vraag & antwoord

Wat is de ideale collega?

Samenwerken

Is het vanwege zijn of haar talent, intelligentie of betrouwbaarheid? Nee, je favoriete collega is vooral… een vrolijke!

Wat is de ideale collega?

Goedlachse collega’s worden meer gewaardeerd dan slimme. ‘We willen vooral een positieve werksfeer.’ Dit blijkt uit onderzoek van TrainTool, expert in online soft skills training.

Vijf belangrijkste eigenschappen

Vooral de jongere generaties op de werkvloer houden van een lolletje. Zij hechten weinig waarde aan de intelligentie van een collega, slechts 2% van hen zegt dat hun ideale collega slim moet zijn. Naast vrolijkheid, staan betrouwbaarheid, behulpzaamheid, talentvol en aardig in de top vijf belangrijke eigenschappen van collega’s.

Starters op de arbeidsmarkt, van 18 tot 24 jaar, denken anders over hun ideale collega dan mensen met meer ervaring. Zo vinden zij het fijn als hun collega’s begripvol, serieus en zelfverzekerd zijn. Medewerkers die net voor hun pensioen zitten, vinden vooral betrouwbaarheid essentieel.

Positieve sfeer en vrolijkheid zijn belangrijk

Marijn de Geus, CEO van TrainTool, herkent het beeld: ‘De uitkomsten zeggen veel over wat mensen zoeken in werk, dat blijkt vooral een positieve sfeer te zijn. Vrolijke collega’s die voor elkaar klaarstaan. Tegelijkertijd blijkt men niet alles met de persoon zelf te bespreken. Klantvriendelijkheid is in veel bedrijven een speerpunt, maar collega-vriendelijkheid zou dat ook moeten zijn. Interne communicatie draagt evengoed bij aan succes.’

Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl

Lees ook 7 leuke dingen aan werken op kantoor (spoiler: onder andere die leuke collega’s!)

Vibemanager

Kan er wel wat aan de werksfeer verbeterd worden? Neem dan de rol van vibemanager op je! In de training Vibemanager leer je alles over deze rol die je waarschijnlijk op het lijf geschreven is.

Reageer op dit artikel