Toekomst van de secretaresse

Heb je enig idee wat de toekomst is voor het secretaressevak en wat dat betekent voor je eigen ontwikkeling en toekomst? Of kom je daar niet aan toe door de hectiek van de dag? Laat je niet te veel meeslepen door de waan van de dag en vergeet niet te investeren.

Competenties van de secretaresse

Competenties zijn een combinatie van jouw kennis, vaardigheden en gedrag. Het zwaartepunt in de competenties van jou als secretaresse verschuift. We schreven er een groot online artikel over: 10 onmisbare competenties voor de secretaresse.
Door het nieuwe werken, technologische ontwikkelingen, een nieuwe generatie managers en werken in secretaressepools in plaats van één-op-één.
Weliswaar blijven organiseren, communiceren en klantgericht handelen onverminderd verankerd in het profiel van een goede managementondersteuner, maar de ontwikkelingen doen wel een beroep op een aantal andere competenties. Ze zullen je ongetwijfeld bekend voorkomen: teamwerk, leiderschap en persoonlijk ondernemerschap. En vooral het belang van deze competenties groeit. Je moet ze in de nieuwe werkomgeving op een hoger niveau beheersen dan ooit tevoren. En dat vraagt om het (opnieuw) trainen van je competenties op dit gebied.

Benieuwd hoe jij scoort? Doe dan de competentiescan.

Teamspeler

Werken in een team wordt dé norm. Dat betekent ook dat soepel kunnen samenwerken van groot belang is. Zeker als je de spil bent in een projectteam en met veel verschillende persoonstypen moet werken.

Leiderschap

Als managementassistent en secretaresse word je breder inzetbaar. Je wordt steeds meer de samenwerkingspartner van een manager. Daarvoor moet je wel durven de touwtjes in handen te nemen. Niet afwachten, maar proactief zijn. Zó word je een goede co-manager.

Ondernemerschap

Pak je verantwoordelijkheid in de organisatie en wees het gezicht naar buiten. Durf je toegevoegde waarde te laten zien: je kennis en je persoonlijke touch. Door je te profileren op jouw manier, maak je helder wat je bijdrage is, voor nu én in de toekomst. Dat durven vergt zelfvertrouwen, en zelfvertrouwen komt als je zelfbewuster wordt. Bekijk hier 5 tips voor meer zelfbewustzijn.

Communicatie

Steeds vaker vindt contact op afstand plaats: conference calls, e-mail, chats. Zo communiceer je constructief op afstand.

Organisatietalent

Wil je alle processen en projecten overzien, dan heb je een scherpe visie nodig en een groot organisatietalent. Deze vaardigheden beheerst een organisatietalent. De secretaresse is de wonderolie van de organisatie.

In het boek Een functie met toekomst lees je uitgebreid over alle ontwikkelingen.