nieuws

Word een geheugenatleet: de truc

Professionele ontwikkeling

Makkelijk en beter onthouden is niet moeilijk, maar hóé je dat doet, is wel wat apart. Je hoeft alleen maar te weten hoe je brein informatie makkelijk kan onthouden!

Word een geheugenatleet: de truc

De truc van alle geheugenatleten om perfect te onthouden is: geheugenkoppelingen aanbrengen. Onze trainer en geheugenexpert Frans Duijts legt uit hoe dat werkt. Katja Schuurman is het levende bewijs dat het werkt, zij onthield maar liefst 48 namen van 50 mensen die ze voor het eerst ontmoette dankzij Frans’ methode.

Het geheugen van een kind: kapstok

Wanneer we jong zijn is het brein heel kneedbaar. Het geheugen slaat alles makkelijk op zonder echt goed te filteren. Zo rond de leeftijd van 3 of 4 jaar oud gaan de hersenen door een proces dat we pruning noemen. In feite gooien de hersenen veel informatie weg en organiseren ze de rest, zodat je er iets aan hebt. Het onthouden als kind is essentieel voor efficiënt onthouden later in ons leven. Alle stukjes informatie in ons geheugen dienen namelijk als kapstokje voor nieuwe informatie.

Het geheugen van een volwassene: koppeling

Je kunt ervoor kiezen om te onthouden door ouderwets te ‘stampen’ om de verbindingen sterker te maken, maar waarom zou je? Je kunt nu namelijk op een andere, efficiëntere manier onthouden. Wanneer je volwassen bent kunnen je hersenen nieuwe informatie koppelen aan bestaande herinneringen.

Makkelijk beter onthouden als volwassene is dus een kwestie van nieuwe kennis koppelen aan zaken die je al kent. De emotionele lading van het topic bepaalt vervolgens de sterkte van de verbindingen. Onder invloed van emoties worden de verbindingen ijzersterk.

Video: zo onthoud je beter

In deze video legt Frans uit hoe je ervoor zorgt dat je zaken beter én makkelijker onthoudt.

Wil je tien voorwerpen onthouden?

Dat kan, herhaal ze maar vaak genoeg totdat ze in je hoofd zitten. Maar wat blijkt vervolgens? Het ene voorwerp heb je gekoppeld aan het volgende. Moet je ze nu in een andere volgorde opnoemen, dan zal je dat erg moeilijk af gaan.

Had je ze echter gekoppeld aan een locatie, een route, dan had je ze makkelijk terug kunnen halen.

Moet je dan altijd een route gebruiken? Nee. Wil je iets op volgorde onthouden, dan moet je het koppelen aan iets dat al een volgorde heeft. Een route heeft een volgorde, maar de cijfers 1 tot en met 10 zijn ook een volgorde.

Ervaar zelf maar eens hoe makkelijk je de volgende 10 woorden kunt onthouden door ze te koppelen aan de cijfers 1 tot en met 10.

  1. Apple-computer = De Apple-computer is één, want er is één hap uit de appel genomen.
  2. Fiets = De fiets is twee, want een fiets heeft twee banden.
  3. McDonald’s = Kantel je de 3, dan lijkt deze op de M van McDonald’s.
  4. Klavertje = Wat brengt geluk? Een klavertje vier.
  5. Hand = Een hand heeft hoeveel vingers? Juist vijf.
  6. Kers = Zes heeft de vorm van een kers met een steeltje.
  7. Lantaarnpaal = Zeven heeft de vorm van een lantaarnpaal.
  8. Octopus = Waarom heet een octopus, octopus? Juist, vanwege de acht (octo) tentakels.
  9. Kat = Welk dier heeft negen levens? Juist een kat.
  10. Laurel en Hardy (de dikke en de dunne) = 10 lijkt qua vorm op de dikke en de dunne.

Voor een willekeurig lijstje met tien voorwerpen als dit, zul je op zoek moeten gaan naar een overeenkomst, een koppeling tussen het cijfer en het voorwerp. Gebruik je een route, dan is het nog veel makkelijker te koppelen. Op een route kun je immers van alles tegenkomen en er hoeft dus geen logische verbinding te bestaan tussen de plek en het voorwerp.

Hoe kon Katja Schuurman zoveel namen en gezichten onthouden?

Wie weet heb je op televisie een keer gezien hoe Frans mensen doceerde om makkelijk beter te onthouden. Zo wist Katja Schuurman na een korte training bij een test 48 voor- en achternamen te onthouden van 50 mensen die ze voor het eerst ontmoette.

Ze maakte geen gebruik van een geheugenroute. Een geheugenroute is alleen nodig wanneer je iets op volgorde wilt onthouden, en dat hoefde ze niet. Het enige wat nodig was, is een koppeling tussen de naam en de persoon. Wanneer ze vervolgens de persoon zag, dan kwam de naam weer naar boven.

De hersenen zijn enorm goed in het koppelen van gebeurtenissen en tastbare zaken. Het enige wat je hoeft te doen om een naam tastbaar te maken is een associatie te maken met iets tastbaars. De naam Jasper kan dan een jas zijn. De naam Roos is dan een fysieke roos.

Afhankelijk van de naam is dit makkelijk of lastig te doen. Wat zegt een naam als Rik of Nathalie namelijk? Laat je het even bezinken, dan kom je op associaties als rikken en een natte hal. Heb je eenmaal de associaties, wat op zich ook al een koppeling is, dan koppelen we deze aan de persoon via een kort levendig emotioneel verhaal waarbij je zoveel mogelijk zintuigen benut.

De hippocampus: essentieel voor herinneringen

Je hippocampus is essentieel om nieuwe herinneringen te maken. Zo bleek dat als men bij epilepsiepatiënten de hippocampus verwijderde, het vermogen verdween om herinneringen te vormen. Het is de archivaris in je hoofd die van ervaringen herinneringen maakt. De hippocampus is de dirigent van herinneringen en stelt je in staat dingen perfect te onthouden. Perfect, wanneer we nieuwe kennis verbinden aan bestaande kennis. Dit is met name het geval bij het onthouden van locaties.

Het mondelinge examen voor Londense taxichauffeurs is een megaklus, om niet te zeggen: een martelgang. Wil je enige kans maken om dit examen te halen, dan zul je enkele jaren moeten blokken. Je moet namelijk alle straten in Londen uit het hoofd kennen. Je moet elke straat kunnen opnoemen om zo snel mogelijk van x naar y te gaan. Wetenschappers hebben het brein van de chauffeurs onder de scanner gelegd en gekeken naar de hippocampus. Wat bleek: deze was vergroot, bij sommigen zelfs 50 procent groter!

Makkelijk en beter onthouden is simpel maar raar

Het is raar omdat het werkt op een manier die we niet gewend zijn. Het is echter niet zonder reden dat alle geheugenatleten dergelijke technieken benutten op de wereldgeheugenkampioenschappen. Zonder deze technieken zouden ze geen schijn van kans maken om te winnen.

Wil je de technieken toepassen, weet dan dat je in goed gezelschap bent. Enkele van de grootste denkers uit de geschiedenis gebruikten de geheugentechnieken: Cicero, Julius Caesar, Pythagoras en vele anderen.

Haal nog meer uit je geheugen. Lees deze artikelen:

Meer POWER voor je brein? Kom dan naar:

Reageer op dit artikel