nieuws

Hoe overleef ik mijn collega’s? Van schildpad tot schorpioen

Samenwerken

Werk je voor of samen met een destructief functionerende persoon? Heb je het gevoel dat je energie verdwijnt telkens als je met die persoon samenwerkt? Twijfel je aan jezelf door zijn of haar voortdurende kritiek? De kans is groot dat je met een schorpioen te maken hebt.

Hoe overleef ik mijn collega’s? Van schildpad tot schorpioen

Jean de la Fontaine schreef er een toepasselijk verhaaltje over.

Het verhaal van de schorpioen en de schildpad

De schorpioen wilde graag de rivier oversteken maar kon niet zwemmen, iets wat hij nooit zou toegeven. Hij vroeg aan de schildpad: “Beste schildpad, mag ik op je rug de rivier oversteken?”

De schildpad antwoordde: “Dat denk ik niet. Ik ken jou. Je bent een venijnig baasje. Je zal me vast en zeker steken.”

“Neen”, zei de schorpioen, “Dat zou ik toch nooit doen. Dan verdrinken we samen.

“De schorpioen heeft een punt, dacht de schildpad. Oké dan maar, klim maar op mijn rug.”

Nadat de schorpioen op haar rug geklommen was, liet de schildpad zich in het water zakken. Toen ze halverwege de rivier was voelde ze een steek in haar nek. Terwijl ze haar poten al voelde verlammen vroeg ze: “Maar schorpioen, waarom doe je dat nu? Je hebt me gestoken!”

“Het is mijn natuur, ik kan niet anders,” antwoordde de schorpioen terwijl ze langzaam in het water verdwenen.

De interessante vraag hier is niet: waarom steekt de schorpioen? Zoals je kan lezen in het verhaal, is het gewoon sterker dan hijzelf. De vraag is eerder: wat maakt dat de schildpad haar initiële intuïtie negeert en zich toch laat inpakken door de zoetgevooisde praatjes van de schorpioen?

Schildpadgedrag: verantwoordelijk en hulpvaardig

Ben je plichtsbewust en heb je gevoel voor verantwoordelijkheid? Ben je eerlijk, hulpvaardig, vriendelijk en soms een beetje (te) goed van vertrouwen? Dan is de kans groot dat je een gedroomd doelwit bent van personen met schorpioengedrag. Je kan daar niets aan doen. Het is een gevolg van bepaalde aangeboren eigenschappen waar schorpioenen schaamteloos gebruik van maken.

Een schorpioen herken je aan het feit dat ze emotionele chantage en manipulatie gebruiken om hun zin te krijgen. Ze zijn niet in staat tot empathie noch tot enige zelfreflectie. Als er iets fout loopt, ligt dat altijd aan de ander. Maar verdiensten van de anderen eigenen ze zich schaamteloos toe. Ze lijden aan grootheidswaan en geloven hun eigen leugens.

Probeer het gedrag niet te begrijpen

Hoe ga je hiermee om? Wat je vooral niet moet doen is proberen dit gedrag te begrijpen. Vaak denk je dat je, als je het zou begrijpen, er minder last zou van hebben. Dat is niet zo. Het blijft erg ondermijnend voor je zelfvertrouwen. Een ander vaak voorkomende reactie is met de schorpioen in discussie gaan. Je kunt je de energie beter besparen. Je verliest het altijd.

Wat ook niet werkt, is je nood klagen bij derden. Meestal is dat familie of een goede vriend. In het begin zullen zij naar je luisteren. De kans is zelfs groot dat ze je goede raad zullen geven. Na een tijdje zullen ze gefrustreerd raken omdat je hun goede raad toch niet in praktijk brengt, terwijl je wel voor de zoveelste keer je beklag doet over het vreselijke schorpioengedrag van je collega en baas.

Gelukkig is er goed nieuws: er is iets aan te doen. Het minder goede nieuws is dat jij het zélf moet doen.

Zorg voor zelfvertrouwen

In de omgang met een schorpioen is het het beste om zo oppervlakkig mogelijk te communiceren. Houd je overtuigingen, ideeën en gevoelens voor jezelf. Leer praten in algemeenheden of uitdrukkingen zoals: de goden moeten hun getal hebben, voor niets gaat de zon op, de kleren maken de man en dergelijke.

Als je toch je zelfvertrouwen hebt laten ondermijnen door het gif van schorpioengedrag moet je dringend aan de slag. De sleutel ligt in het opnieuw in voeling komen met je innerlijk kompas. Hierdoor durf je meer op je intuïtie te vertrouwen – wat de schorpioen ook zegt of doet. Het zal je helpen om duidelijke grenzen aan te geven en je niet te laten meeslepen in zijn emotionele chantage. Om dat te kunnen heb je zelfvertrouwen nodig. Dat kan je op verschillende manieren bijspijkeren.

Tips

  • Een eenvoudige en goedkope manier om meer zelfvertrouwen te krijgen is een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Het is een mooi schriftje waarin je elke dag drie positieve dingen schrijft of dingen waar je dankbaar om bent. Dat mag klein zijn, iets dat je een tijdje uitgesteld en toch gedaan hebt, een compliment van een collega, genieten van een mooi gedicht of iets dat je aan het lachen bracht. In het begin is het niet zo vanzelfsprekend, maar hoe langer je het toepast, hoe gemakkelijker je je aandacht richt op wat wel goed gaat in je leven. Een bijkomend voordeel is dat je, op een moment dat het minder gaat, je kunt herlezen wat je geschreven hebt. Dat helpt om uit je dip te raken.
  • Een ander hulpmiddel is de natuur opzoeken. Wandelen in een groene omgeving helpt om je geest leeg te maken en de dingen in het juiste perspectief te zien.
  • Het beoefenen van yoga, meditatie of mindfulness draagt ook bij aan een gezond zelfververtrouwen.
  • Wat eveneens helpt is een hobby zoeken waarin je je kunt uitleven. Meestal is dat iets wat je graag doet en goed kunt. Tijdens je hobby ben je zo geconcentreerd dat je tijd en ruimte vergeet (ook je ergernis om de schorpioen). Het is vaak ook een eenvoudige manier om met gelijkgestemde zielen in contact te komen. Dezelfde hobby beoefenen werkt verbindend.
  • Omring je met positief ingestelde personen. De beste manier om die aan te trekken is zelf optimistisch te zijn en te kijken naar wat wel al lukt in plaats van wat nog niet lukt.

Door te werken aan je zelfvertrouwen word je weerbaar en hebben de woorden of daden van de schorpioen minder impact op je. Gezond zelfvertrouwen helpt je ook om passend je grens aan te geven.

Meer types

Meer over verschillende type mensen en hoe je het beste met hen om kunt gaan, lees je in Hoe overleef ik mijn collega’s: tools voor zelfvertrouwen op het werk van Thea Bombeek, LannooCampus, maart 2018.

Reageer op dit artikel