blog

Stelling

Samenwerken

Laatst las ik de stelling: ‘Het hebben van een persoonlijke relatie draagt bij aan het beter leveren van professionele diensten.’ Is dat zo? vroeg ik mij onmiddellijk af. En: wíl ik wel weten wat voor hobby’s iemand heeft om mijn doel te behalen? Niet over lijken gaan om je doel te behalen, maar over de berg […]

Stelling

Laatst las ik de stelling: ‘Het hebben van een persoonlijke relatie draagt bij aan het beter leveren van professionele diensten.’ Is dat zo? vroeg ik mij onmiddellijk af. En: wíl ik wel weten wat voor hobby’s iemand heeft om mijn doel te behalen? Niet over lijken gaan om je doel te behalen, maar over de berg van een postzegelverzameling?

Een collega van mij heeft pas een zoon gekregen en hij liet mij foto’s zien van zijn vrouw en hun pasgeborene. De foto was gemaakt in hun pimpelpaars met roze slaapkamer. Zegt hij heel trots dat hij de kamer heeft ingericht omdat hij zo gek is op de combinatie paars met roze. De stelling ‘Het hebben van een persoonlijke relatie draagt bij aan het beter leveren van professionele diensten’ liet me dan ook niet los. Als mens heb je verschillende rollen in de maatschappij en je bent op kantoor anders dan thuis. Wanneer ik Erik een roze kaart met een paars strikje stuur, zal hij mij dan sneller de stukken leveren omdat ik zo nodig iets van mijn lijstje wil afvinken? Dat denk ik dus niet.

Wel denk ik dat de verschillende rollen die je hebt elkaar beïnvloeden. Bepaalde dwangmatigheden heb ik thuis ook. Mijn afvinksysteem bijvoorbeeld. Op het moment dat een collega naast mij staat met diezelfde dwang, begrijp ik dat en ik zal dan ook met ‘dwang-oog’ kijken naar de documenten of de opdracht.

Momenteel ben ik bezig met een evenement dat eind november zal plaatsvinden. Ik ben dus al maanden bezig met de voorbereidingen. De collega die hier een leidende rol in speelt, heeft niets met organiseren, maar dan ook echt he-le-maal niets. En dat zie je aan alles: z’n bureau is een chaos, z’n haar is een chaos, kortom hij straalt een enorme chaos uit. Eerlijk gezegd zag ik er tegenop. Chaos en orde, hoe zal dat samen gaan? Mijn vinkjes op mijn lijstjes worden dan chaotisch! Dat is het enige waar ik aan dacht. Dan vertelt deze collega dat hij naast werk ook professioneel saxofoonspeler is en hij laat foto’s zien. En ik schrok en sprak dat ook uit: “Jee, wat zie je er daar geweldig uit!”
“Ja, wanneer ik naar jazz luister word ik zo rustig en helder in mijn hoofd.”

De deadline nadert en bij de eerstvolgende bespreking heb ik wat jazz op de achtergrond. En jazz is nou net waar ik niet van hou.
Ik ben eruit: ik ben het deels eens met de stelling. Maar de stelling “de invloed van je persoonlijkheid draagt bij aan het beter leveren van professionele diensten” past beter bij me.

Reageer op dit artikel