nieuws

3 tips voor succes met je scrumproject

Professionele ontwikkeling

Projecten soepel laten verlopen, klinkt goed toch? En bereikbaarder dan je misschien denkt. Door gebruik te maken van de scrummethode geef je jouw projecten een grotere kans om op tijd, binnen het budget en met het gewenste resultaat te slagen. Haal het maximale uit scrum met deze tips uit Het scrum modellenboek. 

3 tips voor succes met je scrumproject

Basiskennis van scrum vereist

Om te kunnen starten met scrum is er kennis vereist van het model. Een goed startpunt is de Scrum Guide. Voor de tips in dit artikel hebben we Het scrum modellenboek, met 41 scrumtips en -modellen, gebruikt. Bij iedere tip vind je het model waar deze op is gebaseerd.

Tip 1: Bepaal de teamrollen met het Belbin-model

Een projectteam functioneert het best met de juiste balans in teamrollen. Met alleen creatievelingen of analisten in je team kom je niet ver. Test dus van tevoren of jouw team in balans is. Dit kun je doen met behulp van een Belbin-test. Online vind je vele gratis tests.

Bespreek de resultaten van de test met het team. Herkent iedereen zich in de rollen? Welke rollen mis je en hoe zorg je ervoor dat het team in balans blijft als bepaalde rollen niet vertegenwoordigd zijn?

Teamrollen van Belbin

De teamrollen van Belbin (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Tip 2: Houd je planning op orde

Alhoewel scrum een vrij model is, is het geen goed idee je planning helemaal overboord te zetten. Het is zaak om wel te plannen, maar ook ruimte te houden voor aanpassingen. Als je plant op vijf niveaus heb je een richting, maar ook ruimte voor aanpassing. De vijf niveaus zijn:

  1. Visie – jaarlijks of duur van het project. Met de visie geef je aan welke positieve verandering het project moet opleveren voor de betrokkenen.
  2. Roadmap – halfjaarlijks. Hierin geef je aan hoe het product of de dienst groeit door de tijd.
  3. Release-planning – ieder kwartaal. De release-planning geeft weer welke onderdelen er per sprint worden opgeleverd. Bij een kleiner project kun je deze samenvoegen met de roadmap.
  4. Sprintplanning – eens per sprint. Hierin wordt bepaald welke onderdelen uit de backlog worden uitgevoerd en hoe.
  5. Daily stand-up – dagelijks. Doorspreken van het plan, activiteiten en potentiële roadblocks voor de komende 24 uur.
Scrum Planning

Scrum planning (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Tip 3: Laat je meeting soepel verlopen met een checklist

Een daily stand-up, sprintplanning, retrospective, review meeting. Je zou bijna denken dat scrum vooral meer overleggen oplevert. Hier zit een kern van waarheid in, maar het doel binnen scrum is vooral om snel en efficiënt te overleggen. Hierbij zijn checklists erg handig, zeker voor de beginnende scrummaster. Een checklist zorgt ervoor dat je de meeting goed voorbereid, dat je niks vergeet en dat je vlot alle agendapunten afloopt.

Checklist voor Daily Scrum meeting

Een checklist voor je Daily Scrum (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Bron: Het scrum modellenboek – 41 slimme tools & tips voor een betere én leukere sprintRik van der Wardt, Uitgeverij Boom, 2018, 192 pagina’s.

Management Support Event 2019 – Agile assistants hebben de toekomst

Tijdens het Management Support Event 2019 leer jij technieken en vaardigheden voor de toekomst van de managementondersteuner. Geef zelf richting en invulling aan jouw toekomst. Kom jij ook?

Trainingen voor Agile werken

  • De agile assistent – Scrum, agile en kanban – Gebruik agile om efficiënter en sneller te werken, laat je projecten vlekkeloos verlopen met scrum en houd flow in je werkzaamheden met kanban.

  • POWER Agile werken – Ben jij klaar voor agile werken? Wil je meer weten over de mindset die nodig is om als ondersteuner wendbaar en succesvol te zijn? Kom naar de training Power Agile werken!
Reageer op dit artikel