nieuws

Afbekken werknemers leidt tot risico’s op de werkvloer

Samenwerken

De feiten

20 procent van de werknemers wordt minstens een keer per week geschoffeerd door een collega. Twee derde van de ondervraagden zegt er ten minste een keer per maand getuige van te zijn dan anderen worden afgebekt door collega’s. 10 procent moest dagelijks onhoffelijk gedrag aanzien. Het onbeschofte gedrag leidt er toe dat werknemers zich onveilig voelen op de werkvloer.

Volgens de jongste generatie werknemers, de zogenaamde millenials, is het afbekken van werknemers nergens voor nodig. Zij zijn dan ook meer dan anderen geneigd om in de bres te springen voor een collega die wordt geschoffeerd.

16 procent springt in de bres als hij ziet dat een ander onheus wordt bejegend en 33 procent pikt het niet als hij zelf wordt afgebekt.
53 procent van de millenials meldt onbeschoft gedrag of ongepaste opmerkingen online.

Cyberpesten
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een kwart van de millenials ervan overtuigd is dat de komende jaren de omgangsvormen zullen verbeteren. Dat is twee keer meer dan andere werknemers. Dat is opmerkelijk, omdat de generatie van de millenials als eerste is opgegroeid met cyberpesten, en mede daardoor vaker slachtoffer zijn van onbeschoft gedrag online (43 procent tegenover 24 procent van de andere werknemers). Millenials wijzen daardoor ook vaker naar het internet als bron van onbeschoft gedrag en treden daar vaker tegen op dan anderen.

Lees ook
Reageren op kritiek
Oudere werknemer veerkrachtiger dan jongere
Houd je taal schoon

Verdieping
Kantoorpolitiek; zo ga je ermee om [vakbase]
Relaxed omgaan met lastige types. zo doe je dat [vakbase]
Effectief assertief [training]
Verbeter de samenwerking [training]

Reageer op dit artikel