nieuws

3 voordelen van humor op de werkvloer

Samenwerken

1. Lachen haalt stress uit je lijf

Lachen is gezond. Letterlijk, zegt Jocelyn Rebbens, economisch psychologe en trainer op het gebied van praktisch toepasbare psychologie. Als je lacht produceert je lichaam namelijk een natuurlijk medicijn dat cortisol, het stresshormoon, verlaagt. Tijdens het lachen span je je spieren aan, waarna je automatisch ontspant en stress vermindert. Verder daalt je bloeddruk en verbetert je ademhaling.

Reageer je op het werk vaak fel vanuit je emotie, maak dan tijd om te lachen. Niet iedere situatie leent zich voor humor, die momenten moet je creëren. Neem bijvoorbeeld twee minuten om naar lachende baby’s te kijken op YouTube: tranen van het lachen gegarandeerd. ‘Of’, zegt Rebbens, ‘vraag een collega die je vertrouwt om je in een gespannen situatie even te prikkelen en een spiegel voor te houden: ‘Zit je lekker op je mopperstoel, gaat je lekker af hè?’ Dat helpt je om wat luchtiger naar de situatie te kijken.’

2. Lachen verbindt je met collega’s
Uit onderzoek blijkt dat humor een sociaal smeermiddel is tussen collega’s en je zelfs een betere beoordeling oplevert. Mensen die door hun leidinggevende als ‘uitstekend’ beoordeeld worden, gebruiken tijdens hun werk twee keer zoveel humor als hun collega’s.

Managers met gevoel voor humor houden hun werknemers makkelijker vast dan managers van het zure soort. Rebbens: ‘Misschien vind je je baan al een tijdje niet meer zo uitdagend, maar die collega’s, daar heb je zo’n lol mee dat je toch bij deze werkgever blijft. Als je kunt lachen met een collega, zoek je hem of haar natuurlijk ook makkelijker op om samen naar een probleem te kijken.’

3. Humor opent deuren
Vooral zelfspot kan je een hoop opleveren, zegt Rebbens. ‘Zelfspot maakt je menselijker. Iedereen heeft wel eens iets onhandigs of een verkeerde start van de werkdag en als je dat met een grap kunt vertellen laat je kwetsbaarheid zien, op een luchtige manier. Wanneer je je zelf kwetsbaar opstelt, krijg je vaak ook meer van de ander te horen.’

Soms helpt het om bij een collega waar het contact niet lekker mee loopt, een andere route te zoeken. Lukt het je niet om een vergadering te plannen omdat een manager continu dwarsligt, zeg dan bijvoorbeeld dat je planmachine op tilt is geslagen: kan hij je even helpen? Zo’n andere benadering kan relativerend werken.

 

MSM_workshopdagen_voorkant_kleiner

Wil je oefenen met humor op de werkvloer? Kom dan op 12, 13 of 14 april naar de Management Support Workshopdagen. Daar geeft Jocelyn Rebbens de workshop ‘Positieve, praktische psychologie’.

Tijdens de workshop maak je kennis met de wereld van de psychologie en emoties

  • Je leert je gedachten, emoties en de consequenties ervan in kaart brengen
  • Je leert het verschil tussen waarnemen en oordelen, waardoor je collega’s zuiverder kunt aanspreken op gedrag
  • Je leert psychologie gebruiken in je communicatie op het werk
  • Je krijg je 9 tips mee naar huis, om meer grip te houden op je werk of juist je werk meer los te laten

Lees ook
Humor op de werkvloer
Humor als smeermiddel
Op kantoor mag best gelachen worden

Verdieping
Praktische psychologie [training]

Reageer op dit artikel