nieuws

De grote voordelen van een optimaal productief team

Samenwerken

Als managementondersteuner betekent ‘samenwerken’ iets anders dan voor de gemiddelde collega. Je hebt één of meer personen met wie je intensief afstemt wat er gaat gebeuren, in welk tempo en hoe. Want dat is jouw vak: andermans productiviteit optimaliseren, door te zorgen dat jij de optimale ondersteuning biedt.

De grote voordelen van een optimaal productief team

Ongetwijfeld ken je voorbeelden – misschien zelfs uit je eigen praktijk – waarbij de samenwerking soepel verloopt in zo’n team. De afstemming gaat makkelijk, je begrijpt elkaar snel en weet wat voor de ander belangrijk is. Welke grote voordelen heeft zo’n optimaal productief team?

Er gaat geen energie verloren

Gas geven of juist afremmen; het scheelt enorm wanneer je weet hoeveel tijd en inzet ergens voor nodig is. Wat wordt er van je verwacht: een uitgebreid verslag van de hele discussie en standpunten, of is een besluiten- en actielijst voldoende?

Welke onderwerpen zijn nu actueel en dus belangrijk voor hem of haar? Welke waren dat, maar kun je nu van je ‘ik filter hierop’-lijstje schrappen? Wie moet voorrang krijgen in de agenda en wie juist een andere richting op worden gestuurd?

Weten wanneer je je energie voor 100 procent moet inzetten is essentieel bij het maken van de juiste keuzes. Want net als met geld, kun je je tijd én je energie maar één keer besteden; dat krijg je niet meer terug.

Je krijgt meer en beter resultaat

Doordat jullie optimaal afstemmen wat de ander nodig heeft aan informatie om zijn of haar werk te doen, heeft dat effect op het resultaat van jullie samenwerking. Dat komt tot uiting in concrete en meetbare dingen, zoals een efficiënte en gefocuste agenda, of een snelle follow-up van actiepunten en issues.

Werk je samen als een optimaal productief team, dan is het ook zichtbaar in de samenwerking en sfeer. Een goed geolied team geeft medewerkers – en eventuele leidinggevenden erboven – het vertrouwen dat de aansturing van hun project, afdeling of organisatie in goede handen is.

Video: Zo verbeter je de samenwerking tussen jou en je manager

Je groeit in je werk

‘Optimaal productief’ betekent niet dat je per se veel meer uren draait dan in je contract staat, tien keer meer mails kunt verwerken dan je collega’s of notulen af hebt zodra het overleg voorbij is. Al heeft efficiency een nauwe relatie met productiviteit; effectiviteit is minstens zo belangrijk.

Het betekent vooral dat je je energie en talenten inzet op fronten waar ze het beste tot hun recht komen en waar je leidinggevende het meest aan heeft. Dat geeft je zelfvertrouwen, en ook de ruimte om aandacht te geven aan de inhoudelijke kant van je werk. Wat speelt er allemaal en hoe past jouw leidinggevende in het grotere geheel van taken, doelen en doelstellingen?

Met die informatie groei je zelf ook in je werk. Je leert betere en snellere afwegingen te maken in de informatie die op je af komt. Je leert wat je goed kunt en hoe je die talenten omzet in resultaat.

Optimaal productief teamKaren Visser geeft de training Tijd-, taak- en energiemanagement

Een optimaal productief team is in het belang van jou, je leidinggevende en de organisatie waarvoor jullie werken. Wil je graag eens kijken naar hoe jullie samenwerking scoort op de productiviteitsschaal? Verdiep je dan in de productiviteitsstijlen die jullie beiden hebben en hoe die samengaan.

Kom naar de workshop Optimaal productief team tijdens de Workshopdagen 2019. Een investering waarvan jullie beiden profijt zullen hebben!

Reageer op dit artikel