nieuws

7 supersimpele jobcraft-tips die je meteen kunt toepassen

Professionele ontwikkeling

7 supersimpele jobcraft-tips die je meteen kunt toepassen

Jobcraften is je baan zelf vormgeven. Zelf iets aan je werk veranderen lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De kunst is de kleine dingen te zien die een groot verschil voor je werkbeleving kunnen maken. Met onderstaande supersimpele tips kun je meteen gaan jobcraften. En om het je nog makkelijker te maken geven we er een paar voorbeelden van mensen die jobcrafting succesvol toepasten.

Tip 1: Sfeer

Gevoelig voor sfeer op je werk? Een plantje of fotolijstje op je bureau kan al een groot verschil maken. Clean desk policy; zet een mooie foto op je beeldscherm.

Tip 2: Voldoende beweging

Behoefte aan meer beweging? Een werkoverleg met hooguit drie personen, kun je ook prima voeren terwijl je samen wandelt. Of ga voortaan op de fiets naar je werk.

Tip 3: Omgaan met geluid

Rumoerige collega’s? Gebruik oordoppen of een koptelefoon. Kun je je niet concentreren met muziek op? Zoek op YouTube eens naar brown noise; dit is een laag ruisend geluid, waar veel mensen wel goed bij kunnen werken.

Tip 4: Communicatie

Hou je niet van bellen? Kijk of je meer kunt e-mailen. Houd je niet van mailen? Loop naar een collega toe of pak de telefoon.

Tip 5: Prettige ruimte

Collega die je vervelend vindt? Probeer te overleggen in een ruimte waar jij wel energie van krijgt, in een café waar ze lekkere koffie hebben of in een kamer met een mooi uitzicht.

Twee kunnen meer dan één

Tip 6: Omgang met collega’s

Collega die vaak vervelende opmerkingen maakt? Spreek af in een ruimte waar andere mensen langslopen, zodat hij/zij het gevoel heeft dat er meer mensen meeluisteren en beter op zijn/haar woorden past.

Tip 7: Samenwerken

Twee kunnen meer dan een. Bergruimte opruimen? Met zijn tweeën is het niet alleen gezelliger, maar ben je ook sneller klaar.

Voorbeelden van mensen in andere beroepen die hun werk door te jobcraften leuker wisten te maken:

  • De parkeerwachter die van dansen houdt en daarom een dansje maakt van het dirigeren van mensen naar de juiste parkeerplekken.  
  • Verzorgers in een verpleeghuis die eerst samen alle zware patiënten van iedere afdeling helpen, om daarna weer in hun eentje verder te gaan met de minder zware patiënten van hun eigen afdeling. Zoiets verlicht je werk letterlijk. 
  • Onderwijzers die er tegenwoordig doodmoe van worden om er ook een opvoedkundige taak bij te hebben. Als je je realiseert hoe vaak leraren later te horen krijgen hoeveel ze hebben betekend in het leven van een kind, weet je weer hoe waardevol je werk is, ook al is het weleens vermoeiend. 
  • Stel je bent steward(ess). Dan moet je iedere vlucht weer uitleggen wat de noodprocedures zijn. Saai? Door er je eigen draai aan te geven, blijft het leuk, zo bewees een steward van Southwest Airlines die de instructies in de vorm van een interactieve rap goot.

Je werkgeluk vergroten en duurzaam inzetbaar worden:

Meer positiviteit op de werkvloer?

Jobcrafting kan je werk al een stuk leuker maken. Toch kun je soms last hebben van belemmerende gewoontes en gedachten. In de training Positieve en praktische psychologie leer je je hier bewust van te worden en leer je positief te kijken naar jezelf, de ander en de werkvloer.

Reageer op dit artikel