleidingskosten die nodig zijn voor je beroep het jaar erna opvoeren in de aangifte van je inkomstenbelasting.”

Daardoor ontvang je uiteindelijk maar liefst 30 tot 50 procent korting op het bedrag dat je er aanvankelijk voor betaalde. En: veel opleidingskosten kun je in maandelijkse termijnen voldoen, dat is ook al beter te overzien dan het lesgeld in één keer betalen.

Je opleidingsbudget

Je opleidingsbudget

Wat levert een training of opleiding volgen mij nu daadwerkelijk op?

Een fitter brein en betere gezondheid

Een opleiding is een investering die je in meerdere opzichten wat oplevert, vindt Caroline. “Je leert niet alleen, je leert ook nieuwe mensen kennen, je komt misschien in een nieuw beroepsveld. Dat helpt om die nieuwe baan of opdracht te vinden. Je doet een opleiding ook niet alleen voor je loopbaan, maar houdt je grijze cellen ermee in conditie. We worden tegenwoordig gemiddeld 80 of 85, dus je hebt er nog dertig jaar plezier van; een opleiding volgen heeft een positief effect op je gezondheid.”

Een hoger salaris of meer baanzekerheid

Een opleiding kan een flinke investering zijn, “maar als je op een gegeven moment die meer uren, dat vaste contract of die nieuwe functie krijgt, dan verdien je het in een paar maanden terug.

Realiseer je ook – sommige mensen tenminste, niet iedereen – wat voor bedragen je aan vakantie, een auto of weet ik wat – uitgeeft. Als je dat in verhouding bekijkt en je hebt het perspectief dat je door het investeren in een opleiding nog twintig jaar lang beter gaat verdienen of meer baanzekerheid krijgt, dan raad ik iedereen aan om een training of opleiding desnoods zelf te betalen.”

Nieuwe opties zien en een beter cv

Een enkele keer heeft Caroline een cliënt die het echt niet kan betalen. “Dat is zuur, maar dan gaan we gewoon via een beter cv en LinkedIn-profiel voor die vaste baan. Hopelijk is je nieuwe werkgever wel bereid te investeren in ontwikkelkansen voor medewerkers en anders kun je sparen om zelf de opleidingskosten te kunnen betalen. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Een loopbaancoach helpt je die te vinden en nieuwe opties te zien.”

Verbreedt je horizon!

Zet jij dit jaar ook de stap om jezelf te ontwikkelen en wil je in je eigen vakgebied blijven werken, maar wel ergens een expert in worden? Kies dan uit een van de vele opleidingen van Management Support.

Reageer op dit artikel