nieuws

Jullie tips over onderhandelen en fungeren als vraagbaak

Professionele ontwikkeling

Jullie tips over onderhandelen en fungeren als vraagbaak

Een paar weken geleden waren de Management Support Workshopdagen. Een goede gelegenheid om in relatief korte tijd je kennis en vaardigheden bij te schaven. Dat gebeurde niet alleen via de trainers, het mooie was juist dat jullie ook veel van elkaar leerden. Er werden volop ervaringen en tips uitgewisseld.  

Zo hadden enkele deelnemers aan de workshop Meeveranderen en regie houden de ervaring dat ze na een verandertraject werden platgelopen door collegas met vragen over de (re)organisatie. Vooral als ze al jarenlang vaste kracht zijnkennen ondersteuners vaak alle ins en outs van een bedrijf. Maar doordat ze als vraagbaak fungeren, komen ze soms nauwelijks toe aan hun eigen werk.  

Eén van de oplossingen: vragen die je snel kan beantwoorden, meteen beantwoordenKomt iemand met een moeilijke vraagmaak een aparte afspraak of laade vraag per mail sturen. Daarmee kun je er meteen alle vragen uit filteren die niet bij je thuishoren of waar je bedenktijd voor nodig hebt. Zo kun je voor jezelf bepalen: Is het een vraag die ik toch makkelijk zelf kan beantwoorden? Kan iemand anders hem beantwoorden? Of kuje goed beargumenteerd toelichten waarom het antwoord anders is dan de vragensteller gehoopt had? 

Breng niet alle argumenten in één keer ter sprake

Ook in de workshop over onderhandelen werden tips gedeeld: Gebruik voorbeelden vanuit jezelf en niet “die en die heeft dat, dus ik wil dat ook…”. Kies het juiste moment (niet als de beslisser druk is of stress heeft). Breng niet alle argumenten in één keer ter sprake (dat werkt ontkrachtend), maar laat even een stilte vallen nadat je een argument hebt gegeven. Geloof dat je recht hebt op wat je vraagt (je bent het waard!), dan straal je dat ook uit. 

In meerdere workshops spraken deelnemers over het Ontwikkeladvies 45+. Hierin gaan 45-plussers met een coach (gratis) aan de slag met loopbaanvragen. Verschillende ondersteuners hadden hier al positieve ervaringen mee opgedaan. Deze regeling van de overheid loopt in ieder geval dit jaar nog. Wacht niet te lang met het aanvragen ervan; als de subsidiepot leeg is stopt de regeling wellicht eerder. 

Meer lezen over dit onderwerp:

Reageer op dit artikel