nieuws

Word jij directiemedewerker of blijf je een onderbetaalde printjesbrenger?

Professionele ontwikkeling

Word jij directiemedewerker of blijf je een onderbetaalde printjesbrenger?

Onder de respondenten van de Management Support-enquête over competenties van de toekomst was er iemand die als open reactie op een van de vragen een heel blog had geschreven. Daarin uitte ze haar onvrede over het niveau van veel managementondersteuners en over man-vrouwverschillen. Stop met Secretaressedag en noem jezelf voortaan directie- of stafmedewerker, adviseert deze secretaresse die anoniem wenst te blijven.

Ik wil geen ‘secretaresse’ meer zijn, want het beroep verliest steeds meer status. Daarom wil ik me ontwikkelen in een vakgebied als (marketing)communicatie. Door mijn marketingbril zie ik een gat in de markt voor secretaresses die proactief en goed opgeleid zijn. Achter de schermen dingen regelen houdt steeds meer in: verbinden, motiveren, overtuigen.

Achter de schermen dingen regelen houdt steeds meer in: verbinden, motiveren, overtuigen

Daarvoor moet je verbanden kunnen leggen en verstand hebben van (interne) communicatie, marketing en bedrijfskundige processen. Als een man dat doet heet hij een projectleider, manager, bestuursmedewerker, chef staf, enzovoort. En ook die mannen vragen gewoon een vergaderzaal aan, maken een PowerPoint-presentatie, halen bezoekers op, voorzien ze van een kopje koffie, schrijven een verslag, enzovoort. De vrouwelijke ondersteuner van directie en management die hetzelfde doet heet secretaresse. Hoezo eigenlijk? Wat is het verschil?

Zo word je nooit serieus genomen

Het verschil is inhoud. Secretaresses houden het helaas zelf in stand: er is een te grote groep die zich niet wil verdiepen. Een secretaresse die niet weet waar het over gaat, geen idee heeft wat het bestaansrecht van een organisatie is en niet mee kan denken met het management, heeft geen toegevoegde waarde meer. Er zijn genoeg MA’s die het lage niveau in stand houden, omdat ze niet verder komen dan ‘leuk’ werk willen hebben. Verdiepingsvragen wuiven ze weg (“O, dat weet ik niet hoor!”). Ze graven zich in in hun eigen winkel, gaan kijvend en kiftend met collega-secretaresses over de gang en prijs blijven stellen op een onbenullig bloemetje op Secretaressedag. Ja, zo word je nooit serieus genomen, kom je nooit van je imago af en blijf je altijd een onderbetaalde printjesbrenger.

Stop met Secretaressedag

Wat erger is: ‘bazen’ houden Secretaressedag mede in stand, omdat ze bang zijn dat hun secretaresse beledigd is als ze er niks aan doen. Persoonlijk doe ik liever mee met de management-heidag. Als de naam ‘secretaresse’ uit de wereld is, houdt Secretaressedag ook vanzelf op. Want mannen gaan als bestuursondersteuner echt geen bloemetje aannemen op Secretaressedag.

Geen secretaresse meer maar directiemedewerker

In het bedrijfsleven zie je gelukkig verbetering, ik zie al veel serieuze personeelsadvertenties. Maar bij de overheid is het nog droevig gesteld. Alle secretaresses noemen ze nu managementassistentes/-ondersteuners. En die worden op één hoop gegooid in een functiehuis met dank (niet dus) aan dure consultancybureaus die bedacht hebben dat automatisering het beroep overbodig zou maken. Per definitie is de naam managementassistent, managementondersteuner, secretaresse minderwaardig, want ondersteuners en assistenten zijn per definitie ondergeschikt. Bovendien zijn MA’s (bijna) altijd vrouwen. Die naam moet echt de wereld uit. Noem het maar gewoon directiemedewerker of stafmedewerker m/v.

Voldoe jij aan het profiel van een directiemedewerker?

Voldoe jij aan het profiel van een directiemedewerker?

Niet notuleren maar efficiënt vergaderen

Notuleren is ook zoiets. Dat doen alleen maar vrouwen. Ik zie genoeg mannen verslagen maken, maar die zitten in een inhoudelijke functie aan tafel, mogen meepraten en maken en passant het verslag. We gaan dus niet meer leren ‘notuleren’. We gaan leren hoe je efficiënt vergadert met alles wat daarbij hoort. Die trainingen worden – verbaas je niet – altijd aan leidinggevenden (!) gegeven. Dat is het verschil. Ook vreemd: een projectmedewerker (ondersteuner/secretaris) doet vergelijkbaar werk als een secretaresse, maar wordt veel beter gewaardeerd. Ook wordt voor die functie een hbo-diploma geëist. Je kunt cursussen verzinnen zoveel je wilt, maar als je niet eerst het imago verandert, blijft het dweilen met de kraan open.

Reageer op dit artikel