nieuws

De populairste taaladviezen van Onze Taal

Taal & Spelling

Ze maken het grootste taaltijdschrift van Nederland, ze zijn erg actief op social media en je kunt ook nog eens bij ze terecht voor al je vragen over spelling- en taalgebruik. Welke taalvragen komen het meest binnen bij Onze Taal?

De populairste taaladviezen van Onze Taal

Lydeke Roos van de Taaladviesdienst: “Vragen over hoofdletters, samenstellingen, termen die uit het Engels komen, dt-vragen en voorzetsels. Er bellen ook regelmatig mensen die willen weten of een zin wel goed loopt. Dan lezen ze de zin voor aan de telefoon en dan zit er vaak een grammaticale fout in. Verder komt ook de vraag of je een brief mag beginnen met ‘ik’ nog regelmatig terug. Dat is meer een kwestie van: echt fout is het niet, maar het is wat netter en geaccepteerder om niet met ‘ik’ te beginnen. Spellingvragen zijn gemakkelijker te beantwoorden, want daar zijn duidelijke regels voor opgesteld. Vragen over taalgebruik zijn lastiger.”

Taal verandert snel

Dat komt omdat taalgebruik voortdurend verandert. “Een bepaald woord of een bepaalde uitdrukking wordt op een gegeven moment omarmd en dan is het goed Nederlands”, zegt Kees van der Zwan, werkzaam bij Onze Taal als eindredacteur. “Maar je weet nooit hoe snel die ontwikkeling gaat. Ik heb op school bijvoorbeeld nog geleerd dat je moet zeggen het desbetreffende tijdschrift, want het betreffende tijdschrift is niet netjes. Nu weet niemand meer waar ik het over heb en is desbetreffend bijna een vergeten woord. Aan de andere kant werd tijdens mijn studie ook al voorspeld dat over tien jaar iedereen het woordje hun als onderwerp zou gebruiken, als in Hun gaan naar school. Maar die verandering zet niet zo gemakkelijk door.”

Hun als onderwerp

Lydeke: “Bij het gebruik van hun en hen zie je wel de regels verschuiven als het gaat om de naamval, veel mensen voelen niet meer aan of iets nou de derde of vierde naamval is. Dat is dan ook een gekunsteld onderscheid, ooit bedacht als regel, die vervolgens niet goed past bij de praktijk. Maar hun als onderwerp in een zin gebruiken is wel iets aparts, het zal nog wel even duren voor dat algemeen geaccepteerd wordt.”

Online taaladviezen van Onze Taal

Benieuwd naar de taalvragen waar online het meest op gezocht wordt? Lees dan de 25 populairste adviezen op de website van Onze Taal.

Reageer op dit artikel