checklist

Als jij de bedrijfscultuur wilt veranderen

Samenwerken

Bedenk argumenten

Persoonlijke frustraties van één werknemer maken doorgaans weinig indruk op leidinggevenden. Als jij de bedrijfscultuur wilt veranderen, is het belangrijk argumenten te bedenken die voor de hele organisatie van belang zijn.

De beste argumenten voor een bedrijf zijn meestal bedrijfseconomische argumenten. Het kan dan gaan om directe schade, maar ook om meer indirecte zaken. Als bijvoorbeeld mensen in een organisatie ongelukkig zijn omdat een organisatie te bureaucratisch is, dan komt dat terug in de ziekteverzuimcijfers, de werktevredenheid, de productie etc. Uiteraard een argument waarvoor de leiding gevoelig zal zijn.

Verenig je belangen
Als je merkt dat veel van je collega’s je persoonlijke frustraties delen, werk dan samen. Niet door meteen stakingen te organiseren, maar door samen te zoeken naar oplossingen.
Als er bijvoorbeeld meer afdelingen zijn die last hebben van bureaucratie, ga dan gezamenlijk op zoek naar oplossingen. Betrek je manager erbij, vraag om advies bij de ondernemingsraad.

Zoek naar een positieve insteek
Begin met een positieve actie. Richt je op het besparen van kosten, op betere samenwerking, op betere communicatie. De kans is groot dat je invloed zo veel groter is.

Zorg dat de verandering structureel is
Verandering kost tijd, verandering gaat stap voor stap. richt je energie daarom op veranderingen die ook op de lange termijn blijven werken. Bijvoorbeeld door beter overleg tussen werkvloer en beslissers. Door iedereen bewust te maken van de kosten van projecten en de vertragingen die ontstaan door slechte beslissingen.

Lees ook
Tien redenen waarom gelukkige medewerkers productiever werken

Verdieping
Hoe bespreek je een slechte werksfeer [vakbase]
Vergroot uw emotionele intelligentie [boek]
Overtuigen en beïnvloeden vanuit je eigen stijl [training] ]

 

Reageer op dit artikel