nieuws

Waarom je van complimenten blijer wordt dan van een salarisverhoging

Samenwerken

Waarom je van complimenten blijer wordt dan van een salarisverhoging

Het lijkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iemand iets goed doet. Toch doen we het op de werkvloer maar weinig. Zijn wij Nederlanders daar te nuchter voor? En wat doet waardering – of een gebrek daaraan – met de sfeer?

Complimenten zorgen ervoor dat je je goed voelt. “We werken niet alleen voor geld of aanzien: we willen vooral lekker bezig zijn en sociale steun ervaren”, zegt emeritus hoogleraar Ruut Veenhoven.
Vanwege zijn jarenlange onderzoek naar geluk staat hij internationaal bekend als ‘geluksprofessor’.

“Geluk hangt in sterke mate af van bevrediging van je aangeboren behoeften. Net als andere dieren heeft de mens behoefte aan slaap, eten, drinken en warmte. Én we hebben van nature behoefte aan saamhorigheid en waardering. Werk is een belangrijke manier om deze basisbehoeften te bevredigen.”

Werken maakt gelukkig vanwege zingeving

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die werken gelukkiger zijn dan mensen zonder baan. En autonomie op de werkvloer – de mate waarin je werk en werkomstandigheden zelf kunt bepalen – draagt weer verder bij aan de geluksbeleving. Zo zijn onder machinisten en piloten opmerkelijk veel gelukkige mensen.

Ook in de publieke sector is het werkgeluk relatief hoog. Volgens Ruut Veenhoven heeft dit te maken met de maatschappelijke betekenis van het werk. “We hebben allemaal behoefte aan zingeving. Mensen vinden het prettig om te weten hoe hun inspanningen bijdragen aan de maatschappij.”

Liever complimenten dan een bonus

Mensen ontlenen een groot deel van hun identiteit, zelfrespect en waardigheid aan het werken binnen een organisatie, stelt hoogleraar Rob Blomme. Hij vindt dan ook dat er op de werkvloer meer aandacht zou moeten zijn voor thema’s als menselijke waardigheid. Onder andere respect en waardering van collega’s en leidinggevenden voeden die waardigheid. 

Maak van jouw werkplek een feestje!

Maak van jouw werkplek een feestje!

Robs visie wordt onderschreven door het Nationaal Waarderingsonderzoek. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers geeft aan liever een uitgesproken waardering te krijgen dan een financiële beloning. Boven een bepaald niveau vertaalt een hoger inkomen zich niet in een grotere tevredenheid met het leven.

Psycholoog Rens ter Weijde, deskundige op het gebied van flourishing, legt uit: “Waardering van leidinggevenden en goed contact met collega’s hebben een sterke impact op de tevredenheid en de betrokkenheid van werknemers.

Als mensen voldoende tevreden zijn met de basis – een goed salaris en een veilige omgeving – worden zaken als waardering en zingeving belangrijker.”

Gebrek aan waardering belangrijkste reden voor demotivatie en ontslag

Volgens het Nationaal Waarderingsonderzoek ervaren bijna twee op de drie werknemers te weinig waardering van collega’s en leidinggevenden. Met alle gevolgen van dien: gevoelens van teleurstelling (50%), onzekerheid (35%), onverschilligheid (23%), frustratie (21%) of zelfs verdriet (17%). Volgens Hans Poortvliet, initiatiefnemer van de Nationale Complimentendag, is een gebrek aan erkenning en waardering de belangrijkste reden dat werknemers gedemotiveerd raken en ontslag nemen.

In het flourishing-denken wordt geluk op de werkvloer geassocieerd met onder meer positieve emoties, betrokkenheid (‘flow’), persoonlijke relaties, betekenisvol leven en ervaringen van (gezamenlijke) successen. Omdat dit soort zaken per individu verschillen, is er volgens deskundigen niet een one size fits all-strategie om geluk op de werkvloer te vergroten.

Er vier tips van experts die altijd werken: Geluk op de werkvloer; 4 tips

Zelf aan de slag met de werksfeer als vibemanager

De training Vibemanager leert jou inspelen op die positieve vibe op het werk. De vibemanager is iemand die alle collega’s kent en zorgt voor een werkklimaat waarin iedereen met plezier kan werken.

Reageer op dit artikel