nieuws

Zelfsturend team gemeente Hollands Kroon: ‘Samen houden we het niveau hoog’

Samenwerken

De teamondersteuners van de gemeente Hollands Kroon werken samen op een prettige manier in een zelfsturend team. Wat is het geheim van hun succes? Hoe zorgen zij ervoor dat de sfeer goed blijft en dat ze samen continu werken aan kwaliteitsverbetering? 

Zelfsturend team gemeente Hollands Kroon: ‘Samen houden we het niveau hoog’

De afdeling teamondersteuning van Hollands Kroon bestaat uit zes personen. “We zijn één team”, vertelt Cora Buirma. “Maar onderling hebben we de taken wel verdeeld. Samen met mijn collega doe ik de projectondersteuning. De andere vier teamleden zijn verantwoordelijk voor de bestuursondersteuning. En als team helpen we elkaar, als dat nodig is.” 

Ken elkaars sterke punten

Cora vertelt dat ze van de werkgever een goede ondersteuning hebben gekregen om tot één sterk team te komen. “We zijn bijvoorbeeld twee dagen met een coach ‘op de hei’ geweest. In die dagen hebben we elkaar goed leren kennen. Het is belangrijk dat je elkaars sterke punten kent, zodat je daar gebruik van kunt maken.” 

Cora Buirma

Cora Buirma

Takenlijst: wie doet wat?

Ook heeft het team een takenlijst gemaakt waar precies op staat wie wat doet. Voor alle werkzaamheden hebben ze omschreven wie het eerste en het tweede aanspreekpunt zijn. “Dat geeft houvast”, zegt Cora. “En we evalueren regelmatig of de takenlijst nog klopt.” 

Teamoverleg met vast agendapunt: hoe gaat het met je?

Het team heeft wekelijks een overleg. Ze bespreken dan wie wat oppakt. Een vast agendapunt is: ‘Hoe gaat het met je?’ Cora: “Je vertelt dan of alles nog loopt zoals je dat zelf graag zou willen. In het begin was dat wat ongemakkelijk. Inmiddels is dat een waardevol agendapunt geworden. Het is goed om het te weten als iemand ergens niet uitkomt. Je kunt dan meedenken over een oplossing of elkaar helpen.” 

Excelleren in eigen werkzaamheden

Welke tip Cora zou geven aan collega’s in de branche die ook als zelfsturend team aan de slag gaan? “Zorg dat er geen spanningen ontstaan. Een probleem dat gaat zweren in een team is funest voor een goede samenwerking. We zorgen altijd dat we alles uitspreken. Eventueel kunnen we daar de hulp van een coach bij vragen. Daardoor zijn we in staat om samen het niveau hoog te houden en individueel te excelleren in onze eigen werkzaamheden.” 

Zelf aan de slag met een zelfsturend secretariaat

Zelfsturing is in opkomst en dit geeft jou als secretaresse de ruimte om het werk effectiever en efficiënter te organiseren. Ga aan de slag met trainer Maarten Fijnaut in de training Zelfsturend secretariaat.

Zes werkvormen voor je secretariaat: leestip

Er zijn ook andere werkvormen, naast een zelfsturend secretariaat. Check ze alle zes in het artikel Werkvormen: zes verschillende modellen van samenwerking.

 

Reageer op dit artikel