Senior

Senior zijn, of worden, daar komt wat bij kijken. De invulling van dit begrip 'senior' is, net als je functienaam, voor een groot deel afhankelijk van de organisatie waar je werkt. Heb je de ambitie om senior te worden, onderzoek dan eerst wat deze titel betekent bij jou op het werk. Bekijk functieomschrijvingen en taakomschrijvingen. En praat eens met je manager, seniore collega's of met iemand van de hr-afdeling. Het gaat bij senioriteit niet slechts om ervaringsjaren, maar om een combinatie hiervan met kennisniveau, organisatiesensitiviteit, zelfstandigheid, strategisch inzicht en de instelling om permanent te blijven leren op de werkplek. Ook leidinggeven kan er deel van uitmaken. Er zijn een aantal gemene delers:

Sparringpartner

Van een senior worden meer 'sparringsvaardigheden' verwacht. Je zult dus meer inhoudelijk bezig zijn en kritisch meedenken met je manager. Om een goede sparringpartner te zijn voor je manager moet jullie samenwerking aan een aantal voorwaarden voldoen. Tijdens de training Managementassistent als sparringpartner krijg je alle handvatten om jouw rol als sparringpartner met verve te vervullen. Hier volgen alvast de 4 voorwaarden voor een krachtige samenwerking.

Helikopterview

Om op senior niveau te kunnen denken en opereren moet je een helikoperview ontwikkelen, mee kunnen lezen met financiële stukken, organisatieprocessen begrijpen en inzicht hebben in strategie en veranderingen. Tijdens de training Management & organisatie ga je in op managementmodellen en strategie.

Groei

Wil je senior worden of jezelf hierin verbeteren? Durf anderen om feedback te vragen. Wat vinden ze van je werkstijl? Wat zijn je sterke eigenschappen, en wat je ontwikkelpunten? Dat kan spannend zijn, omdat je uit je comfortzone komt, maar het levert veel op. Belangrijk is ook dat je jezelf kent. In de Vakbase vind je het uitgebreide artikel Je talenten en kernwaarden, om erachter te komen welke doelen jij jezelf stelt op het secretariaat en 10 tips om van medior naar senior te groeien. Wil je een persoonlijk ontwikkelplan maken en weten waar je de meeste groei wilt maken, doe dan mee met Self Management Report.

Eigenaarschap

Als senior ondersteuner draag je je betrokkenheid actief en positief uit. Je hebt weinig sturing nodig en geeft je visie op de ontwikkelingen binnen en buiten je organisatie. Laat het niet bij kritiek, maar zoek naar concrete oplossingen en laat eigenaarschap (ownership) zien: zoek een taak of proces dat je van jou kunt maken en waarvoor je verantwoordelijkheid draagt en uitdraagt.

Leidinggeven

Dit kan bij de functie horen: leidinggeven aan een team. Voor de één een lang gekoesterde droom, voor de ander een nachtmerrie. Leidinggeven betekent richting en sturing geven aan mensen met wie je samenwerkt. Die dubbelrol als werknemer en leidinggevende is zo gemakkelijk nog niet. Hoe doe je dat? Bij deze functie is het de kunst balans te vinden tussen je verschillende rollen. De basisprincipes leer je in de intensieve training Teamleider secretariaat. Hier volgen alvast 10 tips.

Communiceren

Op senior niveau beheers je je vaardigheden tot in de puntjes en op dieper niveau. Zeker als je leiding geeft hoort daar ook tactvol communiceren bij. Beheers je dit, dan is samenwerken met collega's niet alleen leuk en effectief, maar geeft het veel energie, zelfs al werk je samen met allerlei verschillende persoonstypes. Om krachtig over te komen helpt krachtig taalgebruik, dus: houd je taal schoon. In de Vakbase vind je een lijst met gevaarlijke, onhandige én toverwoorden: de impact van je woordkeuze. Mee discussiëren over het begrip senior? Dat kan in onze LinkedIngroep.