nieuws

Plagen mag geen pesten worden

Samenwerken

Subtiel gedrag

Niet alleen de angst om voor huilebalk te worden uitgemaakt, houdt mensen tegen, Tye-Williams kwam erachter dat het voor slachtoffers ook vaak moeilijk is om een samenhangend verhaal te vertellen. “Er is meestal geen duidelijk begin, midden en eind aan het verhaal. Soms duurt het maanden voordat het slachtoffer in de gaten heeft dat er iets aan de hand is, omdat het vaak begint met heel subtiel gedrag dat aanvankelijk moeilijk is om te identificeren als pesten.”

Uit het onderzoek van Tye-Williams blijkt ook dat de manier waarop slachtoffers hun verhaal vertellen of mensen het wel of niet geloven. “Als het verhaal onsamenhangend is, begrijpen mensen niet wat er is gebeurd en nemen ze het slachtoffer niet serieus. En dat is tragisch, want het zijn over het algemeen juist deze slachtoffers die het het moeilijkst hebben.”

Collega’s
Slachtoffers van pesten voelen zich vaak buitenspel gezet omdat collega’s, ook als ze getuigen zijn van de vijandelijkheden, niet ingrijpen. “Collega’s willen wel helpen, maar denken dat ze onvoldoende invloed hebben om de situatie te veranderen of zijn bang zelf doelwit te worden van de pesters.” Maar juist de steun van collega’s kan  slachtoffers van pesten helpen. Ook wanneer de collega te bang is om direct betrokken te raken, helpt het wanneer hij de gepeste medewerker de kans geeft zijn hart te luchten en hem het gevoel geeft dat hij wordt geloofd. Door het verhaal in een informele setting te vertellen, kunnen slachtoffers van pesterijen beter communiceren over hun ervaringen, stelt Tye-Williams.

Gedragsspecialiste Kathi Elster onderscheidt zes typen kantoorpestkoppen

  1. De IJsprinses doet alles om zich superieur te voelen. Ze houdt ervan anderen te kleineren en te negeren en is niet in staat de gevolgen van haar gedrag te overzien.
  2. De Toiletroddelaar is sluw en manipulerend. Hij hitst anderen tegen je op tijdens praatjes in de toiletruimte en via Facebook.
  3. De Alpha Mean Girl orkestreert collectieve pestaanvallen. Zij lijkt de meest kwaadaardige van de groep, maar eigenlijk is ze vooral heel onzeker.
  4. De Psychopaat is biologisch voorbestemd om van je leven een hel te maken. Pesten is het enige dat hij kan. Hij zal nooit veranderen.
  5. De Don is machtsgeil en heeft zijn roeping als maffiabaas gemist. Hij moet altijd gelijk hebben en eist absolute gehoorzaamheid en loyaliteit van iedereen.
  6. De Hulpbehoevende Collega is zo hulpeloos en komt je zo vaak om raad vragen dat jij de neiging krijgt om gemeen tegen haar te doen. Maar pas op: voor je het weet ben je zelf een pestkop!

Herken je deze types en ben jij regelmatig het mikpunt van pesterijen? Blijf er niet mee rondlopen. Schakel hulp in. Praat met een vertrouwenspersoon, als die tenminste in jouw bedrijf aanwezig is. Of raadpleeg de site van de FNV. Daar vind je veel relevante in formatie over pesten op het werk: www.fnv.nl.

Ben jij een van de pesters? Kijk dan eens kritisch naar je eigen gedrag

  • Waarom beleef je zoveel plezier aan het pesten?
  • Voel je je sterker en zekerder als je pest?
  • Ben je bang zelf het slachtoffer te worden?
  • Geef het goede voorbeeld en stop je deelname aan treiterpartijen.

Lees ook
Hulp aan een gepeste collega
Richtlijnen voor het opzetten van een gedragscode – interne huisregels

Verdieping
Hoe ga je om met geroddel en geklets [vakbase]
Effectief inzetten van emoties [training]
Effectief assertief [training]

Reageer op dit artikel